Λέκκας: Εκτονώνεται σταδιακά η σεισμική δραστηριότητα στα Ιωάννινα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Λέκκας: Εκτονώνεται σταδιακά η σεισμική δραστηριότητα στα Ιωάννινα.

  • Πολλοί και ισχυροί μετασεισμοί.

Την εκτίμηση ότι η σεισμική δραστηριότητα στα Ιωάννινα εκτονώνεται σταδιακά μετά το σεισμό των 5,5 Ρίχτερ που καταγράφηκε το.. βράδυ του Σαββάτου διατύπωσε ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
Κληθείς να σχολιάσει τον ισχυρό σεισμό του Σαββάτου στα Ιωάννινα και την έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, ο κ.Λέκκας είπε ότι είναι σαφές ότι έχουμε πλέουν μικρότερους σε μέγεθος σεισμούς και πιο αραιούς.
«Θα πρέπει πάντως να συμπληρωθεί το 48ωρο για να βγάλουμε ξεκάθαρο συμπέρασμα» είπε ο κ.Λέκκας, τονίζοντας ότι «πράγματι υπάρχουν ρήγματα στην περιοχή αλλά είναι μικρά και δεν έχουν συσσωρεύσει τόση ενέργεια για να δώσουν μεγάλο σεισμό».
Η περιοχή των Ιωαννίνων εξακολουθεί να δονείται με την ισχυρότερη να 4,3 Ρίχτερ να καταγράφεται χθες στις 22:00 το βράδυ.
Και χθες πολλοί κάτοικοι των Ιωαννίνων πέρασαν το βράδυ έξω από τα σπίτια τους, σε αυτοκίνητα, δρόμους και πλατείες.
Να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους ζητά από τους πολίτες το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιωαννίνων, που συνεδρίασε χθες , προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση.
Από το σεισμό έπεσαν βράχοι στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού, με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία, ενώ έχουν υποστεί ρωγμές σπίτια στο Καλπάκι, όπως επίσης και ένα μοναστήρι στους Αστραγγέλους και ένα παρεκκλήσι της μονής Βελλά.
Κλειστά θα είναι σήμερα σχολεία, νηπιαγωγεία, ΑΕΙ και ΤΕΙ στους Δήμους Ιωαννίνων, Πωγωνιού και Ζίτσας, ενώ δε θα λειτουργήσει καθόλου αυτή την εβδομάδα η ανώτατη εκκλησιαστική σχολή Βελλάς καθώς υπέστη σοβαρές ζημιές.
Αναστέλλεται από σήμερα μέχρι και την 19η Οκτωβρίου η λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών του Δικαστικού Μεγάρου Ιωαννίνων και του Ειρηνοδικείου Κόνιτσας.
Bookmark and Share