Ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις για την ανάκτηση της Μοσούλης. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις για την ανάκτηση της Μοσούλης.

  • Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι είναι περήφανη που στέκεται δίπλα στους συμμάχους της, αφότου ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακοίνωσε την έναρξη επιχείρησης για την ανάκτηση της Μοσούλης, πρωτεύουσας του λεγόμενου χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.


«Ο πρωθυπουργός Αμπάντι... διαταγές να ξεκινήσουν μεγάλες επιχειρήσεις απελευθέρωσης της Μοσούλης μετά από δύο χρόνια σκοταδισμού υπό τους τρομοκράτες της ISIL» (όπως είναι επίσης γνωστό το Ισλαμικό Κράτος), σημείωσε σε μήνυμα στο Twitter ο Μπρετ Μακ Γκούρκ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη συμμαχία εναντίον του ΙΚ.

«Η μάχη προδιαγράφεται μακρά και δύσκολη, αλλά οι Ιρακινοί έχουν προετοιμασθεί και βρισκόμαστε στο πλευρό τους», τόνισε ο νέος διοικητής του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών Τάουνσεντ.

Την ίδια ώρα ο ΟΗΕ δεν κρύβει τη μεγάλη του ανησυχία για την ασφάλεια του πληθυσμού της Μοσούλης μετά την έναρξη της επιχείρησης. «Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για την ασφάλεια 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων που ζουν στη Μοσούλη... Οι οικογένειες είναι εκτεθειμένες στον ακραίο κίνδυνο να παγιδευθούν ανάμεσα σε αντίπαλα πυρά ή να γίνουν στόχος ελεύθερων σκοπευτών», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις, Στίβεν Ο'Μπράιεν.

«Κάθε επιτυχία στις ηρωικές ιρακινές δυνάμεις, τους κούρδους Πεσμεργκά, και τους εθελοντές της Νινευή. Είμαστε περήφανοι που είμαστε μαζί σας στην ιστορική αυτή επιχείρηση», έγραψε ο Μακ Γκούρκ.

Ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ, που απαρτίζεται από περισσότερες από 60 χώρες, πολεμά τις δυνάμεις των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ. Ο συνασπισμός διεξάγει κυρίως αεροπορικές επιδρομές και προσφέρει εκπαίδευση, όπλα και εξοπλισμό στις τοπικές δυνάμεις, ενώ χιλιάδες στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ, κυρίως σε εκπαιδευτικές αποστολές. Σύμφωνα με τον Στίβεν Τάουνσεντ, ο συνασπισμός έχει οπλίσει και εκπαιδεύσει περισσότερους από 54.000 στρατιωτικούς των ιρακινών δυνάμεων.

Η Αγκυρα

Η επιχείρηση για ανακατάληψη της Μοσούλης αφορά ιδιαίτερα και την Άγκυρα: Η τουρκική παρουσία στο βόρειο Ιράκ είχε ξεκινήσει με το βλέμμα στην εκδίωξη της ISIS από την πόλη, και η τουρκική ηγεσία είχε εκφραστεί αρνητική στη συμμετοχή κουρδικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις εκκαθάρισης.

«Με το καλό οι ηρωικές ιρακινές δυνάμεις, οι κουρδικές πεσμεργκά και οι εθελοντές της Νινευή, είμαστε υπερήφανοι που στεκόμαστε δίπλα μας σε αυτήν την ιστορική επιχείρηση» ανέφερε σε μήνυμά του ο αμερικανικός επιτετραμμένος στη διεθνή συμμαχία που προχωρά σε επιδρομές εναντίον θέσεων της ISIS, Μπρετ ΜακΓκουρκ.

Παράλληλα, στρατιωτικές πηγές στην Άγκυρα που επικαλείται το Reuters υποστηρίζουν πως οι δυνάμεις που έχουν εκπαιδεύσει οι τούρκοι στρατιώτες στην ιρακινή Μπασίκα παίρνουν μέρος στην επίθεση στη Μοσούλη.

Σύμφωνα με τις αναφορές που επικαλείται το πρακτορείο, αναπτύσσονται περίπου οι μισοί από τους 3.000 τέτοιους μαχητές και σε επιφυλακή μένουν οι υπόλοιποι. Η παρουσία τουρκικών δυνάμεων στην Μπασίκα είχε εξοργίσει την κυβέρνηση στη Βαγδάτη.

Η έναρξη της επίθεσης ανακοινώθηκε πολλές φορές και στη συνέχεια αναβλήθηκε από τον Μάρτιο του 2016, όταν ο ιρακινός πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ Αμπάντι κάλεσε τις δυνάμεις του να απελευθερώσουν την επαρχία Νινευή, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη.

Με την αεροπορική υποστήριξη των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και τη συμμετοχή του Ιράν μέσω της παρουσίας παραστρατιωτικών ένοπλων δυνάμεων που υποστηρίζονται επί του πεδίου από τον ιρανικό στρατό, οι στρατιωτικές δυνάμεις προωθήθηκαν από τον Μάρτιο για να προσεγγίσουν τη Μοσούλη από τη βάση του Μαχμούρ σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τις γραμμές των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους. Παράλληλα, οι δυνάμεις των πεσμεργκά, των δυνάμεων ασφαλείας της αυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν, προωθούνται από βορρά προς τη Μοσούλη.

Η έναρξη της επίθεσης είχε προηγουμένως ανακοινωθεί πολλές φορές και στη συνέχεια αναβλήθηκε. Με την αεροπορική υποστήριξη των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ κατά της ISIS αλλά και τη συμμετοχή του Ιράν μέσω της παρουσίας παραστρατιωτικών ένοπλων δυνάμεων που υποστηρίζονται επί του πεδίου από τον ιρανικό στρατό, οι στρατιωτικές δυνάμεις προωθήθηκαν από τον Μάρτιο για να προσεγγίσουν τη Μοσούλη από τη βάση του Μαχμούρ σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τις γραμμές των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους.

Παράλληλα, οι δυνάμεις των πεσμεργκά, των δυνάμεων ασφαλείας της αυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν, προωθούνται από βορρά προς τη Μοσούλη.

Δύσκολη επιχείρηση με συμμάχους που έχουν «αποκλίνοντες» στόχους

Πέραν των στρατιωτικών δυσκολιών που θα έχει η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης από την ISIS, το εγχείρημα δεν υστερεί σε περιπλοκότητα ούτε στο μέτωπο του ποιοι θα κληθούν να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές. Πρόκειται για ευρύ φάσμα δυνάμεων: Οι ιρακινές Αρχές (στρατός, αντιτρομοκρατικές μονάδες, αστυνομία), σιιτικές πολιτοφυλακές που συνδέονται με το Ιράν, οι κούρδοι περμεργκά, η Τουρκία, και ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ.

Οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις μπορούν να υπολογίζουν στην αεροπορική κάλυψη των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού και στην αποστολή επιπλέον 600 αμερικανών στρατιωτικών, επί συνόλου 4.600 που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ από την Ουάσινγκτον.

Παρόντες είναι επίσης τούρκοι στρατιώτες σε στρατιωτική βάση κοντά στη Μοσούλη και στο Κουρδιστάν. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει το Reuters, η παρουσία τους είναι ένα από τα πρώτα στοιχεία που επικαλούνται ειδικοί για να εξηγήσουν την καθυστέρηση της έναρξης της επιχείρησης: η Βαγδάτη απαιτούσε την απόσυρσή τους, αλλά η Τουρκία θέλει επιτακτικά να συμμετάσχει στην επιχείρηση, για να είναι σε θέση να περιορίσει την ενίσχυση της δύναμης των Κούρδων στα σύνορά της και για να μπορέσει να αποκαταστήσει κάποιου βαθμού επιρροή στην περιοχή της Μοσούλης και τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές.

Οι πεσμεργκά έχουν προωθηθεί εκτός των συνόρων των αυτόνομων κουρδικών περιοχής στο βόρειο Ιράκ και η Αγκυρα ανησυχεί μήπως οι σιιτικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζουν τον Αμπαντί και τελούν υπό την επιρροή της Τεχεράνης προχωρήσουν προς την κατά πλειοψηφία σουνιτική Μοσούλη.

Η συμμετοχή των σιιτικών πολιτοφυλακών στην επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης έχει δημιουργήσει ανησυχία τόσο μεταξύ ιρακινών αξιωματούχων όσο και των οργανώσεων αρωγής για θρησκευτικά αντίποινα.

Οι σιιτικές πολιτοφυλακές έχουν κατηγορηθεί από τα Ηνωμένα Εθνη για φόνους και απαγωγές σε ορισμένες από τις περιοχές που έχουν ανακαταλάβει από το Ισλαμικό Κράτος. Η παρουσία τους στη γραμμή του μετώπου δεν γίνεται αποδεκτή από τους σουνιτικούς πληθυσμούς και οι ιρακινές αρχές θέλουν να τις κρατήσουν μακριά από το πεδίο της μάχης στη Μοσούλη.
Με ποιον τρόπο να γίνει η ανακατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές; Στις τελευταίες της φάσεις η μάχη θα γίνεται δρόμο το δρόμο εναντίον 3.000-4.500 μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διεθνούς συνασπισμού, σε μια πόλη 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων για τους οποίους ο ΟΗΕ φοβάται ανθρωπιστική τραγωδία.

Οι ιρακινές δυνάμεις, εάν ακολουθήσουν την τακτική που ακολούθησαν στο Τικρίτ και στο Ραμάντι, τον Μάρτιο 2015 και τον Φεβρουάριο 2016 αντίστοιχα, θα περικυκλώσουν την πόλη πριν από την τελική επίθεση. Οι επίλεκτες δυνάμεις των αντιτρομοκρατικών μονάδων του Ιράκ πιθανόν να βρίσκονται και πάλι στην πρώτη γραμμή.

Πριν προχωρήσουν για να καταλάβουν το κέντρο της Μοσούλης, οι ιρανικές δυνάμεις θα πρέπει να διεισδύσουν σε έδαφος υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους σε μήκος πολλών χιλιομέτρων.

Οι δυνάμεις του συνασπισμού θα έχουν να αντιμετωπίσουν δυνάμεις των τζιχαντιστών που είχαν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να προετοιμάσουν την άμυνά τους στο τελευταίο τους προπύργιο. Είναι πολύ πιθανόν ότι θα χρησιμοποιήσουν ελεύθερους σκοπευτές, παγιδευμένα αυτοκίνητα και ότι θα ναρκοθετήσουν το έδαφος για να καθυστερήσουν την προέλαση των ιρακινών δυνάμεων.

Κατά των επιθέσεων του συνασπισμού, το Ισλαμικό Κράτος επιπλέον είναι πιθανόν ότι θα χρησιμοποιήσει τον άμαχο πληθυσμό ως ασπίδα.
Bookmark and Share