Εκπαιδευτικό πλοίο του ρωσικού στόλου θα ελλιμενιστεί στη Θεσσαλονίκη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Εκπαιδευτικό πλοίο του ρωσικού στόλου θα ελλιμενιστεί στη Θεσσαλονίκη

  • Στη Θεσσαλονίκη θα φτάσει στις 20 Οκτωβρίου και θα παραμείνει μέχρι τις 24 του μήνα, ένα εκπαιδευτικό πλοίο του ρωσικού στόλου που ταξιδεύει από τη Μαύρη Θάλασσα και έχει προορισμό τη βάση του, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Ο σκοπός της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη είναι και εκπαιδευτικός αλλά και εορταστικός, στο... πλαίσιο των εκδηλώσεων του αφιερωματικού έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016, όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, Αλεξέι Ποπόφ.
«Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες του προγράμματος αλλά κατά πάσα πιθανότητα, το πλοίο θα είναι ανοικτό για επισκέψεις. Επίσης το πλήρωμα και οι τριακόσιοι δόκιμοι θα κάνουν περιήγηση στην πόλη για να μάθουν την ιστορία της περιοχής και της Θεσσαλονίκης. Εκεί πιθανόν θα γίνουν και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις αλλά λεπτομέρειες θα μάθουμε αργότερα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ποπόφ. Διευκρίνισε ότι έχουν προηγηθεί επισκέψεις πολιτικών ρωσικών πλοίων των ναυτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ενώ έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη επίσκεψη ενός ιστιοφόρου Mir.
Στην Αγία Πετρούπολη το συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων το 2020
Με αφορμή τη ρωσική συμμετοχή στο συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ποπόφ έκανε λόγο για πολύ σημαντική διοργάνωση και γνωστοποίησε ότι σε αυτήν αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας το μεθεπόμενο αντίστοιχο συνέδριο, το 2020. Όσο για τα εδέσματα με τα οποία συμμετείχε η Ρωσία στο συνέδριο, αναφέρθηκε στο χαβιάρι που σερβίρεται σε λεπτό στρόγγυλο ψωμί και συνοδεύεται από βότκα.
Επίτιμος δημότης Μεσοβούνου Εορδαίας ο κ. Ποπόφ
Πριν λίγες μέρες, άλλωστε, ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Μεσοβούνου του δήμου Εορδαίας. Αυτό το μαρτυρικό χωριό έκαψαν οι Ναζί δύο φορές, το 1941 και το 1944, ενώ εκτέλεσαν συνολικά 320 κατοίκους. Ανάμεσα στους νεκρούς του δεύτερου ολοκαυτώματος του Μεσόβουνου το 1944 υπήρξαν και τρεις στρατιωτικοί στρατιώτες που αντιστάθηκαν σθεναρά μαζί με ομάδα ανταρτών, όταν οι Ναζί χτύπησαν το χωριό.
«Ήταν μια από τις τραγικές ιστορίες από πολλές που έχουν συμβεί στην Ελλάδα κατά την περίοδο της γερμανικής και όχι μόνο κατοχής. Όσον αφορά τους τρεις σοβιετικούς στρατιώτες, αυτοί δραπέτευσαν από τα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, ήρθαν στο ελληνικό έδαφος, μάλλον από τη Γιουγκοσλαβία, και ενώθηκαν με την ελληνική αντίσταση. Έτσι δημιουργήθηκε μια ομάδα 15 - 17 ατόμων που πολεμούσε στα βουνά τους Γερμανούς. Τον Απρίλιο του 1944 οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους οργάνωσαν μια εκκαθαριστική επιχείρηση στην περιοχή εκείνη. Οι τρεις σοβιετικοί στρατιώτες έμεναν να καλύψουν την υποχώρηση των συντρόφων τους και των κατοίκων του χωριού που προσπαθούσαν να περάσουν στα βουνά για να σώσουν τις ζωές τους. Έσκαψαν τρεις λάκκους, έκλεισαν μέσα πυρομαχικά και για περίπου τέσσερις ώρες κρατούσαν τους Γερμανούς σε ένα στενό πάνω από το χωριό. Εκεί σκοτώθηκαν και οι ίδιοι» ανέφερε ο κ. Ποπόφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά από αρκετά χρόνια, «το 1984 περίπου όταν έκτιζαν οι Σοβιετικοί ειδικοί τους ηλεκτρικούς σταθμούς στην περιοχή, άκουσαν αυτή την ιστορία από τους κατοίκους του χωριού και με τη βοήθειά τους βρήκαν τα οστά εκείνων των Σοβιετικών στρατιωτών ανταρτών. Με τιμές μεταφέρθηκαν τα οστά τους κάτω στο χωριό, στον τάφο των θυμάτων της εκτέλεσης που έγινε τότε το '41 και '44 και βρίσκονται εκεί. Ωστόσο, στη θέση της μάχης πριν από μερικά χρόνια χτίστηκε με την πρωτοβουλία της κοινότητας ένα μικρό μνημείο στη μνήμη αυτών των ανταρτών. Δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε τα επώνυμα, ξέρουμε μόνο τα μικρά τους ονόματα: Αλεξέι, Αντρέι και Ρομπέν, ο τελευταίος προφανώς ήταν Αρμένιος. Στη μνήμη αυτών των ανθρώπων κάναμε δωρεά στην τοπική εκκλησία του Αγίου Νικολάου τρεις εικόνες που αγιογραφήθηκαν στην Αγία Πετρούπολη. Οι εικόνες απεικονίζουν τον Άγιο Ανδρέα και τον Άγιο Αλέξιο ενώ μια αρμένικη εικόνα απεικονίζει την Παναγία. Έτσι δημιουργήθηκαν πολύ στενές σχέσεις τα τελευταία χρόνια με το χωριό αυτό και σαν αποτέλεσμα με τίμησαν με αυτόν τον επίτιμο τίτλο».
«Δεν φέρω εγώ προσωπικά αυτή την τιμή. Ουσιαστικά αυτοί οι τρεις έγιναν επίτιμοι πολίτες του χωριού στο πρόσωπό μου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ποπόφ.
Στα τέλη Οκτωβρίου φτάνει στη Θεσσαλονίκη και ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης
Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόξενος, στη Θεσσαλονίκη αναμένεται στις 27 και 28 Οκτωβρίου ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης, η οποία είναι αδελφοποιημένη πόλη με τη Θεσσαλονίκη.
Bookmark and Share