Xoύντα! (κανονική) - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Xoύντα! (κανονική)

Μαύρο... παντού σε 5 ημέρες!
  • Με αιφνίδια τροπολογία τύπου "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" (βλ.& χούντα) ο κ.Παππάς κατεβάζει σε 5 μόλις μέρες  μετά τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ -αντί για 3 μήνες- τους διακόπτες σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα που δεν αδειοδοτήθηκαν και ενώ η συνταγματικότητα του νόμου-παρωδία δεν έχει ακόμα κριθεί.Προφανώς -μετά και τις εξελίξεις στο ΣτΕ που δε δείχνουν να πηγαίνουν όπως περίμενε η κυβέρνηση- σπεύδουν να προλάβουν τυχόν αρνητικές αποφάσεις.
  • Επίσης αν και ο διαγωνισμός  αφορούσε ρητώς την αδειοδότηση 4 δικτύων "HD" δίνεται παράταση εώς και 2 ετών κατά την οποία μπορούν οι νέοι σταθμοί να εκπέμπουν και σε χαμηλής ποιότητας σήμα (SD)!
  • Ουσιαστικά καταργούν το ΕΣΡ..


Η απίστευτη τροπολογία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τα ΜΜΕ συμπεριελήφθη στο άσχετο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το... Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.

Με βάση την τροπολογία, μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης για τους οριστικούς νέους καναλάρχες, τα κανάλια που δεν έχουν εξασφαλίζει άδεια υποχρεούνται να κλείσουν.
Κυβερνητικές πηγές τοποθετούν το «μαύρο» σε περίπου ένα μήνα από σήμερα, δηλαδή γύρω στις 15 Νοεμβρίου.

Η τροπολογία παρακάμπτει το ΕΣΡ καθώς για την παροχή άδειας εκπομπής στους νέους καναλάρχες η κυβέρνηση μεταφέρει την αρμοδιότητα ...στον εαυτό της και συγκεκριμένα στη ΓΓ Ενημέρωσης!

Οι ρυθμίσεις που υπογράφονται από τους Νίκο Παππά και Χρήστο Σπίρτζη προβλέπουν, μεταξύ άλλων:

1. Επέκταση των διοικητικών και ποινικών κυρώσεων προς την DIGEA και τη διοίκηση του μη αδειοδοτούμενου καναλιού, εφόσον συνεχίζει να εκπέμπει. Συγκεκριμένα, ως προς το ποινικό σκέλος, προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως ένα έτος αντί έξι μηνών που προέβλεπε ο αρχικός νόμος Παππά, ενώ στα διοικητικά προβλέπονται πρόστιμα ύψους έως ένα εκατ. ευρώ και κατάσχεση μηχανημάτων.

2. Επιπροσθέτως για τον οικονομικό στραγγαλισμό των μη αδειοδοτούμενων καναλιών προστίθεται ρύθμιση που δεν αναγνωρίζει ως φορολογικά έξοδα τη διαφημιστική δαπάνη μιας επιχείρησης σε μη αδειοδοτούμενο κανάλι.

3. Δίνεται προθεσμία έξι μηνών, ώστε οι τηλεοπτικοί σταθμοί με άδεια να εκπέμπουν σε high definition.

4. Αντί του ΕΣΡ, που η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν πρόκειται να συγκροτηθεί, περνάει στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης η αρμοδιότητα για την παροχή βεβαίωσης προς τους αδειοδοτούμενους τηλεοπτικούς σταθμούς, ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για τον αριθμό των εργαζομένων, τις κτιριακές υποδομές κ.ά.

Ταυτόχρονα αλλοιώνει τις πράγμασι την ίδια την προκήρυξη για τις άδειες καθώς δίνει περιθώριο 6 μηνών στους νέους καναλάρχες για HD εκπομπή (υψηλής ευκρίνειας) και δύο χρόνια για παραγωγή HD διάστημα κατά το οποίο θα μπορούν να μεταδίδουν σε standard definition. Κατ ουσίαν δηλαδή πριμοδοτεί τους νέους κατόχους άδειας δια του χαμηλότερου κόστους που έχει το standard definition. Παράλληλα όσοι δίνουν αδιαφήμιση σε κανάλια χωρίς άδεια δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τιμολόγια ως έξοδα.
Η κυβέρνηση όμως προχωρά και σε μια ακόμα φωτογραφική διάταξη καθώς απαγορεύει τη δικτύωση περιφερειακών σταθμών και επιβάλλει τα περιφερειακά κανάλια να δικτυώνονται με ένα πάροχο πανελλαδικής εμβέλειας και μόνο για 3 ώρες την ημέρα. Ουσιαστικά με τη διάταξη αυτή μπλοκάρει τα σχέδια Κοντομηνά να δικτυωθεί με το ΣΚΑΙ αλλά και ταυτόχρονα να δουλέψει με δικτύωση τα channel 9 Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Τέλος για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση μεταθέτει την απευθείας τιμολόγηση των διαφημίσεων στους διαφημιζόμενους από τα ΜΜΕ κάνοντας δώρο στις διαφημιστικές εταιρίες που συνεχίζουν να τιμολογούν τα ΜΜΕ και να απολαμβάνουν τις επιστροφές επιβράβευσης.Όλα αυτά ισχύουν πέντε μέρες μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης για τους οριστικούς κανάλαρχες.


ΝΔ: Η Κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε αντιδημοκρατικό κατήφορο


Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή υπουργική τροπολογία με την οποία η Κυβέρνηση ρίχνει μαύρο στα κανάλια, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το πραξικόπημα Τσίπρα - Παππά κορυφώνεται με άλλη μια αυταρχική πράξη που οδηγεί μέσα σε πέντε εργάσιμες μέρες σε κλείσιμο τα τηλεοπτικά κανάλια.

Οι ευθύνες τους για τις μαύρες αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις είναι τεράστιες.

Οφείλουμε όλοι και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, να συνειδητοποιήσουμε τον αντιδημοκρατικό κατήφορο στον όποιον οδηγεί η Κυβέρνηση τη χώρα και να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Δήλωση Ανδρέα Λοβέρδου


Με μια λακωνική δήλωση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, σχολίασε την τροπολογία – βόμβα που κατέθεσε αιφνιδιαστικά ο υπουργός Νίκος Παππάς.

«Για την νέα νομοθετική απρέπεια Παππά μία μόνο λέξη ταιριάζει: ΦΑΣΙΣΜΟΣ», δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Bookmark and Share