Μητσοτάκης: «Οι εκλογές έχουν ένα κόστος, αλλά η παραμονή της Κυβέρνησης είναι ακόμα πιο ακριβή» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Μητσοτάκης: «Οι εκλογές έχουν ένα κόστος, αλλά η παραμονή της Κυβέρνησης είναι ακόμα πιο ακριβή»

  • Από σκληρή κριτική προς τον Αλέξη Τσίπρα ειδικά για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών αλλά και από απαντήσεις για τις εξαγγελίες που έκανε από το βήμα της ΔΕΘ χαρακτηρίστηκε η πρώτη συνέντευξη τύπου στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη.


Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος... το βράδυ του Σαββάτου περιέγραψε τη «συμφωνία αλήθειας», όπως την χαρακτήρισε, με τους πολίτες, με βασικά χαρακτηριστικά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τις κοστολογημένες δράσεις για την εξοικονόμηση πορων προκειμένου αυτό να συμβεί. ήταν ξεκαθάρος στην πρώτη ερώτηση που δέχθηκε. «Το σχέδιο μας είναι απόλυτα εφαρμόσιμο» είπε καλώντας τους δημοσιογράφους να συγκρίνουν όσα είπε ο ίδιος και όσα ο κ. Τσίπρας.

«Είμαστε φερέγγυοι και δεσμευόμαστε ότι θα εφαρμόσουμε όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του τρίτου προγράμματος. Εμείς δεν πάμε ως επαίτες στην Ευρώπη. Οποτε πιστεύω ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Δέχθηκα εισηγήσεις να είμαι πιο τολμηρός αλλά θέλησα να αναφερθώ μόνο σε όσα μπορώ να δεσμευθώ» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Υποστήριξε, δε, ότι υπάρχει και κάποιο περιθώριο για μονομερείς ενέργειες αναφερόμενος στη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτεσυης σε ερώτηση σχετικά με την ομιλία του στη ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου τόνισε ότι «πρότεινα ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής κοστολόγησα το ύψος του οικονομικού προγράμματος, κατά συνέπεια το σχέδιο που προτείναμε είναι απολύτως εφαρμόσιμο. Είπα όμως ότι αυτό θα γίνει υπό την προϋπόθεση να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους το ύψος των πλεονασμάτων. Πιστεύουμε ότι μπορούμε γιατί είμαστε αξιόπιστοι. Μπορούμε να τους πείσουμε».

Εκλογές
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «υπάρχει ένας τρόπος, ο λαός να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, με τις εκλογές. Πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη, όχι μόνο γα την οικονομία αλλά γιατί υπονομεύει τους θεσμούς, πρόσθεσε για να συνπληρώσει στη συνέχεια: Έχω μιλήσει εκτεταμένα για αυτό έχω στείλει επιστολή στον πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου Νίκο Βούτση ότι η Βουλή λειτουργεί στα όρια της συνταγματικότητας. Οι εκλογές έχουν ένα κόστος αλλά η παραμονή της Κυβέρνησης είναι ακόμα πιο ακριβή».
Για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, είπε ότι δεν βιάζεται εκείνος για εκλογές αλλά το 85% των πολιτών.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι και σε περίπτωση αυτοδυναμίας θα αναζητήσει ευρύτερες συμμαχίες για να προχωρήσει ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό έργο.

Αξιολόγηση
Για το κλείσιμο της αξιολόγησης ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι «ενώ ο κ. Τσίπρας υπέγραψε το τρίτο πρόγραμμα, καθυστέρησε 8 μήνες να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση με αποτέλεσμα τον κόφτη.
Υπάρχουν 2,8 δισ. ευρώ που δεν έχουν ακόμα εκταμιευθεί λόγω των καθυστερήσεων, σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και εξέφρασε την απορία για την καθυστέρηση».

Παράλληλα ο Πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «η ΝΔ απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, ενώ όταν δεν υπάρχει αξιολόγηση, ο καλός υπάλληλος χάνεται ανάμεσα στους κακούς υπαλλήλους», ενώ συμπλήρωσε ότι θα επαναφέρει και το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση το οποίο είχε ετοιμάσει ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Υπογράμμισε πάντως την ανάγκη να υπάρξει ελαστικότητα ώστε να μην υπάρχουν δημόσιες επιχειρήσεις με υπεράριθμο αριθμό εργαζομένων και άλλοι οργανισμοί οι οποίοι να μην έχουν υπαλλήλους.

Τηλεοπτικές άδειες
Για τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η ΝΔ έχει υποστηρίξει πως ο νόμος είναι αντισυνταγματικός.
Τόνισε ότι εγείρονται σοβαρά θέματα για τα πόθεν έσχεν των υπερθεματιστών και πρόσθεσε: «Άκουσα τον κ. Τσίπρα, να λέει, πως όποιου υπερθεματιστή το πόθεν έσχες είναι προβληματικό, η άδεια θα πάει στον επόμενο».
«Αλήθεια;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης,«δεν έγινε έλεγχος στα Πόθεν Έσχες;»
Πάντως υπογράμμισε ότι η ΝΔ θα καταργήσει το νόμο Παππά και δεν θα ορίσει αριθμητικά τις άδειες. Θέλουμε πολυφωνία και όχι έλεγχο , είπε ο κ. Μητσοτάκης.

ΕΛΣΤΑΤ - Γεωργίου
Το θέμα του κ. Γεωργίου είναι στη δικαιοσύνη, δεν θα κάνω κάποιο σχόλιο, είπε ο ο πρόεδρος της ΝΔ σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.
Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως το 2009 ο Κώστας Καραμανλή ζητούσε εθνική συνεννόηση, λίγο καιρό μετά ο Γιώργος Παπανδρέου κέρδιζε τις εκλογές με το «λεφτά υπάρχουν», ωστόσο 8 μήνες μετά μπήκαμε στο πρώτο πρόγραμμα.

Επενδύσεις
Ο κ. Τσίπρας φοράει το κοστούμι του μεταρρυθμιστή αλλά στην ουσία διώχνει τις επενδύσεις, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα διαθέτει στελεχιακό δυναμικό και έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα για να προσελκύσει επενδύσεις.

Ανανέωση της ΝΔ
Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε σημαντική ανανέωση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του και με ποιούς θα κυβερνήσει.
Υπογράμμισε ότι δεν θα κάνει εκπτώσεις στην αξιοκρατία, και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα εμπλουτιστεί με αρκετά εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Υπογράμμισε δε, πως όλοι αξιολογούνται καθημερινά, όπως και ο ίδιος.

Η ασφάλεια
Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ανάκαμψης τόνισ εο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς για το δόγμα νόμος και τάξη.
Υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να συγκρουστεί πολιτικά και επιχειρησιακά με τους μπαχαλάκηδες. Ο νόμος και η τάξη θα αποκατασταθούν και δεν είναι ατζέντα ούτε αριστερή, ούτε δεξιά, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Οι τράπεζες
Όπως ζητώ ανταγωνισμό στους τηλεοπτικούς σταθμούς, έτσι ζητώ ανταγωνισμό και στις τράπεζες. Πιστεύω, πρόσθεσε, ότι θα πρέπει να υπάρχουν και μη συστημικές τράπεζες. Το πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα.
Ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε δε, ότι περιβάλλει με εμπιστοσύνη τον Γιάννη Στουρνάρα.

Για το χρέος
Ερωτηθείς για τη μείωση των πλεονασμάτων, υπενθύμισε πως πρώτος έβαλε το θέμα ο ίδιος, ακολούθησε ο Γιάννης Στουρνάρας και στη συνέχεια ο Α. Τσίπρας, όμως ο Πρωθυπουργός δεν είναι αξιόπιστος και δεν μπορεί να το διαπραγματευτεί με τους εταίρους, τόνισε.
Για το χρέος είπε ότι πράγματι χρειάζεται διευθέτηση αλλά να προηγηθούν άλλα πράγματα, ενώ ερωτηθείς εάν θα καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον Αλέξη Τσίπρα για τη διευθέτηση του, απάντησε θετικά.

Για Στουρνάρα
Σε ερώτηση για την υπόθεση Στουρνάρα, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε: «Εμείς δεν κάναμε αναφορά στο ζήτημα δικαστικής διερεύνησης, αλλά για υπονοούμενα που συνέδεσαν τη δικαστική διερεύνηση με τη μη έγκριση του ΔΣ της Τράπεζας Αττικής. Αυτή είναι απαράδεκτη παρέμβαση. Κατά την γνώμη μας καλώς δεν ενέκρινε το ΔΣ της Τράπεζας Αττικής. Αλλά σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση παρέμβαση στο έργο του κεντρικού τραπεζίτη είναι απαράδεκτη και θα στηλιτεύεται από την ΝΔ».

Συνταξιούχοι
Για τους συνταξιούχους ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν μπορώ να δεσμευθώ ότι θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι. Θα ήταν εύκολο να το πω, αλλά δεν θα το κάνω. Έχουμε προβλήματα στο ασφαλιστικό μας σύστημα και υπάρχει μία ακόμη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που πρέπει να γίνει, η οποία δεν θα αφορά νέες μειώσεις συντάξεων, αλλά τη νέα γενιά και θα ενθαρρύνει την εργασία. Στην πορεία, θα δώσουμε περισσότερα στοιχεία σε σχέση με το πρόγραμμά μας στο συγκεκριμένο ζήτημα».

Για την πρωθυπουργία
Για την πρωθυπουργία ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και τις δικές μου και της Ν.Δ. να βγάλουμε τη χώρα από το φαύλο κύκλο μετριότητας, ηττοπάθειας - Όχι, δεν θέλω να γίνω άλλος ένας Πρωθυπουργός σε μία αλυσίδα μνημονιακών πρωθυπουργών που θα δεν μπορέσει να δώσει μια οριστική λύση στο πρόβλημα της χώρας - Μέσα μου έχω απομυθοποιήσει τη γλυκα της εξουσίας. Η εξουσία είναι ένα εργαλείο για να παράγουμε πολιτική και να κάνουμε τις ζωές των πολιτών καλύτερες».

Αγρότες
Για το ζήτημα των αγροτών, τόνισε ότι «ο συμψηφισμός επιδοτήσεων και χρεών των αγροτών δεν αίρει το ακατάσχετο των επιδοτήσεων, αφού αφορά μόνον τον τελευταίο χρόνο. Δεν μπορώ να δεσμευθώ για τίποτε περισσότερο από όσα είπα χθες. Πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική της επιδοτούμενης καλλιέργειας και να πάμε σε λογική ανταγωνιστικών καλλιεργιών. Η αλλαγή πρέπει να αφορά και τους ίδιους τους αγρότες, που πρέπει να κινηθούν όχι προς το παλιό μοντέλο των συνεταιρισμών, αλλά των ενώσεων παραγωγών. Συναντώ αγρότες που επενδύνουν στην ποιότητα των ίδιων τους των προϊόντων. Υπάρχει ζήτημα παραγωγικότητας στον αγροτικό τομέα. Το Ισραήλ έχει κάνει θαύματα στον αγροτικό τομέα, μέσα στην έρημο».

Η διαπραγμάτευση
Για τη διαπραγματευτική τακτική ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «κινούμαστε μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Όμως η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα υλοποιήσει όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του προγραμματος και θα προσθέσει και άλλες. Η εμπιστοσύνη κερδίζεται βήμα βήμα και θα είναι μια επίπονη δολεια γιατί έχει γίνει μεγάλη ζημια από τον κ. Τσίπρα - Θα την κερδίσουμε τη μάχη αυτή γιατί είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, γιατί πιστεύουμε ότι είναι οι σωστές για τη χώρα - Όταν υπάρχει οδικός χάρτης και μια αποφασιμένη ομάδα, μπορούμε να πετύχουμε».

Για τα κόκκινα δάνεια
Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Η υπόθεση θα ερευνηθεί σε Εξεταστική Επιτροπή. Θα πρέπει να παραπεμφθούν σε Εξεταστική Επιτροπή για τους χειρισμούς τους οι Τσίπρας, Βαρουφάκης, για το πώς από το 62% το ελληνικό δημόσιο έπεσε στο 25% στις τράπεζες.

«Αλλά τώρα ενδιαφέρει πώς οι τράπεζες θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία, πώς θα έρθουν ξένα κεφάλαια και πώς θα προχωρήσει η αναγκαία αναδιάταξη επιχειρηματικού τοπίου» πρόσθεσε και ανέφερε πως ο χειρισμός των κόκκινων κεφαλαίων είναι σοβαρό στοίχημα για τις τράπεζες.

Για τις ΣΔΙΤ (συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα)
Είναι σχήματα που παράγουν αποτελέσματα, αλλά πόσα τέτοια έχει υπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα; Υπάρχουν κεφάλαια που θα στοιχημάτιζαν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά πολύ δύσκολα θα έρθουν στην Ελλάδα, καθώς ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με καχυποψία έως εχθρότητα την επιχειρηματικότητα.

Για τον κόφτη
Με έναν τρόπο έχει ήδη ενεργοποιηθεί γιατί οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος επιτυγχάνονται επειδή η κυβέρνηση δεν πληρώνει τίποτα άλλο παρά μόνο μισθούς συντάξεις και αφήνοντας σε απελπιστική κατάσταση την αγορά.Ο κόφτης έχει ενεργοποιηθεί και στις συντάξεις. Οταν ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν έχουν μειωθεί οι συντάξεις, μάλλον είναι ότι δεν έχει καμία επαφή με την κοινωνία.

Παιδεία
Για την Παιδεία και το μνημόνιο ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η μεταρρύθμιση στην παιδεία είναι η πιο σημαντική μεσομακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση που πρέπει να κάνουμε. Η κυβέρνηση την οδηγεί στον κατήφορο - Αδιανόητη η υπονόμευση της ιδιωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης - Χρειαζόμαστε καλύτερα σχολεία και πανεπιστήμια από αυτά που έχουμε - Θέλουμε μια παιδεία επίκεντρο και φυτώριο αριστείας, να μην ισοπεδώνει τα πράγματα προς τα κάτω».

Εκλογικός νόμος
Γα εκλογικό νόμο τόνισε ότι «έχουμε δεσμευθεί ότι αμέσως μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ. θα καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου, αναζητώντας τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις. Θα μπούμε στη διαβούλευση με τα κόμματα που θα βρίσκονται στην επόμενη Βουλή και θα αναζητήσουμε, γιατί όχι, ακόμη και πλειοψηφία 200 βουλευτών. Σε κάθε περίπτωση, το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτώ μετά από μία εκλογική νίκη είναι ο χρόνος των μεθεπόμενων εκλογών».

Συνταγματική αναθεώρηση
Ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για την συνταγματική αναθεώρηση, τόνισε ότι «έχω υπογραμμίσει την ανάγκη για γενναία συνταγματική αναθεώρηση, επιδίωξα και μια ελάχιστη συναίνεση με τον κ. Τσίπρα, όμως απορρίφθηκε - Ο Πρωθυπουργός θέλησε να μετατρέψει τη διαδικασία αυτή σε μια επικοινωνιακή φιέστα - Η διαδικασία της Αναθεώρησης αφορά την ίδια τη Βουλή και μόνο αυτή έχει τη δυνατότητα να εκκινήσει αυτή τη διαδικασία, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής».

Περιφερειακά ΜΜΕ
Για τα περιφερειακά ΜΜΕ, τόνισε ότι «πιστεύω στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, με την προϋπόθεση ότι είναι επιχειρηματικά βιώσιμα. Έχουν το πλεονέκτημα να είναι κοντά στην τοπική κοινωνία, πράγμα που αντικειμενικά τα εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ δεν μπορούν να κάνουν. Όπως υπήρχε και ενδεχομένως να υπάρχει ακόμη διαπλοκή στα μέσα εθνικής εμβέλειας, ενδεχομένως να υπάρχει μικρότερης κλίμακας διαπλοκή και στα περιφερειακά μέσα».

ΦΠΑ
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και τον ΦΠΑ, τονίζοντας ότι η συνολική επιβάρυνση για το καλάθι της νοικοκυράς, με βάση την πρόταση της Ν.Δ. για ΦΠΑ με χαμηλό συντελεστή 11% και υψηλό 22%, θα είναι θετική, δηλαδή θα δει ελάφρυνση στο συνολικό κόστος. Θα εξειδικεύσουμε περαιτέρω τις προτάσεις μας για το συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο είναι ειρωνικό να μας ασκεί κριτική γι' αυτό το ζήτημα μια κυβέρνηση που αύξησε τον ΦΠΑ στο 24%.

Τέλος για πιθανή συνεργασία της ΝΔ με την Χρυσή Αυγή απάντησε με ένα ξερό όχι.

Η ομιλία στη ΔΕΘ
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το βράδυ του Σαββάτου παρουσίασε τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, παρουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών και προέδρων του κόμματος, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Μιλώντας στους παραγωγικούς φορείς στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε να κάνει τα πάντα για να οδηγηθεί η πατρίδα, όπως τόνισε, στην οριστική έξοδο από την κρίση.

Παράλληλα, χαρακτήρισε την απομάκρυνση του κ. Τσίπρα από την εξουσία «ιστορική αναγκαιότητα για τον τόπο», σημείωσε ότι η πολιτική αλλαγή είναι «προϋπόθεση για τη φυγή προς τα εμπρός» και παρουσίασε έναν «οδικό χάρτη» για έξοδο της χώρας από την κρίση.
Bookmark and Share