Υπουργικό συμβούλιο -μόλις 15 μελών στην Ισπανία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Υπουργικό συμβούλιο -μόλις 15 μελών στην Ισπανία

...αντί 48 μελών στην Ελλάδα

Η φωτογραφία που έκανε το γύρο του κόσμου με τα μέλη της ισπανικής κυβέρνησης προκάλεσε αίσθηση, αλλά και συγκρίσεις, καθώς σε μια χώρα 46 και πλέον εκατομμυρίων, οι... υπουργοί είναι μόλις 15.

Αυτό σε μεγάλο βαθμό έχει εξήγηση, δεδομένου ότι στη χώρα υπάρχουν και οι τοπικές κυβερνήσεις (Ανδαλουσία, Γαλικία, Χώρα των Βάσκων, Καταλονία κλπ) με πρόεδρο και υπουργούς που συνήθως αποκαλούνται σύμβουλοι.

Πάντως, η νέα κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι συγκροτήθηκε άμεσα, βάζοντας τέλος στην αβεβαιότητα των τελευταίων 10 μηνών και το φόβο αρκετών για τρίτες εκλογές.

Τα Μέσα Ενημέρωσης πέρασαν από κόσκινο τα μέλη της, ψάχνοντας ομοιότητες και διαφορές με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Πολλά από τα χαρακτηριστικά της ισπανικής πραγματικότητας επαναλαμβάνονται με αξιοθαύμαστη σταθερότητα, άλλα μοιάζουν να αλλάζουν έστω και σε μικρό βαθμό.

Για παράδειγμα: διαχρονικά το 63% των υπουργών υπήρξαν στελέχη του Δημόσιου Τομέα. Στη νέα κυβέρνηση Ραχόι το ποσοστό είναι ακόμα υψηλότερο και φτάνει το 69%. Η σχέση του κόμματος που κυβερνά με το Δημόσιο έχει και στην Ισπανία ρίζες. Ο ιδιωτικός τομέας είναι άφαντος.

Βέβαια, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν πάντοτε τη δυνατότητα να επιστρέψουν στις εργασίες τους, όταν αλλάξει η κυβέρνηση ή απλά έρθει ένας ανασχηματισμός. Δεν συμβαίνει πάντοτε το ίδιο με έναν εργαζόμενο σε ιδιωτική επιχείρηση που θα παραιτηθεί για να γίνει υπουργός.

Επιπλέον, οι του Δημοσίου σαφώς έχουν μια καλύτερη εικόνα για τη λειτουργία της κρατικής μηχανής. Ειδικά σε μια χώρα σαν την Ισπανία.

Επίσης, φαίνεται ότι η Μαδρίτη και η ευρύτερη περιοχή της Καστίλης είναι αυτές που βγάζουν υπουργούς. Αυτό βέβαια έχει μια κάποια εξήγηση, αφού αντίστοιχα οι πολιτικοί στις τοπικές κυβερνήσεις είναι ντόπιοι.

Οι νομικές σπουδές είναι επίσης κυρίαρχες, τόσο ως προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού όσο και των μελών της κυβέρνησής του. Ο Μαριάνο Ραχόι σπούδασε νομικά, όπως και το 77% των υπουργών του.

Τι γίνεται με την ισότητα των φύλων; Στην κυβέρνηση Ραχόι το 38% των μελών της είναι γυναίκες, έναντι 50% που ήταν το ποσοστό στη δεύτερη κυβέρνηση του σοσιαλιστή Θαπατέρο το 2008. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: το 9% των ανδρών υπουργών δεν έχει παιδιά, ενώ οι γυναίκες υπουργοί χωρίς παιδιά είναι το 45%.

Βεβαίως, η νέα κυβέρνηση του Ραχόι έχει γυναίκα αντιπρόεδρο και γυναίκα (πάλι) στη θέση του υπουργείου Άμυνας. Γυναίκα ανέλαβε επίσης τα δύσκολο και στην Ισπανία υπουργείο Εργασίας, αλλά και το υπουργείο Υγείας.

Ένα τελευταίο ενδιαφέρον στοιχείο για τη χώρα της Ιβηρικής: Συνήθως μόλις το 50% των υπουργών της είναι βουλευτές. Στη νέα κυβέρνηση η ανατροπή είναι εντυπωσιακή, αφού το ποσοστό ανεβαίνει στο 69%.
Bookmark and Share