Νέο χαστούκι στην κυβέρνηση: «Πάγο» στις αγορές ελληνικών ομολόγων βάζει ο Draghi. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Νέο χαστούκι στην κυβέρνηση: «Πάγο» στις αγορές ελληνικών ομολόγων βάζει ο Draghi.

  • Με αιχμή το χρέος..

«Πάγο» στην προοπτική άμεσης αγοράς ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έβαλε ο πρόεδρος Mario Draghi, αποσαφηνίζοντας ότι "δεν υπάρχει καν νόημα να μιλάμε για ένταξη της χώρας μας στο... πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης (QE) προτού υπάρξει κάποια λύση για το χρέος.

Ο κ. Draghi χαρακτήρισε «πρώιμες» τις «υποθέσεις» περί αγοράς ελληνικών ομολόγων και διευκρίνισε ότι η ΕΚΤ θα προβεί στη δική της έκθεση για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA). Όμως ο Draghi τόνισε επίσης ότι η θέση της ΕΚΤ είναι χρειάζεται να ληφθούν κάποια μέτρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, για τα οποία έχουν γίνει ήδη συζητήσεις. Ωστόσο, δεν έθεσε κανένα χρονοδιάγραμμα για τις σχετικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα το μέλος της ΕΚΤ, Benoit Coere, δήλωσε ότι η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE. Εκτός από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η ΕΚΤ θα πρέπει να έχει και μία ξεκάθαρη εικόνα για τη βιωσιμότητα του χρέους και τότε θα εξετάσει το ενδεχόμενο αγοράς ελληνικών ομολόγων.

Τυπικά, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εκπνέει στα τέλη Μαρτίου 2017 κάτι που σημαίνει πως εάν δεν υπάρξει γρήγορα αξιόπιστη λύση για το χρέος η Ελλάδα μπορεί να χάσει τις αγορές της ΕΚΤ. Βέβαια, ο Draghi έχει επανειλημμένα δεσμευτεί ότι η ΕΚΤ θα επεκτείνει τη διάρκεια του προγράμματος στην περίπτωση που αυτό απαιτηθεί από τις συνθήκες στην αγορά.

Μεικτά σινιάλα για επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης

Μεικτά σινιάλα στις αγορές για το εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έστειλε ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι, παραπέμποντας και επίσημα όλες τις μεγάλες αποφάσεις για τον Δεκέμβριο και οδηγώντας σε αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Το μήνυμα Ντράγκι διατηρεί την αβεβαιότητα τόσο για τις αγορές όσο και για την Ελλάδα, η οποία ελπίζει σε ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για τα ομόλογά της το ταχύτερο δυνατό, ώστε να συμπιεστούν προς τα κάτω οι αποδόσεις των τίτλων της και να βελτιωθούν οι προοπτικές επιστροφής στις αγορές.
Bookmark and Share