Το νέο δρομολόγιο των μεταναστών: Μέσω Ιονίου και Αλβανίας ..στην Ιταλία. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Το νέο δρομολόγιο των μεταναστών: Μέσω Ιονίου και Αλβανίας ..στην Ιταλία.

 
  • Νέο δρόμο μεταφοράς προσφύγων-μεταναστών προς την Ιταλία επιχειρούν να στήσουν το τελευταίο διάστημα διακινητές, τόσο από τα ελληνικά παράλια του Ιονίου όσο και από την Αλβανία.


Αλλη μία απτή απόδειξη ήρθε όταν..ένα σκάφος έμεινε ακυβέρνητο στα ανοιχτά των Παξών, με κυβερνήτη έναν 69χρονο Ελληνα και 30 πρόσφυγες-μετανάστες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Ηταν μάλιστα ο ηλικιωμένος χειριστής του σκάφους αυτός που ειδοποίησε τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας ότι... έμεινε από καύσιμα, ενώ παράλληλα κάλεσε και την Αστυνομία στην Πρέβεζα.
Αμέσως στήθηκε μεγάλη επιχείρηση με πλωτά σκάφη από τα λιμεναρχεία Κέρκυρας, Λευκάδας, Ηγουμενίτσας, Πρέβεζας και Παξών και λίγες ώρες αργότερα το πλωτό του Λιμενικού από την Κέρκυρα εντόπισε ένα φουσκωτό με δύο μηχανές ακυβέρνητο καταμεσής του πελάγους, σε απόσταση 25 ναυτικών μιλίων από τους Παξούς. Πάνω του ήταν έντρομοι οι 30 πρόσφυγες αλλά και ο κυβερνήτης.
Αμέσως άρχισε η μετεπιβίβαση των επιβατών, πρώτα αναχώρησαν οι έξι γυναίκες και τα τρία παιδιά και στη συνέχεια έσπευσε δεύτερο σκάφος του Λιμενικού από την Ηγουμενίτσα για να παραλάβει και τους υπόλοιπους.
Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας όπου μεταφέρθηκαν αργά το βράδυ είχαν σταθμεύσει τρία ασθενοφόρα, προκειμένου να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες σε όσους είχαν ανάγκη, αλλά δεν χρειάστηκε τελικά και όλοι μεταφέρθηκαν στο λιμεναρχείο για να δώσουν καταθέσεις. Οπως διαπιστώθηκε οι 30 πρόσφυγες-μετανάστες ήταν ένα πολυεθνικό μείγμα από Ιρακινούς, Ιρανούς, Αφγανούς αλλά και Παλαιστίνιους και Σομαλούς.
Από τις πρώτες πληροφορίες έγινε γνωστό ότι ο κυβερνήτης του σκάφους παρέλαβε τους πρόσφυγες-μετανάστες από ερημική ακτή της Πρέβεζας και προορισμός τους ήταν οι ιταλικές ακτές. Οπως είπαν ξεκίνησαν από ερημική περιοχή στα παράλια του Ιονίου και είχαν προορισμό την Ιταλία.
Στη Λευκάδα
Δεν είναι η πρώτη φορά που σκάφος με πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίζεται στο Ιόνιο με κατεύθυνση προς την Ιταλία. Πριν λίγο καιρό παρόμοιο φουσκωτό εντοπίστηκε να πλέει ακυβέρνητο στα δυτικά της Λευκάδας και πάνω του επέβαιναν 29 άτομα, μεταξύ αυτών και δύο παιδιά, ηλικίας 4 και 5 χρόνων. Οι διακινητές πρόλαβαν και το εγκατέλειψαν, ενώ οι πρόσφυγες είπαν ότι τους είχαν παραλάβει από τη Λευκάδα με προορισμό την Ιταλία.
Το ίδιο διάστημα περίπου, 24 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν από μικρό πλεούμενο στις ακτές της Απουλίας στην Κάτω Ιταλία και οι ιταλικές αρχές δήλωσαν ότι είχαν αναχωρήσει από τις ελληνικές ακτές στο Ιόνιο. Οι πρόσφυγες, Σύροι και Αφγανοί, εντοπίστηκαν να περπατούν στην άκρη της οδικής αρτηρίας και προσπαθούσαν να φτάσουν στον σιδηροδρομικό σταθμό με τελικό προορισμό τη βόρεια Ιταλία.
Σε μια παρόμοια περίπτωση τον Απρίλιο φουσκωτή λέμβος μετέφερε 22 πρόσφυγες από την Κέρκυρα, επίσης στην Κάτω Απουλία. Οι 17 άντρες και 5 γυναίκες είχαν καταγωγή από τη Συρία, τη Σομαλία και το Ιράν, ενώ μαζί τους συνελήφθησαν και οι δύο διακινητές, ένας 58χρονος Ελληνας και ένας 35χρονος Αλβανός, τους οποίους υπέδειξαν ως χειριστές του σκάφους οι ίδιοι οι πρόσφυγες.
Ηταν τότε που η ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» έγραφε ότι «Η Ελλάδα σπρώχνει 2.000 πρόσφυγες προς την Αλβανία», βλέποντας «τσουνάμι» αφίξεων στις ιταλικές ακτές μετά τη μεταφορά 162 προσφύγων σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στην Κόνιτσα Ιωαννίνων.
Το δημοσίευμα σημείωνε ότι στην Κόνιτσα μεταφέρθηκαν μόλις 162 άτομα, αλλά πρόσθετε ότι «τις επόμενες μέρες μπορεί να αφιχθούν 2.000. Είναι Σύροι πρόσφυγες, τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση μετέφερε με λεωφορεία στην Κόνιτσα, όλο και πιο κοντά στην Ιταλία».
Πηγή Έθνος
Bookmark and Share