Reuters: Το Ισλαμικό κράτος πάει ...ΝΑ Ασία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Reuters: Το Ισλαμικό κράτος πάει ...ΝΑ Ασία

  • Ορατός ο κίνδυνος καθώς το Ισλαμικό Κράτος χάνει εδάφη στο Ιράκ και τη Συρία να συνεχίσει την τρομοκρατική του δράση αλλού.


Η απειλή από βίαιες εξτρεμιστικές οργανώσεις αυξάνεται για τη Νοτιοανατολική Ασία όσο περνούν...τα χρόνια, καθώς γίνονται πιο οργανωμένες και καλύτερα εξοπλισμένες, όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο και τον υπουργό Άμυνας της Σιγκαπούρης Νg Eng Hen.
Ο Ng μίλησε μετά από μία συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Νοτιοανατολικής Ασίας με τον ομόλογό τους των ΗΠΑ Ash Carter στη Χαβάη.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του πάνω από 1.000 Νοτιοασιάτες έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία.
"Κάθε χρόνο η απειλή από τις εξτρεμιστικές οργανώσεις αυξάνεται" είπε ο Ng και εξήγησε ότι "σε σχέση με τα προηγούμενα 1-2 χρόνια είναι πιο οργανωμένες, πιο δικτυωμένες και πιο αποφασισμένες σχετικά με τους στόχους που θέλουν να χτυπήσουν".
Αξιωματούχοι ασφαλείας ανέφεραν τον Ιούνιο του 2016 ότι Νοτιοασιάτες μαχητές, που πολεμούν για το Ισλαμικό Κράτος, έχουν επιλεγεί μεταξύ των πιο καταζητούμενων ατόμων στις Φιλιππίνες για να φτιάξουν μία τοπική οργάνωση του ISIS.
Οι αρχές στην περιοχή έχουν σημάνει συναγερμό από τότε που το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, την Τζακάρτα, τον Ιανουάριο του 2016, κατά την οποία σκοτώθηκαν οκτώ άτομα, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων δραστών.
Ο Ng συνέδεσε και τον ινδονησιακό θύλακα, ο οποίος συντονίζεται από ένα μέλος του ISIS στη Συρία και σχεδίασε τις επιθέσεις στα ξενοδοχεία στην παραλία της Σιγκαπούρης.
"Εχουν περάσει μέσω διαφόρων δικτύων για να αντλήσουν χρήματα και να προμηθευτούν όπλα" εξήγησε ο υπουργός Άμυνας της Σιγκαπούρης, ενώ αξιωματούχοι των ΗΠΑ θεωρούν ότι πολίτες από τη Νοτιοανατολική Ασία γύρισαν στις πατρίδες τους, αφού εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι μπορεί να προκαλέσουν ένα κύμα επιθέσεων.
Ο Νg όπως και άλλοι επικεφαλής των υπουργείων Άμυνας στη Νοτιοανατολική Ασία, πιστεύει ότι αν το ISIS καταστραφεί στη Συρία και το Ιράκ, θα αυξηθεί βραχυπρόθεσμα ο κίνδυνος για την περιοχή τους, διότι οι ευκαιριακοί μαχητές θα θέλουν να γυρίσουν σπίτια τους.
Οι ΗΠΑ ηγούνται μίας αεροπορικής επιχείρησης για να ξεριζώσουν το ISIS από το Ιράκ και τη Συρία.
"Θα αποφασίσουν να γυρίσουν στις πατρίδες τους, κάποιοι θα ενεργοποιηθούν ξανά, άλλοι θα εκπαιδευτούν και τα δίκτυα θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν" κατέληξε ο Ng.
Bookmark and Share