Ντρίπλα της κυβέρνησης με το ΕΣΡ: Αναστέλλει ...και δεν καταργεί τις υπεραρμοδιότητες του Ν. Παππά. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Ντρίπλα της κυβέρνησης με το ΕΣΡ: Αναστέλλει ...και δεν καταργεί τις υπεραρμοδιότητες του Ν. Παππά.

  • Με άλλα λόγια, δεν τήρησε πλήρως την συνταγματική της υποχρέωση, ενώ δεν ικανοποίησε και το πάγιο αίτημα της Νέας Δημοκρατίας, την «παύση», δηλαδή του «Υπουργού Κανάλαρχη».
  • Ο κ. Βούτσης πάντως διεμήνυσε ότι η λέξη αναστολή δεν έχει σχέση με την πολιτική ουσία αλλά χρησιμοποιήθηκε για να μην υπάρξουν απαιτήσεις από τους υπερθεματιστές.

Με μια ντρίπλα επιχείρησε η κυβέρνηση να ξεφύγει από την …κακοτοπιά των τηλεοπτικών αδειών, αφού επί της ουσίας δεν κατήργησε τον νόμο Παππά, αλλά ανέστειλε προσωρινά την εφαρμογή του άρθρου 2Α, το οποίο... έδινε ουσιαστικά τις αρμοδιότητες της αδειοδότησης στον Υπουργό Επικρατείας. Με άλλα λόγια, δεν τήρησε πλήρως την συνταγματική της υποχρέωση, ενώ δεν ικανοποίησε και το πάγιο αίτημα της Νέας Δημοκρατίας, την «παύση», δηλαδή του «Υπουργού Κανάλαρχη».

Ο κ. Βούτσης πάντως διεμήνυσε ότι η λέξη αναστολή δεν έχει σχέση με την πολιτική ουσία αλλά χρησιμοποιήθηκε για να μην υπάρξουν απαιτήσεις από τους υπερθεματιστές. «Δεν έχει να κάνει με κάποια ρωγμή. Εγγυώμαι απολύτως ότι δεν είναι έτσι» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της βουλής.

Ενδεικτική, ήταν η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Νίκου Δένδιας, οποίος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν είχε καν τη γενναιότητα η κυβέρνηση να αποσύρει το επίμαχο άρθρο, αλλά απλά το αναστέλλει. «Θα περίμενε κανείς μια πιο υπεύθυνη στάση της κυβέρνησης για το θέμα της τροπολογίας και όχι με μια τροπολογία 6 γραμμών που κατατέθηκε 10 λεπτά πριν τη διάσκεψή μας», προσέθεσε ο ίδιος ενώ στηλίτευσε το γεγονός ότι το όνομα του Βύρωνα Πολύδωρα ήρθε απ’ ευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου και όχι από τον Πρόεδρο της Βουλής, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής.

«Διατηρούσα την ελπίδα ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν θα ερχόταν για συζήτηση. Είμαι όμως υποχρεωμένος να πω πως η ΝΔ αντιμετωπίζει συνολικά την κυβέρνηση με καχυποψία. Κορύφωση της πρακτικής της είναι η θέση της κυβέρνησης αμέσως μετά την απόφαση του ΣτΕ όπου διατυπώθηκαν ασεβείς χαρακτηρισμοί κατά των δικαστών. Η αλλαγή του προσώπου για τον Πρόεδρο έγινε από τον πρωθυπουργό το οποίο συνιστά παρέμβαση στο έργο της Βουλής», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, ζητώντας την κατάργηση του άρθρου 2Α. «Έπαναφορά όλων των αρμοδιοτήτων λοιπόν στο ΕΣΡ, κάτι που δεν ρυθμίζεται με την τροπολογία που μόλις καταθέσατε», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να πει «ναι» στο όνομα του Βύρωνα Πολύδωρα. «Η λέξη αναστολή έχει την πονηριά ότι κάτι θα γίνει και ξέρετε ο κόσμος δεν είναι απονήρευτος», συμπλήρωσε ο Δημήτρης Κρεμαστινός.

Από την πλευρά ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ζήτησε να υπάρξει διακομματική συναίνεση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια, εντός μίας εβδομάδας, να γίνουν σεβαστές οι επιταγές του ΣτΕ όσον αφορά στις τηλεοπτικές άδειες.

Να σημειωθεί ότι η πρόταση της κυβέρνησης έχει ως εξής: Για τη θέση του προέδρου προτείνεται ο Βύρων Πολύδωρας, για τη θέση του αντιπροέδρου ο Ροδόλφος Μορώνης και για μέλη οι : Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Λίλιαν Μήτρου, Βασίλης Μουλόπουλος, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Αγγελική Σγώρα, Ιωάννης Τζαννετάκος.

Λίγο νωρίτερα είχε κατατεθεί η τροπολογία με την οποία επιστρέφονται προσωρινά(!) οι αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας στο ΕΣΡ. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ρύθμιση, η οποία σημειωτέων αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη, αναστέλλεται (και δεν καταργείται) η εφαρμογή του άρθρου 2Α του ν. 4339/2015, όπως προστέθηκε με το άρθρο τρίτο του ν. 4367/2016, μέχρι την δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των αιτήσεων ακυρώσεως κατά των αναφερόμενων υπουργικών αποφάσεων, σχετικά με:
-τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας και

-τον τρόπο διενέργειας της διαγωνιστικής διαδικασίας κατά την πρώτη εφαρμογή του.

Να σημειωθεί ότι η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο υπό τον τίτλο: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη συνεργασία στους τομείς Έρευνας και Διάσωσης».
Bookmark and Share