Δύο δισεκατομμυριούχοι του χώρου της τεχνολογίας πιστεύουν ότι ζούμε σε ένα Matrix ...και στηρίζουν έρευνες για να βγούμε από αυτό! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Δύο δισεκατομμυριούχοι του χώρου της τεχνολογίας πιστεύουν ότι ζούμε σε ένα Matrix ...και στηρίζουν έρευνες για να βγούμε από αυτό!


  • Η θεωρία ότι ζούμε όχι στην πραγματικότητα, αλλά σε ένα «Matrix» υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, και κατέστη δημοφιλής από την ομώνυμη κινηματογραφική τριλογία των αδελφών Ουατσόφσκι. 

Ωστόσο, πέραν του κινηματογράφου και της φαντασίας γενικότερα, δεν είναι...λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως το θέμα χρήζει διερεύνησης, καθώς μπορεί να έχει βάση, όσο «εξωφρενικό» και αν μπορεί να ακούγεται.

Μεταξύ αυτών που θεωρούν πως είναι αρκετά πιθανό να ισχύει κάτι τέτοιο είναι κάποιες ισχυρές προσωπικότητες και φορείς του χώρου της τεχνολογίας, αλλά και της οικονομίας, όπως ο Έλον Μασκ (Tesla Motors, SpaceX), αλλά και η Bank of America. Και όπως δείχνουν τα πράγματα, κάποιοι εξ αυτών εκλαμβάνουν το όλο θέμα ιδιαίτερα σοβαρά: Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του The New Yorker, τουλάχιστον δύο δισεκατομμυριούχοι της Σίλικον Βάλεϊ υποστηρίζουν ερευνητικές προσπάθειες με σκοπό να βρεθεί εάν όντως ζούμε σε ένα «Matrix»- και, αν ισχύει κάτι τέτοιο, την απελευθέρωση από αυτό.

Όπως γράφει ο αρθρογράφος, Ταντ Φρεντ, σε άρθρο του με κεντρικό θέμα τον Σαμ Άλτμαν της Y Combinator (βοηθά στην ανάπτυξη εταιρειών τεχνολογίας), «πολλοί στη Σίλικον Βάλεϊ έχουν αποκτήσει εμμονή με την υπόθεση της εξομοίωσης: Τη θεωρία ότι αυτό που βιώνουμε ως πραγματικότητα είναι στην πραγματικότητα κάτι που παράγεται από έναν υπολογιστή. Δύο δισεκατομμυριούχοι του χώρου της τεχνολογίας έχουν φτάσει μάλιστα στο σημείο να έρθουν μυστικά σε επαφή με επιστήμονες για να εργαστούν πάνω στην απεμπλοκή μας από αυτή την εξομοίωση».

Ο Φρεντ δεν διευκρινίζει εάν ο Άλτμαν είναι ένας από αυτούς, ούτε δίνει άλλα στοιχεία για το ποιοι θα μπορούσαν να ήταν- ωστόσο, αρκετοί «βλέπουν» τον Έλον Μασκ, γνωστό για τα μεγαλόπνοα σχέδιά του, ο οποίος άλλωστε, πέραν των προβληματισμών του περί «Matrix», έχει εκφράσει και ανησυχία για το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί πως ο Άλτμαν θεωρεί ότι ο μεγάλος κίνδυνος δεν προκύπτει από τους πιθανούς δημιουργούς, αλλά από τα δημιουργήματά μας. «Τα τηλέφωνά μας ήδη μας ελέγχουν. Η συγχώνευση έχει αρχίσει- και η συγχώνευση είναι το καλύτερο σενάριο. Οποιαδήποτε εκδοχή χωρίς συγχώνευση θα έχει σύγκρουση: Είτε υποδουλώνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη είτε μας υποδουλώνει. Η πιο παλαβή εκδοχή της συγχώνευσης είναι το ανέβασμα των εγκεφάλων μας στο cloud».
Bookmark and Share