Βόλβη: Εισαγγελέας για τις αντιδράσεις γονέων κατά προσφυγόπουλων - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Βόλβη: Εισαγγελέας για τις αντιδράσεις γονέων κατά προσφυγόπουλων


  • Σε σχέση με τον αντιρατσιστικό νόμο.

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί εάν τελούνται αδικήματα που εμπίπτουν στον αντιρατσιστικό νόμο, αλλά και μία σειρά από άλλες πράξεις, όπως τυχόν εξαναγκασμος σε... παράλειψη παρακολούθησης διδασκαλίας σε σχολείο, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, για την περίπτωση των γονιών της κοινότητας Προφήτη δήμου Βόλβης, που αντιδρούν στη φοίτηση προσφυγόπουλων στο δημοτικό σχολείο της περιοχής τους.

Της εισαγγελικής παρέμβασης προηγήθηκε αναφορά από τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης, Παναγιώτη Ανανιάδη σχετικά με την απόφαση της επιτροπής γονέων του δημοτικού σχολείου Προφήτη να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο ως διαμαρτυρία για τη φοίτηση προσφυγόπουλων στην ίδια σχολική μονάδα, αλλά και την πρόταση που διατύπωσαν οι ίδιοι να χρησιμοποιηθούν ανενεργά σχολικά κτίρια για τα μαθήματα των προσφυγόπουλων.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε από την εισαγγελέα ποινικής δίωξης, Ευαγγελία Καρανίκα τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, την οποία καλείται να φέρει εις πέρας η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, στο πλαίσιο της έρευνας, θα διερευνηθεί εάν οι αντιδρώντες με δημόσιο τρόπο προτρέπουν σε πράξη που μπορεί να προκαλέσει μίσος κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, εθνική καταγωγή και κατά τρόπο που ενέχει απειλή για την ελευθερία και τη σωματική ακεραιότητα άλλου ή εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη.

Εξάλλου, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας καλούνται να διερευνήσουν τυχόν εξαναγκασμό σε πράξη ή παράλειψη για την παρακολούθηση διδασκαλίας σε σχολείο ή έμπρακτης εξύβρισης με τυχαία επιλογή του θύματος από τη γενικευμένη εκδήλωση της προσβλητικής συμπεριφοράς των υπόπτων με ρατσιστικά κίνητρα.

Σε περίπτωση που από την έρευνα προκύψουν αξιόποινες πράξεις σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων, αυτά θα κληθούν να καταθέσουν ανωμοτί, δηλαδή ως ύποπτα τέλεσης αξιόποινων ενεργειών.

Έκκληση από τον δήμαρχο

Σχολιάζοντας την κίνηση του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Ανανιάδη, ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας εξέφρασε την αντίθεσή του. «Αντί να επιδιώξει τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και των γονέων, ώστε να πεισθούν οι γονείς και να ξεπεράσουν τις φοβίες τους για τη συνύπαρξη όλων των παιδιών, επέλεξε τα αστυνομικά μέτρα και τον εισαγγελέα».

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους γονείς να συμβάλουν στην κανονικότητα της λειτουργίας του σχολείου στον Προφήτη.

«Υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα το δικαίωμα στη μόρφωση γι' αυτά τα βασανισμένα παιδιά, που έζησαν τη φρίκη του πολέμου και την προσφυγιά. Οι κάτοικοι του Προφήτη δεν είναι ρατσιστές ούτε ξενόφοβοι, αλλά είναι γνωστοί για τη φιλοξενία τους. Αναγνωρίζουμε ότι πολλοί γονείς αντέδρασαν παρορμητικά, οδηγούμενοι τόσο από την έλλειψη ενημέρωσης, όσο και από την αυταρχική αντιμετώπισή τους υπό τον κλοιό της αστυνομίας» είπε ο κ. Λιάμας.

Ο δήμαρχος γνωστοποίησε ότι ο δήμος θα φροντίσει να διαλύσει και τις τελευταίες ανησυχίες των γονέων, με σειρά δράσεων, ειδικότερα για τα θέματα υγιεινής. Επιπλέον, ζήτησε δημόσια από τους γονείς να κλείσουν τα αφτιά τους, σε ακραίες φωνές που υποδαυλίζουν την ένταση.

«Δυστυχώς, ορισμένοι που προέρχονται εκτός δήμου Βόλβης, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την έλλειψη ενημέρωσης και το κλίμα αστυνομοκρατίας, για να μετατρέψουν τις ανησυχίες των γονέων σε ξενοφοβικό ξέσπασμα» είπε και καταδίκασε απερίφραστα το περιστατικό φραστικού προπηλακισμού του διευθυντή του δημοτικού σχολείου Προφήτη.

Ο κ. Λιάμας αναφέρθηκε επίσης και στο πρόσωπο του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ανανιάδη, για τον οποίο
Bookmark and Share