Τι έκαναν οι... Μαορί στη Μάχη της Κρήτης; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Τι έκαναν οι... Μαορί στη Μάχη της Κρήτης;



  • Ντοκιμαντέρ με θέμα τη δράση των Μαορί στην Κρήτη την περίοδο 1941-1945 θα γυριστεί σε διάφορες περιοχές του νησιού, κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών.


Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ντοκιμαντέρ, αλλά και της.. καταγραφής απόψεων από θεσμικούς παράγοντες για την Κρήτη του χθες και του σήμερα, επισκέφθηκαν τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολο Βουλγαράκη, ο Νεοζηλανδός Τζούλιαν Αραχάγκα και ο Τσέχος Μισέλ Χάβας, οι οποίοι συμμετέχουν στην παραγωγή.

Τα δύο μέλη της παραγωγής έφτασαν στην Κρήτη από την Πράγα, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, μαζί με τεχνικό προσωπικό, προκειμένου να ξεκινήσουν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ, για λογαριασμό της τηλεόρασης Μαορί στη Νέα Ζηλανδία, σε διάφορες περιοχές των Χανίων και του Ηρακλείου, θέμα του οποίου είναι «Το Τάγμα των Μαορί στην Κρήτη, το 1941-1945».

Η συγκεκριμένη παραγωγή βασίζεται σε μία ταινία που είχε σκηνοθετηθεί το 1975 από τον Μισέλ Χάβας, η οποία διερευνούσε τις ανθρώπινες σχέσεις που δημιουργήθηκαν μεταξύ των Νεοζηλανδών στρατιωτών και των κατοίκων του νησιού.

Ο Τσέχος σκηνοθέτης κατέγραψε την τραγωδία των Νεοζηλαδών Μαορί που έφτασαν στο νησί και πολέμησαν εναντίον της τότε ναζιστικής Γερμανίας για τη δημοκρατία.

Το 1977 ακολούθησε άλλη μία ταινία από τον ίδιο, που είχε ως αντικείμενο το επίσημο προσκηνηματικό ταξίδι του 28ου Τάγματος των Μαορί στα πεδία της μάχης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με αποκορύφωμα τη συνάντησή τους με Γερμανό αξιωματικό, σε τελετή στο Μάλεμε. Τότε, ο σκηνοθέτης είχε καταγράψει μαρτυρίες από τους ζώντες πρωταγωνιστές της Μάχης, ενώ στο ντοκιμαντέρ που θα γυριστεί θα καταγράψει μαρτυρίες των παιδιών τους από τις ιστορίες που τους διηγήθηκαν οι γονείς τους.

Το ντοκιμαντέρ χρηματοδοτείται από τον κρατικό τηλεοπτικό οργανισμό της Νέας Ζηλανδίας και αποτελεί επίσημο πολιτιστικό πρότζεκτ για την τηλεόραση Μαορί, το οποίο θα προβληθεί στη Νέα Ζηλανδία την ημέρα μνήμης του στρατιωτικού εκστρατευτικού σώματος Αυστραλών και Νεοζηλανδών, που εορτάζεται στις 25 Απριλίου.

Στη συνάντηση με τους δύο συντελεστές του ντοκιμαντέρ στην αντιπεριφέρεια, ο κ. Βουλγαράκης εξέφρασε την επιθυμία να κάνει το ντοκιμαντέρ την ελληνική πρεμιέρα του στα Χανιά, κατά τη διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, στο πλαίσιο των τιμητικών εκδηλώσεων για την 76η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης, τον Μάιο του 2017, κάτι που έγινε δεκτό.
Bookmark and Share