Σφοδρή διπλωματική σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας για την επιδρομή στη Συρία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Σφοδρή διπλωματική σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας για την επιδρομή στη Συρία

  • Η επιδρομή που χτύπησε «κατά λάθος» δυνάμεις του συριακού στρατού από μαχητικά του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ έχει πυροδοτήσει υψηλού επιπέδου διαμάχη στο διπλωματικό επίπεδο μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, με τη δύσκολη συμφωνία για την εκεχειρία να μπαίνει σε κίνδυνο.

«Λυπάται» μεν η.. αμερικανική πλευρά για το πλήγμα αλλά αντεπιθέτεται στη Μόσχα κατηγορώντας την για δημιουργία εντυπώσεων, την ώρα που ο ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη βλέπει τη συμφωνία για τη Συρία να «βρίσκεται σε μπελάδες».

Η επιδρομή στη βόρεια Συρία, στο Ντέιρ αλ Ζορ, το Σάββατο είχε ως στόχο θέσεις της τζιχαντιστικής ISIS όμως χτύπησε θέσεις του συριακού στρατού, προκαλώντας, σύμφωνα με τις αναφορές, δεκάδες θύματα.

Η Ουάσινγκτον ανέφερε ότι σταμάτησε την επίθεση την στιγμή που ενημερώθηκε από τη ρωσική πλευρά πως η επίθεση χτυπούσε μέσα του συριακού στρατού και στη συνέχεια εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας το περιστατικό, εξέφρασε τη «λύπη» της Ουάσινγκτον για την «μη σκόπιμη απώλεια ζωών».

Από την πλευρά του, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι η ρωσική πλευρά που είχε ενημερωθεί προηγουμένως για το χώρο των επιχειρήσεων δεν είναι διαβιβάσει την ανησυχία του για ενδεχόμενη παρουσία συριακών δυνάμεων.

Η αντίδραση της Μόσχας ήταν εξαρχής έντονη: Ο ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, όταν ρωτήθηκε για το εάν το περιστατικό μπορεί να οδηγήσει σε ναυάγιο τη συμφωνία για την εκεχειρία στη Συρία, απάντησε ότι «εδώ μπαίνει ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό».

Η Ρωσία κίνησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα της επιδρομής τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Αθήνας).

Η ρωσική αντίδραση προκάλεσε άμεσα την αντεπίθεση της αμερικανικής διπλωματίας. «Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την φτηνή προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και να επικεντρωθεί σε αυτά που έχουν σημασία, δηλαδή στην εφαρμογή κάτι που συμφωνήσαμε μαζί τους καλή τη πίστει» ανέφερε η αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερς.

Ακόμη υψηλότεροι ήταν προηγουμένως οι τόνοι σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών. Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα είχε φτάσει στο σημείο να πει, σχετικά με την επιδρομή, πως «φτάνουμε σε ένα τρομακτικό συμπέρασμα για όλο τον κόσμο, πως ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται την ISIS, τώρα δεν υπάρχουν πλέον αμφιβολίες».

Η Πάουερς είπε στη συνέχεια πως η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ θα έπρεπε να ντρέπεται για τον ισχυρισμό, ενώ ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ ανέφερε ότι η Μόσχα «δεν έχει συγκεκριμένα στοιχεία» πως οι ΗΠΑ συνδράμουν τους τζιχαντιστές.
Bookmark and Share