6.000 πρόστιμα σε μέλη του "Δεν Πληρώνω Διόδια" στην Εγνατία στέλνουν οι εφορίες.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

6.000 πρόστιμα σε μέλη του "Δεν Πληρώνω Διόδια" στην Εγνατία στέλνουν οι εφορίες..

Και τώρα το Κίνημα .."τα πληρώνω μαζεμένα μετά από δύο χρόνια"
  • Την Παρασκευή οι Εφορίες σε όλη τη χώρα έλαβαν ενημέρωση από την Εγνατία Οδό
  • Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν από τον Νοέμβριο του 2013 έως και το τέλος του 2015.
  • Σε λίγες περιπτώσεις μάλιστα- λιγότερες από 15-  αφορούν πρόστιμα που μαζί με τις προσαυξήσεις φτάνουν από 10.000 έως 38.000 ευρώ!

Τον περασμένο Μάρτιο το διοικητικό συμβούλιο της Εγνατίας Οδού Α.Ε. με επιστολή του... προς τις Εφορίες, ζητούσε τη δίμηνη αναστολή βεβαίωσης ή είσπραξης προστίμων για απλήρωτα διόδια από τον οδικό άξονα μήκους 670 χλμ.

Το δίμηνο παρήλθε προ πολλού, ωστόσο οι Δ.Ο.Υ. δεν γνώριζαν τι να κάνουν με τα πρόστιμα της Εγνατίας: Νεότερη ενημέρωση δεν διέθεταν και η διάταξη για τη δημιουργία ειδικής ρύθμισης για την οποία αρχικά είχε δεσμευθεί το υπουργείο Υποδομών, παρέμενε στα χαρτιά.

Ξεκίνησε η βεβαίωση και είσπραξη

Έτσι, το "συγχωροχάρτι" ρίφθηκε στον κάλαθο τον αχρήστων, καθώς τα συναρμόδια υπουργεία Υποδομών και Οικονομικών δεν θέσπισαν, όπως αρχικά σχεδιαζόταν, κάποια ευνοϊκή ρύθμιση για τους χρήστες της Εγνατίας - οπαδούς του "τσάμπα".
Ως εκ τούτου, την Παρασκευή, οι Εφορίες σε όλη τη χώρα έλαβαν ενημέρωση από την Εγνατία Οδό ότι η αρχική δίμηνη διορία έχει παρέλθει και γι’ αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει, εκ νέου, η διαδικασία της βεβαίωσης και είσπραξης των προστίμων.
Βέβαια, στην πραγματικότητα, παρήλθε μία περίοδος χάριτος περίπου εννέα μηνών, από τον Μάρτιο έως την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια της οποίας ούτε βεβαιώνονταν ούτε εισπράττονταν τα πρόστιμα. Ενδεχομένως, τη διακριτική αυτή μεταχείριση θα επιθυμούσαν να έχουν και άλλοι οφειλέτες του Δημοσίου.
Σε κάθε περίπτωση, η περίοδος χάριτος είναι παρελθόν και τις επόμενες ημέρες οι Δ.Ο.Υ. θα στέλνουν τον λογαριασμό που αφορά περίπου 6.000 πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τον Νοέμβριο του 2013 έως και το τέλος του 2015. Ορισμένες- λιγότερες από 15- περιπτώσεις αφορούν πρόστιμα από 10.000 έως 38.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η βεβαίωση από την Εφορία προστίμων και οφειλών- πολλαπλάσιων του αρχικού ποσού- δεν είναι εξέλιξη των τελευταίων ημερών, μιας και μετά τις τροποποιήσεις του νόμου (το 2011 και το 2012), το απλήρωτο διόδιο τέλος είναι δημόσιο έσοδο, για την αναζήτησή του κινείται η διαδικασία που προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Οι οφειλέτες, δηλαδή, είναι αντιμέτωποι με την Εφορία και τη Δικαιοσύνη και όχι με την κοινοπραξία διαχείρισης ενός οδικού άξονα, εν προκειμένω την Εγνατία Οδό.
Ο ρόλος της τελευταίας εξαντλείται στην απαίτηση καταβολής της οφειλής μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, του οποίου η παρέλευση οδηγεί στην αποστολή από την Εφορία ατομικής ειδοποίησης χρεών. Μοναδικό ανάχωμα είναι η ανακοπή της ατομικής ειδοποίησης, διαδικασία που εάν αποτύχει καθιστά άμεση την είσπραξη του χρέους από τη ΔΟΥ μέσω κατάσχεσης καταθέσεων τραπεζικών λογαριασμών ή περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.
Έτσι, η πληρωμή της οφειλής αποτελεί μονόδρομο, με τις -διαδεδομένες κάποτε- συμβουλές δικηγόρων για την... επιτυχή μη πληρωμή διοδίων να αποδεικνύονται, τελικά, αναποτελεσματικές και να δημιουργούν στρατιές οφειλετών του Δημοσίου που έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ από νομική υπεράσπιση...
πηγή Capital.gr
Bookmark and Share