Τι ακριβώς είπε ο Ερντογάν για Θράκη, Θεσσαλονίκη, Κύπρο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Τι ακριβώς είπε ο Ερντογάν για Θράκη, Θεσσαλονίκη, Κύπρο

  • Η ...επικών διαστάσεων ανοησία του ΑΠΕ που προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο
  • Το ελληνικό υπ.Εξωτερικών έσπευσε να απαντήσει βασιζόμενο μόνο στις δημοσιογραφικές πληροφορίες και χωρίς νωρίτερα να ενημερωθεί για το θέμα απ΄τις ελληνικές προξενικές αρχές στην Τουρκία!
  • Ποιά είναι η ακριβής μετάφραση των δηλώσεων Ερντογάν σύμφωνα με το επίσημο κείμενο στον ιστότοπο της τουρκικής Προεδρίας

Σύγχυση για το πραγματικό περιεχόμενο των δηλώσεων Erdogan προκάλεσε...δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Νωρίτερα, το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέδιδε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε δημοψήφισμα, προκειμένου να οριστεί το νομικό καθεστώς στη Θράκη. Ωστόσο, με νεότερο τηλεγράφημά του, επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο κομμάτι των δηλώσεων του Erdogan, εκ παραδρομής αποδόθηκε στον Τούρκο Πρόεδρο, αντί στον τουρκικό Τύπο.

Το αρχικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ, ανέφερε τα εξής:

Σε νεότερο τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η τελευταία παράγραφος αντικαθίσταται με την ακόλουθη:

"Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, για το περιεχόμενο του «Εθνικού Συμβολαίου και στo σημείο αναφορικά με τη Δυτική Θράκη αναφέρει: «Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου».

Στο μεταξύ, και πριν το ΑΠΕ ανασκευάσει το δημοσίευμά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε βλακωδώς να δώσει απάντηση -και χωρίς νωρίτερα να ενημερωθεί για το θέμα απ΄τις ελληνικές προξενικές αρχές στην Τουρκία-, σε υψηλούς τόνους μάλιστα, προς τον Τούρκο Πρόεδρο, αναφέροντας τα εξής:

"Η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάννης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα.

Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς.

Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη".

Τι ακριβώς όμως είπε τελικά ο Ερντογάν

Σύμφωνα με την αποδελτίωση της ομιλίας του στην ιστοσελίδα της τουρκικής Προεδρίας, ο πρόεδρος της Τουρκίας, προσπαθώντας να εξηγήσει το ενδιαφέρον και την άμεση εμπλοκή της χώρας του στις εξελίξεις σε Ιράκ και Συρία, έκανε λόγο για διάκριση ανάμεσα στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα μεταξύ των χωρών και στα «σύνορα της καρδιάς».
«Τα θεσμοθετημένα σύνορα είναι διαφορετικά από τα σύνορα της καρδιάς, πρέπει να κάνουμε αυτή τη διάκριση. Προφανώς και σεβόμαστε τα υπάρχοντα σύνορα, αλλά δεν μπορούμε να χαράξουμε σύνορα στην καρδιά μας, ούτε το επιτρέπουμε. Κάποιοι μας ρωτούν "γιατί νοιάζεστε για το Ιράκ, γιατί νοιάζεστε για τη Συρία" (...) Είναι όμως δυνατό να διαχωρίσουμε τη Ριζούντα από το Μπατούμι (σ.σ. πόλη της Γεωργίας); Είναι δυνατόν να ξεχωρίσουμε την Αδριανούπολη από τη Θεσσαλονίκη ή το Κάρτζαλι (σ.σ. πόλης της ανατολικής Ροδόπης στη Βουλγαρία); (...) Βρίσκεις ένα αποτύπωμα των προγόνων μας σε κάθε βήμα σου στη γεωγραφική περιοχή που εκτείνεται από τη Θράκη στην ανατολική Ευρώπη», τόνισε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του και αφού αναφέρθηκε στη Μοσούλη, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία «δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη της στο Χαλέπι. Η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοήσει τους συγγενείς μας στη Δυτική Θράκη, την Κύπρο, την Κριμαία και αλλού. (...) Αλλιώς, θα νιώθαμε ντροπιασμένοι τόσο ενώπιον της ιστορίας μας όσο και ενώπιον των αδελφών μας που ζουν εκεί, των οποίων οι καρδιές χτυπούν μαζί με τις δικές μας».

Bookmark and Share