ΣτΕ: Διακόπηκε η διάσκεψη για τις άδειες - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

ΣτΕ: Διακόπηκε η διάσκεψη για τις άδειες


  • Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας διέκοψε τη σημερινή διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν ολοκλήρωσαν το πρώτο στάδιο της διαδικασίας που αφορά το...έννομο συμφέρον και το παραδεχτό των τηλεοπτικών σταθμών και ούτε προχώρησαν σε ψηφοφορία για τα δυο εν λόγω θέματα.

Η επόμενη διάσκεψη θα προσδιοριστεί από τον πρόεδρο του δικαστηρίου Νικόλαο Σακελλαρίου.

Αν γίνει δεκτή η εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας, Γιώργου Παπαγεωργίου, ο οποίος φέρεται να έχει ταχθεί υπέρ της απόρριψης των προσφυγών, τότε η Ολομέλεια δεν θα εξετάσει, σε αυτή τη φάση, επί της συνταγματικότητας ή όχι του νόμου Παππά.

Η Ολομέλεια θα επανέλθει στις 13 Ιανουαρίου για να κρίνει επί της συνταγματικότητας ή μη του νόμου της κυβέρνησης, καθώς θα εκδικαστούν οι νέες προσφυγές με άλλη νομική βάση.

Η διάσκεψη ξεκίνησε με "παρατράγουδα" καθώς γύρω στις 10 το κτίριο του ΣτΕ εκκενώθηκε μετά από προειδοποιητικό τηλεφώνημα για βόμβα. Μετά τον έλεγχο των αρχών στο δικαστικό μέγαρο, δεν εντοπίστηκε κάτι ύποπτο και η διάσκεψη της Ολομέλειας ξεκίνησε εκ νέου.

Η διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, ήταν σημαντική καθώς μόνο αν υιοθετηθεί το παραδεκτό των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών και η ύπαρξη έννομου συμφέροντος από την πλευρά τους, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο θα μπει στην ουσία της υπόθεσης και θα κρίνει εάν είναι συνταγματικός ή όχι ο «νόμος Παππά» και συνεπώς και η διαγωνιστική διαδικασία.

Σε αντίθετη περίπτωση, εφόσον γίνει αποδεκτή η εισήγηση και η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει ότι οι προσφυγές των καναλιών είναι απαράδεκτες το θέμα "κλείνει" σε αυτή τη φάση και θα κριθεί εκ νέου τον Ιανουάριο καθώς εκκρεμούν και άλλες συναφείς προσφυγές για το ζήτημα.

Αντικείμενο της διάσκεψης του ΣτΕ είναι το αν οι ενστάσεις είναι παραδεκτές καθώς και αν οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν έννομο συμφέρον, και σε αυτή τη περίπτωση, ορθώς προσέφυγαν στο ΣτΕ.

Την Τετάρτη το βράδυ, κατά την πρώτη διάσκεψη, ο εισηγητής της υπόθεσης Γιώργος Παπαγεωργίου ζήτησε την απόρριψη των προσφυγών των τηλεοπτικών καναλιών ως απαράδεκτες.

Κατά την πρώτη διάσκεψη το κλίμα ήταν τεταμένο καθώς το θέμα των τηλεοπτικών αδειών είναι φλέγον και έντονα πολιτικά φορτισμένο.

Πάντως η όλη ατμόσφαιρα στη Δικαιοσύνη είναι οξυμένη καθώς στην σκιά της επίθεσης κατά της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη και εν μέσω διασκέψεων του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες αναβλήθηκε, λόγω μη απαρτίας, η προγραμματισμένη έκτακτη γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Bookmark and Share