Ανάπλαση σε 45 συντριβάνια της Θεσσαλονίκης. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Ανάπλαση σε 45 συντριβάνια της Θεσσαλονίκης.

  • Ένα κομμάτι από την περασμένη τους αίγλη επιχειρεί να δώσει και πάλι στα συντριβάνια της Θεσσαλονίκης η διοίκηση του κεντρικού δήμου, μέσω των εργασιών συντήρησης υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα.

«Κύλησε... πολύ νερό στ’ αυλάκι», άλλωστε, από τον Μάρτιο του 1889, όταν τοποθετήθηκε ο πρώτος θεμέλιος λίθος, δώρο του Σουλτάνου, Αβδούλ Χαμίτ, στο χαρακτηριστικότερο συντριβάνι της Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Εθνικής Αμύνης. Για πολλά χρόνια από τότε, οι κάτοικοι της πόλης συζητούσαν πώς στα εγκαίνια ανάβλυσε σιρόπι από κεράσι, ενώ αντίθετα σήμερα οι περισσότεροι το προσπερνούν βιαστικά, αγνοώντας την ιστορία του.

Από την κεντρική διοίκηση του δήμου έχει πραγματοποιηθεί «λίφτινγκ»σε 45 συντριβάνια, προϋπολογισμού 160.000 ευρώ, με στόχο να αποτελέσουν και πάλι σημεία συνάντησης και τόποι αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Στο σύνολο τους τα συντριβάνια της Θεσσαλονίκης ανέρχονταν σε 47, ωστόσο αποφασίστηκε να καταργηθούν για διάφορους λόγους τα δύο που βρίσκονταν στα πάρκο Αλκμήνης και σιδηροδρομικού σταθμού.

‘Ενας μεγάλος αριθμός συντριβανιών κοσμεί το νέο παραλιακό μέτωπο της πόλης. Ωστόσο, μετά τις εργασίες τις εντυπώσεις κερδίζει, χάρη στα «παιχνίδια» που κάνουν νερό και φως, το συντριβάνι που βρίσκεται στο κεντρικό πάρκο της ΧΑΝΘ, ενώ μετά από αρκετά χρόνια λειτουργεί και πάλι το συντριβάνι στο πάρκο του Αγίου Θεράποντα στην Τούμπα.

«Πλέον λειτουργούν τα 42 από τα συνολικά 45 συντριβάνια, τα περισσότερα είναι σε περίοπτη θέση και φαντάζουν το βράδυ ιδιαίτερα επιβλητικά. Βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ δυστυχώς επί σειρά ετών δεν είχαν τις αντλίες, ήταν οξειδωμένα, είχαν άλατα και ήταν απεριποίητα και δεν ήταν ωραία η εικόνα τους», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9 fm”, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς.

Σε κάποιες περιπτώσεις, τα συντριβάνια της πόλης ήταν γεμάτα από πλαστικά μπουκάλια και άλλα σκουπίδια, είχαν βανδαλιστεί από αγνώστους με κλοπή φωτιστικών και αντλιών, ενώ συγκεκριμένα στους πίδακες του Μ.Αλεξάνδρου, στη νέα παραλία, παρατηρήθηκαν φθορές από διερχόμενα οχήματα.

“Είναι πολύ σημαντικό για μια πόλη να έχει μια σωστή δημόσια εικόνα για όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες. Είμαι ευχαριστημένος από τις υπηρεσίες του δήμου, που προσπάθησαν σε συνεργασία με τους προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων, να λειτουργήσουν συντριβάνια που ήταν σε αδράνεια για αρκετό καιρό. Το στοίχημα τώρα είναι να διατηρηθεί αυτή η καλή εικόνα”, πρόσθεσε ο κ.Παππάς.

Μέσα στις εργασίες που έγιναν στα συντριβάνια ήταν άδειασμα των χώρων από το βρώμικο και στάσιμο νερό, πλύσιμο και χημικός καθαρισμός, επισκευή και αποκατάσταση των αντλιών, βαφή της λεκάνης, ενώ εβδομαδιαία θα είναι πλέον η χλωρίωση.
Bookmark and Share