Έλληνες νησιώτες φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης 2016 - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Έλληνες νησιώτες φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης 2016

  •  Οι προβλέψεις του Guardian.

 Ήρωες της καθημερινότητας που σώζουν ζωές και δημόσια πρόσωπα που αποστέλλουν μηνύματα ειρήνης. Αριθμός – ρεκόρ υποψηφίων διεκδικούν το Νόμπελ Ειρήνης 2016 του οποίου ο νικητής θα ...ανακοινωθεί την Παρασκευή.

Καθοριστικό ρόλο στην επιλογή των υποψηφίων διαδραμάτισε η προσφυγική κρίση που διαμόρφωσε νέα δεδομένα στην διεθνή σκακιέρα, ενώ ανέδειξε πραγματικούς μαχητές και πράξεις ηρωισμού.

Σε 376 ανέρχονται οι μνηστήρες του φετινού Νόμπελ Ειρήνης, 228 είναι τα άτομα και 148 οι οργανισμοί που διαγωνίζονται για τον τίτλο. Την περασμένη χρονιά η Νορβηγική Επιτροπή αποφάσισε να απονείμει το βραβείο στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας.

Θα χρειαστεί να περάσει μισός αιώνα για να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των υποψηφίων του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, η βρετανική εφημερίδα Guardian όμως παρουσίασε τις προβλέψεις της.

Οι έλληνες νησιώτες

Με γενναιότητα και πνεύμα αλληλεγγύης έλληνες νησιώτες στάθηκαν απέναντι στην προσφυγική και ανθρωπιστική κρίση. Σε μια περίοδο πρωτοφανούς κινητικότητας εκατομμυρίων ανθρώπων προς την Ευρώπη, κάτοικοι της Λέσβου βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Φρόντισαν, έδωσαν τροφή και στέγη, μίλησαν, άκουσαν ανθρώπους κατατρεγμένους που αναζητούσαν μια καλύτερη τύχη.

«Εάν οι έλληνες νησιώτες κερδίσουν το φετινό βραβείο Νόμπελ, δεν θα είναι επειδή το θέλουν. Παρά την ύφεση και τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, άνοιξαν τα σπίτια τους στους πρόσφυγες», αναφέρει ο Guardian.

Παρόλο που η επιτροπή των βραβείων Νόμπελ δεν έχει δημοσιεύσει ονόματα υποψηφίων, έγινε γνωστό στις αρχές του χρόνου ότι δύο κάτοικοι της Σκάλας Συκαμνιάς Λέσβου , η 85χρονη Αιμιλία Καμβύση, παιδί Μικρασιατών προσφύγων από το Μοσχονήσι, την οποία απαθανάτισε ο φακός να ταΐζει με μπιμπερό ένα βρέφος από την Συρία, και ο 40χρονος ψαράς Στρατής Βαλαμιός, ως εκπρόσωποι των ελλήνων εθελοντών, προτάθηκαν για Νόμπελ.

«Δεν είναι ηρωισμός να κάνεις το αυτονόητο», είχε δηλώσει ο κ. Βαλαμιός στο in.gr με λόγια λιτά και αληθινά. Αρνήθηκε να μιλήσει για πράξεις ηρωικές, αλλά έκανε λόγο για πράξεις αυτονόητες μπροστά σε καταστάσεις που μαρτυρούν μια βαθιά κρίση.

«Το χωριό δεν είχε συνηθίσει να βλέπει τόσα πνιγμένα μωρά», είχε τονίσει αναφερόμενος στην πιο δραματική όψη του προσφυγικού.

Υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης έχει αποσπάσει και η βραβευμένη με Όσκαρ αμερικανίδα ηθοποιός Σούζαν Σαράντον που στην καρδιά της προσφυγικής κρίσης στάθηκε δίπλα σε εκατοντάδες εθελοντές για να βοηθήσει τους πρόσφυγες.
Πηγή in.gr
Bookmark and Share