Τα νέα πολιτικά δεδομένα που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ για τις άδειες. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Τα νέα πολιτικά δεδομένα που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ για τις άδειες.


  • Νέα πολιτικά δεδομένα προκαλεί η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κάνει κατ΄ αρχήν αποδεκτές τις προσφυγές που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για την αδειοδότηση των καναλιών.


Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, αλλά και τις.. εκτιμήσεις πολιτικών παραγόντων, για πρώτη φορά εμφανίζεται εμπλοκή στην διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών που επικράτησαν στον σχετικό διαγωνισμό, ενώ δημιουργούνται εμπόδια και στην πρόθεση της κυβέρνησης να διακόψει την λειτουργία των μη αδειοδοτημένων σταθμών, τουλάχιστον μέχρι να εκδοθούν οι αποφάσεις του ΣτΕ και για την ουσία των προσφυγών.

Στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρατηρούσαν χθες το βράδυ, ότι η απόφαση του ΣτΕ να αποδεχθεί το παραδεκτό, αλλά και το βάσιμο των προσφυγών των καναλιών, καθώς και το έννομο συμφέρον που έχουν για την εξέλιξη της διαδικασίας της αδειοδότησης, αναγκάζει την κυβέρνηση να «παγώσει» όλες τις διαδικασίες ως την έκδοση των τελικών αποφάσεων και να αναστείλει οριστικά την κατάθεση των τροπολογιών που αποσύρθηκαν την περασμένη Παρασκευή και προέβλεπαν διακοπή της λειτουργίας των μη αδειοδοτημένων σταθμών εντός πέντε ημερών από την έκδοση της υπουργικής απόφασης.

Ταυτόχρονα υποστηρίζουν, ότι καθιστά "άνευ ουσίας" την προσπάθεια της κυβέρνησης να διορίσει νέα σύνθεση στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, αφού ήδη η Ν.Δ. και το Ποτάμι έχουν δηλώσει πως δεν πρόκειται να συναινέσουν, εφόσον εκκρεμεί η ετυμηγορία του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Από την άλλη πλευρά, νομικοί και δικαστικοί κύκλοι παρατηρούσαν χθες, πως με την πλειοψηφία που ελήφθη η χθεσινή απόφαση, είναι πλέον απίθανο η πλειοψηφία αυτή να ανατραπεί. Και η φυσιολογική εξέλιξη, θα είναι να γίνει δεκτή η αντισυνταγματικότητα του νόμου που ζητούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, υιοθετώντας την θέση τους, ότι η αρμοδιότητα του διαγωνισμού, αλλά και της αδειοδότησης ανήκει στο ΕΣΡ, όπως προβλέπει το άρθρο 15 του Συντάγματος.

Πρέπει εδώ να σημειωθεί, ότι πέραν της απόφασης για την συνταγματικότητα ή μη του σχετικού νόμου, εκκρεμούν στο ΣτΕ και οι προσφυγές που έχουν καταθέσει τα κανάλια και για την διεξαγωγή του διαγωνισμού. Αν το δικαστήριο αποφασίσει στην επόμενη συνεδρίασή του, ότι θα πρέπει να συνεκδικαστούν όλες μαζί οι προσφυγές, τότε είναι πιθανόν, οι τελικές αποφάσεις του ΣτΕ να καθυστερήσουν για τουλάχιστον τρεις μήνες

Παρέμβαση Τσίπρα στη Βουλή;

Μετά την χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τα κόμματα μεταφέρεται από σήμερα στη Βουλή, όπου αναμένεται ένα εκρηκτικό 48ωρο με μετωπικές συγκρούσεις σε ιδιαίτερα ηλεκτρισμένο κλίμα.

Στις δύο το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων (κοινοβουλευτικό όργανο στο οποίο μετέχουν το προεδρείο της Βουλής, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και οι πρόεδροι των επιτροπών) κατά την διάρκεια της οποίας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης θα παρουσιάσει την πρότασή του για την νέα σύνθεση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Για να λάβει την έγκριση της Βουλής, θα πρέπει η πρόταση να συγκεντρώσει πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων, πλειοψηφία που είναι αδύνατον να επιτευχθεί, μετά την δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, οτι για να συναινέσει η παράταξή του θα πρέπει προηγουμένως να αποσυρθεί ο νόμος Παππά για την αδειοδότηση των καναλιών, αλλά και την δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη, οτι δεν συναινεί, αν δεν προηγηθούν οι αποφάσεις του ΣΤΕ.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση κατηγορεί ήδη την αξιωματική αντιπολίτευση πως με την άρνησή της, υπερασπίζεται τα καθεστώς της διαπλοκής και τα κανάλια που χάνουν την άδειά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση που αποβεί άκαρπη η προσπάθεια του προέδρου της Βουλής, είναι πιθανό να παρέμβει στην συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σώματος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να καταγγείλει την στάση της αντιπολίτευσης και κυρίως της Ν.Δ.

Εφόσον όμως ο πρωθυπουργός ζητήσει τον λόγο, θα πρέπει ταυτόχρονα να αποσαφηνίσει αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στην επανακατάθεση των τροπολογιών που κατέθεσε και εν συνεχεία απέσυρε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, με τις οποίες οι αρμοδιότητες αδειοδότησης μεταβιβάζονταν από το ΕΣΡ στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και παράλληλα θεσπιζόταν ένα περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας για τους μη αδειοδοτούμενους τηλεοπτικούς σταθμούς, μέχρι την οριστική διακοπή της λειτουργίας τους, εντός πέντε ημερών από την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Όπως είναι φυσικό, μετά την χθεσινή απόφαση του ΣΤΕ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ζητήσουν την οριστική απόσυρση των τροπολογιών μέχρι να εκδοθούν οι οριστικές αποφάσεις του ΣΤΕ και την αναστολή της διαδικασίας αδειοδότησης.

Θα πρέπει όμως κι εκείνα να αποσαφηνίσουν τι προτείνουν για το μέλλον των δύο νέων τηλεοπτικών σταθμών που προετοιμάζουν την λειτουργία τους (ALTER EGO και DIMERA) έχοντας ήδη καταβάλλει ήδη την πρώτη δόση του τιμήματος που πρόσφεραν για να διασφαλίσουν μία από τις τέσσερις πανελλαδικές άδειες.
Bookmark and Share