Αντιδράσεις από τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας για την ένταξη προσφυγόπουλων στα σχολεία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Αντιδράσεις από τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας για την ένταξη προσφυγόπουλων στα σχολεία

  • Τις σφοδρές αντιδράσεις μερίδας αιρετών της Κεντρικής Μακεδονίας προκαλεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός. 

Οι δήμαρχοι των περιοχών που φιλοξενούν πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι ουδέποτε υπήρξε ενημέρωση από την κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ... παράλληλα ορισμένοι τονίζουν την ανάγκη εύρεσης εναλλακτικών λύσεων, καθώς, όπως λένε, δεν υπάρχουν οι δυνατότητες για την ένταξη των προσφύγων σε σχολικές εγκαταστάσεις.

Στη διάρκεια μάλιστα της τελευταίας συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), όπου συζητήθηκε το ζήτημα της ανακατανομής των κέντρων φιλοξενίας, οι δήμαρχοι ξεκαθάρισαν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, καθώς, όπως είπαν, στα περισσότερα σχολικά κτίρια λειτουργούν ολοήμερα τμήματα και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ). Παράλληλα έθεσαν ζήτημα επιπλέον λειτουργικών δαπανών, τις οποίες, όπως κατήγγειλαν, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καλύψει.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου τόνισε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια τακτική και ότι αυτό δυσανασχετεί τους δημάρχους, γιατί αφενός δεν ενημερώνει την τοπική αυτοδιοίκηση για την κατανομή του προσφυγικού πληθυσμού, αφετέρου σχεδιάζει την προενταξιακή εκπαίδευση για τα προσφυγόπουλα, την ώρα που οι δήμοι δίνουν μάχη για τη σχολική στέγη. «Η κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο να δημιουργήσει μόνιμες δομές για τους πρόσφυγες με βάση τον πληθυσμό κάθε περιοχής και δεν το έκανε. Από την άλλη, θέλει να εντάξει τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, χωρίς να υπολογίσει σε ποιους χώρους θα πάνε αυτά τα χιλιάδες παιδιά και με ποιο προσωπικό θα τα απασχολήσει», σημείωσε.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του δημάρχου Θέρμης Θεόδωρου Παπαδόπουλου για το θέμα των ευθυνών του κράτους, το οποίο, όπως είπε, είναι αυτό που θα πρέπει να δίνει τις τελικές λύσεις. «Δέχομαι ότι οι δήμοι έχουν κι αυτοί τις ευθύνες τους, αλλά τουλάχιστον πρότειναν χώρους και έβαλαν πλάτη. Σ’ αυτή τη φάση όμως, και ενώ τα προβλήματα παραμένουν, δεν μπορούν να επωμιστούν και άλλα από την ένταξη προσφυγόπουλων στα σχολεία» σημείωσε και πρόσθεσε ότι σχεδόν όλα τα σχολεία της Θέρμης είναι ολοήμερα, ενώ λειτουργούν και ως ΚΔΑΠ. «Αν δεν ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τι θα κάνει, πολύ φοβάμαι ότι θα μείνουμε μόνοι και θα έχουμε απέναντί μας τους πολίτες. Επιπλέον εκτιμώ ότι το κάθε σχολείο, μέσω των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, θα πάρει αρνητική απόφαση για την ένταξη προσφυγόπουλων στα σχολεία», παρατήρησε ο κ. Παπαδόπουλος.

Επικριτικός για την ΚΕΔΕ εμφανίστηκε ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, λέγοντας ότι δεν συνεδρίασε ποτέ ουσιαστικά για το προσφυγικό ζήτημα, ώστε να λάβει αποφάσεις. Κατήγγειλε για μία ακόμη φορά τις ΜΚΟ και τον ρόλο τους, σημειώνοντας ότι έχουν υποκαταστήσει το κράτος και αντιμετωπίζουν τους δήμους που σηκώνουν το βάρος ως «Φιλιππινέζες» της όλης κατάστασης. Υποστήριξε μάλιστα ότι τα προβλήματα δεν σταματούν με το κλείσιμο της Ειδομένης και ότι θα έρθουν χειρότερες μέρες, γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση θα είναι απροετοίμαστη.

Την έντονη δυσαρέσκειά του για τον σχεδιασμό να φιλοξενηθούν στα υφιστάμενα σχολεία προσφυγόπουλα εξέφρασε και ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος, ζητώντας να λειτουργήσουν τμήματα μέσα στις δομές, για να μη δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα. «Αυτή τη στιγμή ο δήμος δεν μπορεί να καλύψει τα 700 παιδιά των προσφύγων από το κέντρο Διαβατών, όταν δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των Ελληνόπουλων. Ήδη περιμένουμε προκάτ αίθουσες για να καλύψουμε τις ανάγκες και είναι σχεδόν αδύνατον να δεχθούμε προσφυγόπουλα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την απόφαση του δήμου να ταχθεί στο πλευρό των γονέων του Ωραιοκάστρου που αντιδρούν στην ένταξη προσφυγόπουλων στα σχολεία της περιοχής γνωστοποίησε ο δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης, σημειώνοντας πως έχει ήδη ληφθεί σχετική απόφαση δημοτικού συμβουλίου. «Ένας λόγος είναι ότι σε όλα τα σχολεία έχουμε ολοήμερα τμήματα και ΚΔΑΠ, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών, καθώς τα παιδιά αυτά είναι στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστα», υπογράμμισε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Διεμήνυσε πάντως πως αν δεν εισακουστούν δήμος και τοπική κοινωνία, τότε θα υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ενστάσεις για το θέμα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων διατύπωσε και ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, σημειώνοντας ότι δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό με ποιο προσωπικό θα λειτουργήσουν αυτά τα σχολεία, ενώ δεν υπάρχουν κονδύλια ούτε για τα έξτρα λειτουργικά έξοδα ούτε και για τα έξοδα των καυσίμων, ενόψει του χειμώνα.
πηγή εφημερίδα "Μακεδονία"
Bookmark and Share