Επετεύχθη -κατ'αρχήν- συμφωνία για το ΕΣΡ. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Επετεύχθη -κατ'αρχήν- συμφωνία για το ΕΣΡ.

  • Yποχώρηση σε όλα τα μέτωπα απ΄την κυβέρνηση!
  • Στο ΕΣΡ η αποκλειστική αρμοδιότητα του ορισμού αριθμού αδειών
  • Δεκτή ακόμη και η πρόταση ΝΔ για τοποθέτηση του Αθ. Κουτρομάνου ως προέδρου


 "Λευκό καπνό" έβγαλε η έκτη κατά σειρά Διάσκεψη των Προέδρων, με την ΝΔ να λαμβάνει τις απαραίτητες εγγυήσεις προκειμένου να...προχωρήσει η διαδικασία για την σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Ειδικότερα, εκτός της Χρυσής Αυγής του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων που δήλωσαν παρών, όλα τα υπόλοιπα κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι στήριξαν τον Αθανάσιο Κουτρομάνου για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ. Συνεπώς συγκεντρώθηκε η πλειοψηφία των 4/5, αφού 20 βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση του Προέδρου της Βουλής, ενώ τέσσερις βουλευτές είπαν παρών!

Να σημειωθεί ότι υπήρξε μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής σε ότι αφορά την σύνθεση της ανεξάρτητης αρχής, αφού την θέση του Βασίλη Κουφόπουλου πήρε ο Γιώργος Πλειός. Η τελική σύνθεση έχει ως εξής: Πρόεδρος: Αθανάσιος Κουτρομάνος, αντιπρόεδρος Ροδόλφος Μορώνης. Μέλη: Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, -Νίκο Κιάος, Γιώργος Πλείος - Λίλιαν Μήτρου - Δήμητρα Παπαδοπούλου (διανύει θητεία της μέχρι 2018 έτσι κι αλλιώς) και ο Γιώργος Σαριδάκης.

Το χρονικό της συμφωνίας

Είχε προηγηθεί της συμφωνίας η δέσμευση του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση ενώπιον των μελών της Διάσκεψης, κατόπιν σχετική προτροπής του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Νίκου Δένδια, ότι ο αριθμός των αδειών θα επανεξεταστεί προς τα… πάνω από την ανεξάρτητη αρχή.

«Σαφής η δέσμευσή μας ότι και το ΕΣΡ θα κινηθεί σε μια αντίληψη, σε μια διερεύνηση με ανοικτό τον ορίζοντα σε έναν αυξημένο αριθμό για το οποίο θα υπάρξει διάλογος», σημείωσε ο κ. Βούτσης, με τον κ. Δένδια να ξεκαθαρίσει ότι αξιωματική αντιπολίτευση προσβλέπει όχι σε μια εικονική αύξηση δηλαδή από τις 4 άδειες να δοθεί άλλη μια, δηλαδή συνολικά πέντε. «Θεωρώ την δήλωση του Προέδρου της Βουλής επαρκή για να συνεχίσουμε την συζήτηση. Μετά την δήλωσή σας ανοίγει ένας δρόμος συνεννόησης», συμπλήρωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής επανήλθε, υποστηρίζοντας ότι είναι απολύτως σαφές ότι το ΕΣΡ θα έχει τον βασικό λόγο στον αριθμό των αδειών, «ο οποίος μπορεί να είναι αυξημένος σε σχέση με αυτόν που είχε νομοθετηθεί».

«Εμείς προσβλέπουμε στη δική σας καθαρή θέση και λιγότερο σε αυτή την αρμοδίου Υπουργού, Νίκου Παππά. Δεν έχει παίξει τον εποικοδομητικό ρόλο που θα έπρεπε. Προσβλέπουμε σε αυτό που θα πείτε και δεχόμαστε ότι ο λόγος σας είναι ισχυρότερο από τον νόμο που ψήφισε η Βουλή», απάντησε ο Ν. Δένδιας.

Ο ίδιος νωρίτερα «καλωσόρισε» την δήλωση του Νίκου Παππά και διεμήνυσε ότι πλέον ο Υπουργός «προσχωρεί σε ένα πλαίσιο σκέψης πολύ ορθότερο από την αρχική επιλογή του για τις 4 άδειες». «Πρέπει να σας πω ότι η δική μας θέση ήταν υπέρ της εκμετάλλευσης του συνόλου του φάσματος διότι αυτό εξυπηρετεί την δυνατότητα ενημέρωσης των Ελλήνων χωρίς τον περιορισμό του συνταγματικού δικαιώματός τους στην ενημέρωση», συμπλήρωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε μια αναδρομή στις παλαιότερες συνεδριάσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι προσήλθε με διάθεση «να είναι η σημερινή η τελευταία διάσκεψη» και να προχωρήσει η συγκρότηση του νέου ΕΣΡ, ώστε πολύ γρήγορα να προχωρήσει και η διαδικασία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Υπενθύμισε, δε, ότι για το θέμα αριθμού αδειών «υπήρξε προ δίωρου δήλωση του αρμοδίου υπουργού για τα ΜΜΕ και την ψηφιακή πολιτική με βάση την οποία επισημαίνει ότι το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για διεξαγωγή διαγωνισμού και πως ο αριθμός θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης πολιτικών κομμάτων και ΕΣΡ».

Σύμφωνο το ΠΑΣΟΚ με Κουτρομάνο

Σύμφωνο εμφανίζεται και το ΠΑΣΟΚ με την πρόταση του Προέδρου της Βουλής σχετικά με το πρόσωπο του Αθανάσιου Κουτρομάνου.

Είναι ενδεικτικό ότι ο εκπρόσωπος του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος, είπε ότι λυπάται που δεν τον σκέφτηκε το ΠΑΣΟΚ, καθώς, όπως είπε, «το τεκμήριο της αμεροληψίας του είναι υψηλότατο». Ο ίδιος, πάντως, ζήτησε λίγο χρόνο προκειμένου να τοποθετηθεί επί των υπόλοιπων προσώπων, ενώ έκανε λόγο για αναδίπλωση της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά και δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ έδωσε «μάχη άμυνας, υπέρ του Συντάγματος».

«Το ΣτΕ ξεκαθάρισε τα πράγματα. Ο κ. Παππάς, όμως, έχανε σε αξιοπιστία, βρέθηκε αγκαζέ με υποψήφιο καναλάρχη. Μετά την απόφαση του ΣτΕ που ήταν ήττα της κυβέρνησης και του υπουργού, δεν παραιτήθηκε. Δικαίωμά του. Αλλά και εμείς αναρωτιόμαστε τί σημαίνουν αυτά και η αναβάθμισή του», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος.

Σ. Λυκούδης: Προτείνουμε τον Μ. Σταθόπουλο, αλλά πλέον δημιουργείται το πολιτικό πλαίσιο για να συγκροτηθεί το ΕΣΡ

Την δική του πρόταση για πρόεδρο του ΕΣΡ τον Μιχάλη Σταθόπουλο κατέθεσε ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται «για πρόταση που ενίσταται σε οποιαδήποτε θετική κατάληξη». «Δεν έρχεται όμως η πρόταση μας απέναντι σε αυτή για τον κ. Κουτρομάνο», συμπλήρωσε ο κ. Λυκούδης και ξεκαθάρισε ότι πλέον δημιουργείται το πολιτικό πλαίσιο για να συγκροτηθεί το ΕΣΡ. Παράλληλα, χαρακτήρισε ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα την τοποθέτηση της ΝΔ και συντάχθηκε με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση, που απαίτησε την σφραγίδα του Νίκου Βούτση.

Ε. Μεϊμαράκης: Χαίρομαι γιατί πραγματικά η ΝΔ επανεξέτασε την στάση της

Το παράπονο για τα φίλια πυρά που έχει δεχθεί, κυρίως από δημοσιογράφους, εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ, Ευάγγελος Μειμαράκης μιλώντας στη Διάσκεψη των Προέδρων. Μάλιστα, ανέφερε ότι επειδή συμφώνησε με πρόταση για πρόεδρο τον Ρ. Μορώνη αναφέρθηκε ακόμα και ως «παράγκα, όχι από συναδέλφους, αλλά από κονδυλοφόρους».

Υπενθύμισε ότι ο κ. Μορώνης ήταν πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και ξεκαθάρθσε ότι δεν στέκεται στα πρόσωπα, αφού θα συνταχθεί με το κόμμα του, όποιο πρόσωπο και να είχε προτείνει η Νέα Δημοκρατία. Παράλληλα, χαιρέτισε την στάση του κόμματός του, ενώ διεμήνυσε ότι δεν μετέχει σε στην εσωκομματική συζήτηση για τα πρόσωπα και το ονόματα που ακούγονται. «Είμαι μέλος ΝΔ εδώ παρίσταμαι ως πρώην ΠτΒ. Συντάσσομαι με κόμμα μου αν και δεν συμμετέχω την εσωκομματική συζήτηση για τα πρόσωπα και τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν το ζήτημα. Λι εγώ είχα την άποψη ότι έπρεπε να γίνει ΕΣΡ από τότε που ήμουν πρόεδρος της Βουλής κι από τότε έκανα προσπάθειες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος με έντονο ύφος παραδέχτηκε ότι πρέπει πλέον να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα ότι το «τηλεοπτικό τοπίο πρέπει να ρυθμιστεί». «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και με λυπεί το γεγονός όταν προτείνεται ένα πρόσωπο να λένε ότι αυτός που το προτείνει είναι του τάδε καναλάρχη ή εκδότη . Προσέξτε κύριε πρόεδρε από εδώ και στο εξής η εικόνα πρέπει να είναι συνεννόησης κι όχι συναλλαγής», συμπλήρωσε.


Μ. Γεωργιάδης (Ένωση Κεντρώων): Υπάρχουν βήματα προς το δρόμο της συναίνεσης.

Θετικά φαίνεται ότι διάκειται η Ένωση Κεντρώων στην πρόταση του Προέδρου της Βουλής, για την συγκρότηση του ΕΣΡ. Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης πλέον έχουν γίνει βήματα προς τον δρόμο της συναίνεσης, ενώ ζήτησε να διακοπεί η διαδικασία για 15 λεπτά, ώστε να λάβει το κόμμα του απόφαση για τα υπόλοιπα πρόσωπα.


Ν. Κακλαμάνης: Δεν θα ασκήσουμε βέτο για τον κ. Κουτρομάνο

Έκκληση ώστε να μην επιδοθούν τα μέλη της Διάσκεψης σε ονοματολογία απηύθυνε ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης. «Μην πάμε στην ονοματολογία να βγουν κάποια πρόσωπα και στη θέση τους να μπουν άλλα. Μετά τις διαβουλεύσεις μας, μετά διάλειμμα να έρθουμε και να μιλήσει ένας από κάθε κόμμα εκφράσει άποψη να ψηφίσουμε και τέλος», τόνισε ο κ. Κακλαμάνης, ενώ διευκρίνισε ότι η ΝΔ δεν θέτει βέτο σχετικά με το πρόσωπο του κ. Κουτρομάνου.


Σπ. Δανέλλης: Να τελειώνουμε με αυτή εκκρεμότητα για να μπούμε στην ουσία των διαδικασιών

Να σταλεί το μήνυμα ότι η σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων δεν είναι αποτέλεσμα μικροπολιτικών παζιαρών αλλά «η καλύτερη σύνθεση για να υλοποιήσει το μεγάλο έργο από εδώ και μπρος που πρέπει να στηρίζει το πολιτικό σύστημα», ζήτησε ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης. Ο ίδιος συμφώνησε με τον Ε. Μειμαράκη ότι υπάρχει ο κίνδυνος να θεωρηθεί ότι το σημερινό αποτέλεσμα όχι προϊόν ωριμότητας και σύνθεσης αλλά συναλλαγής, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. «Η πρόταση σας για σύνθεση μελών δεν είναι πρόβλημα που δεν μπορεί να ξεπεραστεί – ένας συνδυασμός Κουτρομάνου – Σταθόπουλου θα ήταν το ιδανικό αλλά αυτά τα συζητάμε», κατέληξε.
Bookmark and Share