Fitch: Kολλημένη στο «CCC» η Ελλάδα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Fitch: Kολλημένη στο «CCC» η Ελλάδα.

  • "Παραμένουν υψηλοί οι κίνδυνοι"

Με «CCC» αξιολογεί την Ελλάδα (Long-Term Foreign – Local-Currency Issuer Default Ratings- IDR) ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος προβλέπει...ανάπτυξη του ΑΕΠ της τάξης του 1,8% το 2017.

Όπως σημειώνεται στην σχετική έκθεση, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η έγκριση της δόσης τον Μάιο βελτίωσαν τις σχέσεις με τους δανειστές, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί.

Μέχρι τώρα, εκτιμάται, η επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016 (ο,5% του ΑΕΠ) είναι δυνατή, αλλά οι υπόλοιποι (1,75% το 2017, 3,5% το 2018) θα είναι δυσκολότεροι. Η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος θεωρείται επίσης δύσκολη, καθώς η κυβέρνηση έχει «σχετικά αδύναμη ιδιοκτησία» του. Όσον αφορά στη δεύτερη αξιολόγηση, πρόκειται να αρχίσει το τέταρτο τρίμηνο του 2016 και ο Fitch εκτιμά ότι η κυβέρνηση έχει επαρκείς «εφεδρείες» για να το «τραβήξει» μέχρι το 2ο τρίμηνο του 2017, χωρίς την εκταμίευση των χρημάτων από την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης.

Όπως αναφέρεται, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει έδαφος έναντι της ΝΔ, ωστόσο θεωρείται πως ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει να έχει τη δυνατότητα να βασίζεται σε ψήφους από «κεντρώα κόμματα», αν και «το ενδεχόμενο για πολιτικές εκπλήξεις παραμένει».
Bookmark and Share