Ο Ομπάμα ξεκινά το τελευταίο ταξίδι ως "΄πλανητάρχης": Ελλάδα,Γερμανία... Περού. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Ο Ομπάμα ξεκινά το τελευταίο ταξίδι ως "΄πλανητάρχης": Ελλάδα,Γερμανία... Περού.

  • Ο Μπαράκ Ομπάμα προετοιμάζεται να αναχωρήσει μεθαύριο Δευτέρα για το τελευταίο του ταξίδι ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με πρώτο σταθμό την Ελλάδα και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου τονίζουν πως αναμένεται να χρειαστεί να δώσει απαντήσεις σχετικά με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα βρεθεί στην Αθήνα... την Τρίτη 15 Νοεμβρίου, όπου θα περιηγηθεί στον Παρθενώνα, θα εκφωνήσει ομιλία για την παγκοσμιοποίηση και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Έπειτα θα μεταβεί στην Γερμανία όπου θα έχει επίσημο δείπνο με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, ενώ θα συναντηθεί επίσης με Ευρωπαίους ηγέτες, ανάμεσα τους την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Όπως τόνισε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Μπεν Ρόουντς, κατά τις συναντήσεις του στην Γερμανία ο Ομπάμα θα συζητήσει την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και την Συρία.
Στο Περού, τον επόμενο σταθμό του ταξιδιού του, θα παρευρεθεί στην σύνοδο κορυφής της APEC (Οικονομική Σύνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού) και κατά την διάρκεια της παραμονής του στην πρωτεύουσα Λίμα θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Μάλκομ Τέρνμπουλ.
Το ταξίδι θεωρείται το αποχαιρετιστήριο του απερχόμενου προέδρου καθώς και μια ευκαιρία για να ενισχυθεί η υποστήριξη στις συμφωνίες που υπεγράφησαν υπό την προεδρία του Ομπάμα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, συμφωνίες για το εμπόριο και το κλίμα.
Ο Ρόουντς όμως τονίζει ότι ο Ομπάμα αναμένει να χρειαστεί να απαντήσει σχετικά με την επιρροή που θα έχει σε αυτές τις συμφωνίες η εκλογή Τραμπ, καθώς ο νεοεκλεγέντας πρόεδρος είχε δεσμευτεί κατά την προεκλογική εκστρατεία να διαπραγματευθεί εκ νέου, ακόμη και να αποσύρει τις ΗΠΑ από αυτές τις συμφωνίες.
Bookmark and Share