Citi: Ανησυχητικά τα μηνύματα για την Ελλάδα από τη σύνοδο του ΔΝΤ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Citi: Ανησυχητικά τα μηνύματα για την Ελλάδα από τη σύνοδο του ΔΝΤ

  • Στις ανησυχίες που προέκυψαν από τα συμπεράσματα της συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον  αναφέρεται με σημερινό της σχόλιο η Citigroup, βάζοντας την Ελλάδα και το ελληνικό χρέος στην κορυφή της λίστας.

Όπως σημειώνει η... αμερικάνικη τράπεζα, μετά τη σύνοδο του Ταμείου, το σίγουρο είναι πως το μέλλον της Ευρώπης είναι αβέβαιο. Υπήρξε ευρεία συμφωνία ότι δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι θα εφαρμοστούν σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις σύντομα στην ευρωζώνη ή την Ε.Ε και ότι, ακόμη και αν δεν υπάρχουν οξείες απειλές προς το παρόν, το μέλλον της περιοχής δεν είναι σε καμία περίπτωση εξασφαλισμένο.
Σύμφωνα με την Citi, το Brexit θα απασχολήσει έντονα τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και της ευρωζώνης. Οι επιπτώσεις της εξόδου της Βρετανίας στους μελλοντικούς προϋπολογισμούς της ΕΕ είναι μία σημαντική ανησυχία για τους αποδέκτες των κονδυλίων και αν δεν υπάρχουν εκτιμήσεις ότι και άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε θα μιμηθούν το παράδειγμα της Βρετανίας στο αμέσως επόμενο διάστημα, υπάρχουν ωστόσο αρκετοί φόβοι για το τι μέλλει γενέσθαι στην Ευρώπη.
Ο μεγαλύτερος φόβος αφορά τις επιπτώσεις του ιταλικού δημοψηφίσματος για την συνταγματική μεταρρύθμιση (που διεξάγεται στις 4 Δεκεμβρίου). Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αποτέλεσμα είναι πολύ αβέβαιο. Ακόμα κι αν ο Renzi πρόσφατα προσπάθησε να αποσυνδέσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος από το δικό του πολιτικό μέλλον, ευρέως εκτιμάται ότι η θέση του θα αποδυναμωθεί σημαντικά εάν το δημοψήφισμα αποτύχει και, γενικότερα, ότι η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία παραμένει μια σημαντική ανησυχία.
Στην κορυφή των υπόλοιπων ανησυχιών της συνόδου βρέθηκε η Ελλάδα, όπως τονίζει η Citi. Το πώς τελικά η Ε.Ε και το ΔΝΤ θα μπορούσαν να βρουν μια συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έως το τέλος του έτους, παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο. Μια κοινή προσδοκία ήταν ότι το ΔΝΤ θα ενταχθεί τελικά στο τρίτο πακέτο διάσωσης, αλλά χωρίς οικονομική συνεισφορά.
Επίσης, ανησυχητικές είναι και οι προοπτικές για την Πορτογαλία, δεδομένου του υψηλού επιπέδου του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους, της αδύναμης κεφαλαιακής θέσης του τραπεζικού κλάδου και της απειλής υποβάθμισης από την DBRS που αν υλοποιηθεί, τα πορτογαλικά κρατικά ομόλογα δεν θα είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα ποσοτική χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Όσον αφορά τη Γερμανία, ήταν σαφές ότι η θέση της Μέρκελ στο δικό της κόμμα (και ακόμα περισσότερο, στο αδελφό κόμμα CSU) έχει αποδυναμωθεί σημαντικά, ωστόσο αναμένεται να "κατέβει" στις γερμανική εκλογές του 2017, με έναν άλλο μεγάλο συνασπισμό μεταξύ CDU / CSU και του κέντρο-αριστερού SPD να θεωρείται ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα.
Επιπλέον, όπως προσθέτει η Citi, περιορίστηκαν κάπως οι ανησυχίες για τις εκλογές του 2017 στην Ολλανδία (όπου το μεγαλύτερο κόμμα της κυβέρνησης έχει κερδίσει έδαφος στις δημοσκοπήσεις), αλλά και για τη Γαλλία (όπου η Le Pen δεν θεωρείται πιθανό να κερδίσει στο ενδεχόμενο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών , αν και πολλοί προειδοποιούν ότι ένας μεγάλος αριθμός των υποψηφίων στον πρώτο γύρο θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες εκπλήξεις).
Τέλος, και σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό κλάδο, ήταν σαφές ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απορρίπτουν οποιαδήποτε περαιτέρω αυξήσεις στις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών και ότι υπήρχαν κάποιες αρκετά μεγάλες διαφορές απόψεων με τους ομολόγους τους των ΗΠΑ. Όπως τονίζει η Citi, η ανησυχία για τις ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν έντονη ωστόσο, με την χρόνια χαμηλή κερδοφορία να είναι ένας πολύ μεγαλύτερος φόβος από ότι το ενδεχόμενο ενός νέου φαινομένου τύπου Lehman Brothers.
Bookmark and Share