Παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Δήλου μετά από... δύο χιλιετίες! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Δήλου μετά από... δύο χιλιετίες!


  • Σπάει τη σιωπή του και μετά από δυο χιλιετίες φιλοξενεί θεατρική παράσταση. 


Το προσφυγικό δράμα αποτέλεσε έναν από τους.. βασικούς λόγους που το αρχαίο θέατρο της Δήλου ανοίγει τις πύλες του στο κοινό.
Σε αυτόν τον χώρο ανταλλαγής ποικιλόμορφων πολιτιστικών ιδιωμάτων, θα παρουσιαστεί, την Παρασκευή και το Σάββατο στις 18:00, η παράσταση Εκάβη, μια πρόσφυγας στη Δήλο από τον σκηνοθέτη Νίκο Καραγέωργο και με πρωταγωνίστρια την Δέσποινα Μπεμπεδέλη.

«Το Αρχαίο Θέατρο της Δήλου δεν είναι αναστηλωμένο. Η παράσταση αυτή γίνεται κατ' εξαίρεση και θα είναι για περιορισμένο αριθμό θεατών. Μόλις 110 άτομα χωρούν», δηλώνει ο Δημήτρης Αθανασούλης, προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Καθώς η παράσταση είναι προσφορά της Εφορείας και του Δήμου Μυκόνου, ο κ. Αθανασούλης υπογραμμίζει τη σημασία ανάδειξης του προσφυγικού δράματος που πραγματεύεται το έργο.

«Θέλουμε να αναδείξουμε το ανθρωπιστικό δράμα που βιώνουμε γύρω μας και να στρέψουμε το ενδιαφέρον του κοινού στο αρχαίο θέατρο που είναι ένα σπουδαίο μνημείο. Η Εφορεία μας σκοπεύει να το εντάξει σύντομα σε πρόγραμμα αποκατάστασης έτσι ώστε μετά τις αναστηλώσεις να αποδοθεί στο κοινό και να γίνονται κανονικά παραστάσεις», αναφέρει και προσθέτει:

«Έχουν γίνει μικρές εκδηλώσεις στο Θέατρο, όχι όμως παράσταση. Κανονική παράσταση έχει να γίνει από την αρχαιότητα. Το ζήτημα του προσφυγικού δράματος μάς ευαισθητοποίησε και θέλαμε κι εμείς από τη μεριά μας αφενός να αναδείξουμε το πρόβλημα και αφετέρου να υπογραμμίσουμε τη διαχρονικότητά του. Επιδιώκουμε να τονίσουμε και το μνημειακό απόθεμα της χώρας».

Ανοίγοντας το θέμα της πλήρους αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου της Δήλου, ο κ. Αθανασούλης δηλώνει: «Υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη και ο δικός μας σχεδιασμός είναι να ενταχθεί σε κάποιο από τα ευρωπαϊκά προγράμματα ώστε να αποκατασταθεί και να είναι όχι μόνο επισκέψιμο αλλά και λειτουργικό για να γίνονται, έστω και με περιορισμένο κοινό, παραστάσεις. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό χώρο».

Αναφερόμενος στη διάρκεια των εργασιών που απαιτεί η αναστήλωση, επισημαίνει: «Εάν βρούμε τις πιστώσεις γρήγορα, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος ή χορηγίας, μπορεί να γίνει μέσα σε δύο ή τρία χρόνια. Ο χρόνος των εργασιών που υπολογίζουμε κυμαίνεται στα τρία χρόνια, εξαρτάται όμως και από το εύρος των επεμβάσεων».

Μιλώντας για το αρχαίο θέατρο της Δήλου, ο κ. Αθανασούλης κάνει λόγο για ένα από τα πιο εντυπωσιακά αρχαία ελληνικά θέατρα που διέθετε χώρο για περισσότερα από 6.000 άτομα.

«Ανήκει στον 3ο αιώνα Π.Χ και σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση. Μετά την αναστήλωση και αποκατάστασή του θα έχουμε μια εικόνα σχεδόν όπως ήταν στην αρχαιότητα. Είναι όλο χτισμένο με μάρμαρο και δεν έχει μεταγενέστερες επισκευές από τη ρωμαϊκή περίοδο, όπως έχουν τα περισσότερα θέατρα στην Ελλάδα. Ήταν αρκετά μεγάλο θέατρο, χωρούσε τουλάχιστον εξίμισι χιλιάδες θεατές και δεσπόζει σε έναν κορυφαίο παγκοσμίως αρχαιολογικό χώρο», αναφέρει.

«Ήταν καθαρά θέμα τύχης», επισημαίνει ο σκηνοθέτης της παράστασης, Νίκος Καραγέωργος, στο in.gr για την παρουσίαση του έργου στο αρχαίο θέατρο της Δήλου.

«Κάναμε τα χαρτιά μας ώστε να ανεβάσουμε την παράσταση στο αρχαίο Θέατρο της Στράτου, δίπλα στον Αχελώο, όπως έγινε την περασμένη εβδομάδα. Υποβάλλαμε την αίτησή μας στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και επειδή άρεσε η ιδέα μάς πρότειναν να ανεβάσουμε μια παράσταση, που τελικά έγιναν δύο, στη Δήλο. Ήταν καθαρά θέμα τύχης. Το εγχείρημα αυτό το επεξεργαζόμασταν πολύ καιρό με την κυρία Μπεμπεδέλη», προσθέτει.

Μελετώντας την Εκάβη και παρακολουθώντας τα περσινά γεγονότα, κατάλαβε πόσο μικρή είναι η απόσταση που χωρίζει το έργο από την πραγματικότητα.

«Οι αρχαίοι συγγραφείς μιλούσαν για αρχέτυπα και γεγονότα που βασανίζουν τους ανθρώπους για χρόνια και τα οποία αφορούν στην απότομη αναστροφή της τύχης. Φαντάζομαι ότι και οι Σύριοι θύματα αυτής της κατάστασης είναι», καταλήγει.
Bookmark and Share