Νικήτρια η Κλίντον στο πρώτο debate με τον Tράμπ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Νικήτρια η Κλίντον στο πρώτο debate με τον Tράμπ

  • Υψηλοί τόνοι και αλληλοκατηγορίες
  • Σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση του CNN, η Clinton είναι νικήτρια με 62% έναντι 27% του Trump.

Σε υψηλούς τόνους όπως και αναμενόταν κινήθηκε το πρώτο debate μεταξύ της Hillary Clinton και του Donald Trump λίγες.. εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, με τις δύο πλευρές να υποστηρίζουν πως κέρδισαν τις εντυπώσεις, αν και αναλυτές εκτιμούν πως νικήτρια του debate ήταν η Hillary Cliton.
Clinton και Trump διέκοπταν συνεχώς ο ένας τον άλλον, ανταλλάσσοντας σφοδρές κατηγορίες κατά τη διάρκεια του debate.
Η Clinton κατηγόρησε τον Trump ότι έχει μακρύ ιστορικό ρατσιστικής συμπεριφοράς ενώ τον επέκρινε διότι δεν έχει πληρώσει τις οφειλές του σε επιχειρηματίες με τους οποίους συναλλασσόταν, αναφέροντας ότι συνάντησε πολλούς που έχουν εξαπατηθεί από τον αντίπαλό της.
Από την πλευρά του ο Trump υποστήριξε ότι η Clinton έχει ελάχιστα πράγματα για τα οποία μπορεί να υπερηφανευτεί παρότι βρίσκεται στη δημόσια ζωή επί δεκαετίες ενώ τόνισε ότι η Clinton δεν έχει "την ενέργεια" που απαιτείται για να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Δεν έχει την ενέργεια.
Για να είσαι πρόεδρος της χώρας αυτής, χρειάζεσαι μια εντυπωσιακή ενέργεια» είπε ο Trump για να λάβει άμεσα την απάντηση από την Clinton: «Όταν θα έχει ταξιδέψει σε 112 χώρες και διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία, μια εκεχειρία, την απελευθέρωση διαφωνούντων (...) ή ακόμη θα έχει περάσει 11 ώρες να καταθέτει ενώπιον μιας επιτροπής του Κογκρέσου, θα μπορεί να μου μιλά για ενέργεια».
Ο Trump είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι "οι αστυνόμοι του κόσμου" ούτε να προστατεύουν όλες τις χώρες.
«Θέλω φυσικά να βοηθήσω όλους τους συμμάχους μας, αλλά χάνουμε δισεκατομμύρια δολάρια.
Δεν μπορούμε να είμαστε οι αστυνόμοι του κόσμου, δεν μπορούμε να προστατεύουμε τις χώρες παντού στον κόσμο όταν δεν μας πληρώνουν αυτά που πρέπει» είπε ο Trump ενώ η Clinton τόνισε ότι ο αντίπαλος της «άρχισε την πολιτική του δράση βασιζόμενος σε ένα ρατσιστικό ψέμα, ότι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας μας δεν είναι αμερικανός πολίτης».
«Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη για αυτό. Αλλά επέμενε. Επέμενε επί χρόνια και χρόνια» τόνισε η Clinton.
Ο Trump έβαλε κατά της Clinton για την πολιτική της όσον αφορά το εμπόριο και προέβλεψε ότι θα εγκρίνει μια εμπορική συμφωνία με κράτη της Ασίας παρότι έχει πει το αντίθετο στην προεκλογική της εκστρατεία.
«Ήσουν εντελώς υπέρ της, μετά άκουσες τι έλεγα, πόσο άσχημη είναι, και τότε είπες "δεν μπορώ να κερδίσω σε αυτόν τον διάλογο", αλλά αν νικήσεις, θα την εγκρίνεις» τόνισε ο Trump.
«Donald, ξέρω πως ζεις στη δική σου πραγματικότητα, αλλά δεν είναι αυτά τα γεγονότα» υπογράμμισε η Clinton.

Δημοσκόπηση CNN: Νικήτρια η Clinton
Ο συντονιστής του debate δυσκολεύτηκε να ελέγξει τη ροή της συζήτησης, με τους υποψήφιους να αλλάζουν συνεχώς και απροειδοποίητα θέμα, για παράδειγμα από την εμπορική πολιτική στο Ισλαμικό Κράτος.
Αν και οι δύο πλευρές θεωρούν πως κέρδισαν τις εντυπώσεις, αναλυτές εκτιμούν πως νικήτρια του debate ήταν η Clinton.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN, η Clinton είναι νικήτρια με 62% έναντι 27% του Trump.
Πολλά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Clinton φαίνεται να κέρδισε τις εντυπώσεις, και ότι ο Trump αρνήθηκε παλιότερες δηλώσεις του, με την πραγματικότητα όμως να τον διαψεύδει.
«Σχεδόν ολόκληρο το βράδυ απολογούνταν, για το ταμπεραμέντο του, το πώς αντιμετωπίζει τις γυναίκες και τις μειονότητες, το πόσο έτοιμος είναι για να γίνει πρόεδρος», σχολιάζει η Washington Post, η οποία προσθέτει πως «οι επιθέσεις της Clinton ήταν μετρημένες, ο Trump ήταν νευρικός και απείθαρχος».
Οι τηλεθεατές της εκπομπής αναμενόταν να ξεπεράσουν το ρεκόρ των 80 εκατομμυρίων που είχαν παρακολουθήσει την αναμέτρηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζίμι Κάρτερ με τον Ρεπουμπλικάνο Ρόναλντ Ρίγκαν το 1980.
Κατά εκτιμήσεις οι τηλεθεατές θα ανέρχονταν σε 100 εκατομμύρια.
Προβλέπεται να γίνουν άλλες δύο τηλεμαχίες των δύο υποψήφιων, την 9η και τη 19η Οκτωβρίου.
Bookmark and Share