Αγωνία για το γερμανικό εκλογικό αποτέλεσμα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Αγωνία για το γερμανικό εκλογικό αποτέλεσμα.

  • Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση θα ήτο ελάσσονος πολιτικής σημασίας εάν περιορίζονταν στην παραδοσιακή μάχη μεταξύ SPD και CDU.
  • Η προσφυγική κρίση και η επέλαση του AfD προσδίδουν στις εκλογές ιδιαίτερη βαρύτητα.


Στη Γερμανία όλα τα βλέμματα στρέφονται σήμερα στις...Type Your Post Summary Hereπεριφερειακές εκλογές που πραγματοποιούνται σε ένα από τα μικρότερα κρατίδια της χώρας και εκλογική περιφέρεια της καγκελαρίου Μέρκελ, στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία (στη φωτ. πάνω η εντυπωσιακή έδρα του τοπικού κοινοβουλίου, το παλάτι Σβερίν).

Μέχρι πριν από λίγους μήνες οι Σοσιαλδημοκράτες -που αναμένεται να αναδειχθούν πρώτη δύναμη- υπολείπονταν σημαντικά των Χριστιανοδημοκρατών στις δημοσκοπήσεις. Ο ιδιαίτερα δημοφιλής νυν πρωθυπουργός και υποψήφιος του SPD Έρβιν Ζέλερινγκ όμως, κατάφερε τελικά να ανατρέψει τα δεδομένα.

«Έχω την αίσθηση και αυτό καταδεικνύουν και όλες οι δημοσκοπήσεις, ότι οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι με αυτή την κυβέρνηση. Προκρίνουν επίσης (…) μια νέα κυβέρνηση της οποίας θα ηγούνται και πάλι οι Σοσιαλδημοκράτες. Και αυτός είναι ο στόχος μου», είπε ο υποψήφιος του SPD.

Κλίμα κατά ισλάμ και προσφύγων

Ο βασικός αντίπαλός του, νυν υπουργός Εσωτερικών και υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών Λόρεντς Καφιέ επένδυσε στον προεκλογικό αγώνα περισσότερο στο θέμα της ασφάλειας, ζητώντας ενίσχυση της αστυνόμευσης. Μόνον που ο ίδιος φρόντισε ως υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου τα τελευταία 10 χρόνια για ακριβώς το αντίθετο: την κατάργηση θέσεων εργασίας στην αστυνομία. Το κόμμα του κινδυνεύει πλέον να αναδειχθεί μόλις τρίτη δύναμη, πίσω από το ξενοφοβικό AfD και αυτό μολονότι, όπως λέει ο ίδιος «όλα τα προβλήματα που αναδεικνύει το AfD δεν αφορούν το κρατίδιο. Το 80% των πολιτών είναι ικανοποιημένοι με το περιβάλλον τους, έχουμε μειώσει στο ήμισυ την ανεργία και δεν κάνουμε πια νέα χρέη».

Η συμμετοχή της ίδιας της Άγκελα Μέρκελ σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του κόμματος στην πολιτική της πατρίδα δε βοήθησε ιδιαίτερα. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία και ο υποψήφιός της Λάιφ Έρικ Χολμ της επιτίθενται προσωπικά, καλλιεργώντας την ίδια ώρα ένα κλίμα κατά του ισλάμ και των προσφύγων. «Ζητούμε αποφασιστικά βήματα από την Άγκελα Μέρκελ για την προστασία των πολιτών. Και αυτό σημαίνει πρωτίστως: κλείσιμο συνόρων!».

Ώρες αγωνίας για Πράσινους και Φιλελεύθερους

Ακόμη και η προαναγγελία κομματικού στελέχους ότι εντός της τοπικής Βουλής το AfD θα μπορούσε να συνεργαστεί με το νεοναζιστικό NPD -που αναμένεται να μείνει όμως εκτός τοπικής Βουλής- δεν κατάφερε να ανακόψει την ανοδική πορεία του κόμματος που αναμένεται να λάβει πάνω από το 20% των ψήφων.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα αυτό που τους ενώνει είναι το κοινό μέτωπο κατά του ξενοφοβικού AfD. Ο υποψήφιος της Αριστεράς Χέλμουτ Χόλτερ θα δει όμως μάλλον το κόμμα του να εκτοπίζεται από την τρίτη θέση : «Πιστεύω ότι πολλοί εδώ στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία θα ξανασκεφτούν πού θα βάλουν το σταυρό τους: στην αγάπη και την ανεκτικότητα ή στην οργή και το μίσος».

Ώρες αγωνίες την ίδια ώρα για τους Πράσινους τους οποίους οι δημοσκοπήσεις τοποθετούν οριακά στο εκλογικό όριο του 5%. Εκτός Βουλής, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Φιλελεύθεροι που φέρονται να συγκεντρώνουν μόλις 3%.

Πηγή Ντόιτσε Βέλλε
Bookmark and Share