28η Οκτωβρίου 1940: «Αυτό σημαίνει πόλεμο».. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

28η Οκτωβρίου 1940: «Αυτό σημαίνει πόλεμο»..

  • Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τους στρατούς 4  χωρών σχεδόν ταυτόχρονα: αλβανικό, ιταλικό, γερμανικό και βουλγαρικό.


 28η Οκτωβρίου 1940: «Αυτό σημαίνει πόλεμο», είπε ο Ι. Μεταξάς στον Ιταλό πρέσβη Ε. Γκράτσι και...κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.

Λίγες ώρες αργότερα ιταλικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Ήπειρο και οι Έλληνες πρέπει να τους αντιμετωπίσουν.

-Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τους στρατούς 4 χωρών ταυτόχρονα: αλβανικό, ιταλικό, γερμανικό και βουλγαρικό.

-Η Ελλάδα ήταν η χώρα που αντιστάθηκε περισσότερο από όλες: 219 ημέρες. Η Γαλλία «έπεσε» σε 43, η Πολωνία σε 30, το Βέλγιο σε 18 και η Δανία… λίγες ώρες, αφού παραδόθηκε αυθημερόν σε ένα μοτοσικλετιστή του Χίτλερ, που μετέφερε αίτημα στον βασιλιά για διέλευση του στρατού των ναζί.

Η χώρα μας πλήρωσε το χειρότερο τίμημα: στους 700.000 υπολογίζονται οι νεκροί από τον πόλεμο και την κατοχή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις (το 4,5% του πληθυσμού, σύμφωνα με τα αισιόδοξα σενάρια, το… 10% του πληθυσμού σύμφωνα με τα απαισιόδοξα).

Οι απώλειες ήταν και άλλες: μισό εκατομμύριο εκτάρια καλλιεργειών, το 56% του οδικού δικτύου, τα 3/4 του εμπορικού στόλου, το σιδηροδρομικό δίκτυο και της αεροπορίας. Τα χωριά που αποτεφρώθηκαν ξεπέρασαν τα 1.170.

Σε μια τέτοια εποχή είναι καλό θα θυμόμαστε πόσα έχει περάσει αυτός ο τόπος, πόσο πόνεσε, αλλά και πόσο άντεξε. Και δεν το λέμε μόνοι εμείς, οι Έλληνες, αλλά και σπουδαίες προσωπικότητες ανά τον κόσμο.

Σαρλ ντε Γκωλ (πρόεδρος Γαλλικής Δημοκρατίας): «Αδυνατώ να δώσω το δέον εύρος της ευγνωμοσύνης που αισθάνομαι για την ηρωική αντίσταση του Λαού και των ηγετών της Ελλάδας».

Ιωσήφ Στάλιν (γενικός γραμματέας ΚΚΣΕ) «Λυπάμαι επειδή γερνώ και δεν θα ζήσω επί μακρόν για να ευγνωμονώ τον ελληνικό λαό, του οποίου η αντίσταση έκρινε τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ουίνστον Τσώρτσιλ (πρωθυπουργός Μ. Βρετανίας κατά την διάρκεια του πολέμου) «Μέχρι τώρα λέγαμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες. Τώρα θα λέμε: οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Φραγκλίνος Ρούσβελντ (πρόεδρος των ΗΠΑ) «Οι Έλληνες εδίδαξαν διά μέσου των αιώνων την αξιοπρέπειαν. Όταν όλος ο κόσμος είχε χάσει κάθε ελπίδα, ο ελληνικός λαός ετόλμησε να αμφισβητήσει το αήττητον του γερμανικού τέρατος, αντιτάσσοντας το υπερήφανον πνεύμα της ελευθερίας».

Ακόμα και ο Αδόλφος Χίτλερ παραδέχτηκε «Χάριν της ιστορικής αλήθειας οφείλω να διαπιστώσω ότι μόνο οι Έλληνες εξ όλων των αντιπάλων οι οποίοι με αντιμετώπισαν, πολέμησαν με παράτολμο θάρρος και υψίστης περιφρόνησης προς τον θάνατο…»
Bookmark and Share