Άλλη μια ευρω-σφαλιάρα στο Eurogroup. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Άλλη μια ευρω-σφαλιάρα στο Eurogroup.

  • Το μαρτύριο της δόσης.. συνεχίζεται με υποδόσεις.
  • Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών «έσπασαν» τα χρήματα σε 1,1 δισ. ευρώ που συνδέεται με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων και σε 1,7 δισ. ευρώ

Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος..τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει την υλοποίηση του συνόλου των 15 προαπαιτούμενων και στάθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Όπως εξήγησε, οι θεσμοί αναμένουν τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, που θα βγουν τον Οκτώβριο, για να επιβεβαιώσουν ότι προχώρησε η εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξουσιοδότησαν τον ESM να εκταμιεύσει 1,1 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι η επίσημη απόφαση θα ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, το οποίο θα αποφασίσει και για την εκταμίευση του υπολειπόμενου ποσού της δόσης., μόλις ληφθούν περισσότερα στοιχεία από τις ελληνικές Αρχές για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι ο ESM έχει ήδη εκταμιεύσει 28,9 δισ. προς την Ελλάδα, από την έναρξη του τρίτου προγράμματος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση του Eurogroup ελήφθη μετά από εισήγηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος φέρεται να ζήτησε όχι μόνο να κοπεί στα δύο η δόση των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα, παρά το γεγονός πως έχουν καλυφθεί όλα τα προαπαιτούμενα.

Η εισήγησή του δεν έγινε πλήρως αποδεκτή από τους ομολόγους του και η Ελλάδα θα λάβει μόλις 1,1 δισ. ευρώ, με επίσημη δικαιολογία πως η χώρα δεν έχει πληρώσει τα χρέη της προς τους ιδιώτες.

Η επόμενη δόση θα κριθεί σε νέο EuroWorking Group στις 24 Οκτωβρίου.
Bookmark and Share