Σε 10 χιλιάδες απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων προχώρησε η Τουρκία. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Σε 10 χιλιάδες απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων προχώρησε η Τουρκία.

  • Mε διάταγμα έκλεισαν και άλλα 15 ΜΜΕ, κυρίως στη νοτιοανατολική περιοχή των Κούρδων.

Oι τούρκικες αρχές έχουν...  απολύσει πάνω από 10 χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους, επειδή θεωρήθηκαν ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον Fethullah Gulen, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί εμπνευστή του αποτυχημένου πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.
Σύμφωνα με το Reuters, ανάμεσα στους χιλιάδες που απομακρύνθηκαν βρίσκονται ακαδημαϊκοί, καθηγητές και εργαζόμενοι στην υγεία, ενώ έκλεισαν και 15 ΜΜΕ, κυρίως στην νοτιανατολική περιοχή των Κούρδων.
Μέσω διαταγμάτων καταργήθηκαν επίσης οι εκλογές για τους πρυτάνεις στα πανεπιστήμια και πλέον τους διορίζει ο ίδιος ο Tayyip Erdogan.
Η Τουρκία έχει συλλάβει επισήμως πάνω από 37 χιλιάδες ανθρώπους και έχει ήδη απολύσει ή, θέσει σε διαθεσιμότητα πάνω από 100 χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους, δικαστές, εισαγγελείς, αστυνομικούς και άλλους, σε μία άνευ προηγουμένου καταστολή, που η κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητη για να ξεριζώσει όλους τους υποστηρικτές του Gulen από κρατικά πόστα.
Το κράτος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Ιούλιο του 2016, καθώς επεκτάθηκε μέχρι τον Ιανουάριο του 2017.
Κι αυτό διότι σύμφωνα με τον Erdogan οι αρχές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εξαλείψουν την απειλή από το δίκτυο του Gulen, αλλά και από τους Κούρδους που βρίσκονται εδώ και 32 χρόνια σε μία εξέγερση.
Ο συνολικός αριθμός των ΜΜΕ που έχουν κλείσει από τη μέρα που το κράτος τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι 160.
Η επέκταση της καταστολής ανησυχεί οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μερικούς δυτικούς συμμάχους που φοβούνται ότι ο Erdogan τη χρησιμοποιεί για να κάνει τις αντίθετες φωνές να σιγήσουν.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αυτές οι δράσεις δικαιολογούνται από την απειλή για το κράτος που στοίχισε τη ζωή σε 240 ανθρώπους στις 15 Ιουλίου του 2016.
Η Άγκυρα θέλει να εκδώσουν οι ΗΠΑ τον Gulen για να προσαχθεί στην Τουρκία με την κατηγορία ότι ήταν ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος για να ανατρέψει την κυβέρνηση.
Ο Gulen που ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια από το 1999, αρνείται τις κατηγορίες.
Bookmark and Share