Welt: Ρωγμές στην προσφυγική συμφωνία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Welt: Ρωγμές στην προσφυγική συμφωνία

  • Ποιοί οι κίνδυνοι για την Ελλάδα.


Ρωγμές στην προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας διακρίνει η σημερινή Welt, σημειώνοντας ότι ο πυρήνας της συμφωνίας, δηλαδή η επαναπροώθηση των..παράτυπων μεταναστών δεν υλοποιείται σχεδόν καθόλου.
Οπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, «ο πυρήνας της συμφωνίας, δηλαδή η επαναπροώθηση παράτυπων μεταναστών, δεν υλοποιείται σχεδόν καθόλου, κυρίως επειδή -και σε αντίθεση με τα όσα συμφωνήθηκαν τον Μάρτιο- η Αθήνα δεν αναγνωρίζει την Τουρκία ως ‘ασφαλή τρίτη χώρα’ και δεν πρόκειται να το πράξει και στο άμεσο μέλλον».
Στο ρεπορτάζ, που αναδημοσιεύει η Deutsche Welle τονίζει: «Για κάθε Σύρο εξετάζεται ξεχωριστά εάν μπορεί να αναμένει στην Τουρκία μια δίκαιη διαδικασία και εάν μπορεί συνεπώς να επαναπροωθηθεί στην Τουρκία. Ακόμη όμως κι αν οι ελληνικές αρχές αποφαίνονται θετικά, σχεδόν όλοι οι μετανάστες επιχειρούν να προσβάλουν τη σχετική απόφαση. Και οι νομικοί τους δικαιώνουν. Οι τελευταίοι καταλήγουν συχνότερα και από τις ελληνικές υπηρεσίες ασύλου στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία δεν προσφέρει επαρκή προστασία στους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Κομισιόν, από την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία, σε μόλις έξι υποθέσεις Σύρων αποφασίστηκε ότι (…) η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα. Όλα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όλα όσα διατείνεται συχνά η Αθήνα, ότι ο μικρός αριθμός επαναπροωθήσεων οφείλεται πρωτίστως στην έλλειψη υπαλλήλων».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ερευνητές της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Σταθερότητας ESI που εμπνεύστηκαν την προσφυγική συμφωνία, ζητούν από την ΕΕ να διατυπώσει με σαφήνεια και δημοσίως τι θα πρέπει να κάνει η Άγκυρα για να αναγνωριστεί από την Ελλάδα ως ασφαλής τρίτη χώρα.
Σε διαφορετική περίπτωση, η εφημερίδα διακρίνει δυο πιθανά σενάρια:
είτε να αρχίσουν να καταφθάνουν μέσω Ελλάδας και πάλι περισσότεροι πρόσφυγες στο κέντρο της Ευρώπης,
είτε να γίνουν πραγματικότητα οι φόβοι του Γ. Μουζάλα, να μετατραπεί δηλαδή η Ελλάδα σε ένα δεύτερο Ellis Island.
Bookmark and Share