Έντονη ανησυχία της παιδιατρικής κοινότητας μετά και τα τελευταία κρούσματα μηνιγγίτιδας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Έντονη ανησυχία της παιδιατρικής κοινότητας μετά και τα τελευταία κρούσματα μηνιγγίτιδας


  • Έντονη ανησυχία και αντιδράσεις προκάλεσαν στην παιδιατρική κοινότητα της χώρας τα 4 κρούσματα μηνιγγίτιδας που παρουσιάστηκαν στη χώρα μας μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα.

Το πρώτο κρούσμα παρουσιάστηκε σε...5χρονο κοριτσάκι στην Αθήνα που διεγνώσθη με μηνιγγίτιδα τύπου Β η οποία εξελίχθηκε ραγδαία εντός 24ωρου σε μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία. Μετά από πολυήμερη νοσηλεία στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας το κοριτσάκι υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση καθώς η μηνιγγίτιδα τύπου Β είχε προκαλέσει εκτεταμένες ισχαιμικές νεκρώσεις στην περιοχή της φτέρνας και των δαχτύλων. Τρία κρούσματα μηνιγγίτιδας σε παιδιά κάτω των επτά ετών καταγράφηκαν στην Κρήτη σε διάστημα 10 μόλις ημερών. Και τα τρία παιδιά νοσηλεύονται στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων και υποβάλλονται σε εξετάσεις.

Σε αλλεπάλληλες εκκλήσεις προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και την Πολιτεία για την άμεση ένταξη του εμβολίου κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, με περισσότερες από μία επιστολές, είχε προβεί η Ελληνική Ένωση Ελευθεροεπαγγλματιών Παιδιάτρων Αττικής (ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ). Παρότι τα τελευταία χρόνια η επίπτωση της μηνιγγίτιδας έχει μειωθεί σημαντικά χάρη στην εκτεταμένη εφαρμογή των εμβολιασμών έναντι των οροομάδων C, A,W και Y, η κύρια αιτία εκδήλωσης μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας παραμένει η οροομάδα Β (έναντι της οποίας γίνεται το εμβόλιο) καθώς ευθύνεται για το 86,6% των περιπτώσεων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ελλάδα (στοιχεία Κέντρου Αναφοράς Μηνιγγίτιδας για το 2015). Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης «η αναθεώρηση του θέματος της ένταξης του εμβολιασμού αυτού στο ΕΠΕ είναι επιτακτικής σημασίας καθώς η πολύ σοβαρή επιβάρυνση της υγείας που προκαλεί η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος τύπου Β δεν μπορεί να μετρηθεί με βάση τον αριθμό των περιστατικών. » (σε αντίθεση με το επιχείρημα που επικαλείται η επιτροπή ότι δηλαδή η επίπτωση της νόσου είναι χαμηλή).

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Λάρισας, οι οποίοι σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «Στη χώρα μας έχουμε κάθε χρόνο περίπου 60 κρούσματα κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια (Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας), 5 θανάτους κατά μέσο όρο παιδιών το χρόνο από την νόσο αυτή (8-10% θνητότητα) και τα 7-8 παιδιά που θα ζήσουν θα εμφανίσουν βαριές αναπηρικές μόνιμες βλάβες στη ζωή τους (15-19% επιπλοκές). Το εμβόλιο σώζει ζωές και η πρόληψη στοιχίζει λιγότερο από τη θεραπεία, είναι αποτελεσματικό και χωρίς σοβαρές παρενέργειες. Πέρα των θανάτων και των αναπηριών αυτών καθ΄ αυτών των ασθενών, υπάρχει και μεγάλη οικονομική, ψυχολογική και κοινωνική επιβάρυνση των ιδίων, των οικογενειών τους και της κοινωνίας.»

Τέλος, τα τρία κρούσματα σε Χανιά και Ρέθυμνο μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα προκάλεσαν συναγερμό στην παιδιατρική κοινότητα της Κρήτης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, η πλειοψηφία των παιδάτρων του νησιού παροτρύνουν πλέον τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β και ταυτόχρονα καλούν το Υπουργείο Υγείας να μην καθυστερεί άσκοπα την εισαγωγή του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Νέα επιστημονικά δεδομένα αναδεικνύουν την υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β

Tα νέα επιστημονικά δεδομένα κλινικής πράξης που δημοσιεύονται στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet», αναφέρουν ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, την πρώτη χώρα που εισήγαγε το εμβόλιο κατάτης μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β στο Εθνικό της Πρόγραμμα Εμβολιασμών, επιβεβαιώνουν την υψηλή αποτελεσματικότητα εμβολίου.
Ενώ τον Ιούνιο του 2016, 10 μόλις μήνες μετά την ένταξη του εν λόγω εμβολίου στο Ε.Π.Ε της Βρετανίας, τα καταγεγραμμένα περιστατικά της νόσου μειώθηκαν κατά 50% στον κατάλληλο για εμβολιασμό πληθυσμό σε σύγκριση με το μέσο αριθμό περιστατικών που καταγράφηκαν συνολικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ανεξαρτήτως από την κατάσταση εμβολιασμού των νηπίων ή την αναμενόμενη κάλυψη του στέλεχος του εμβολίου.
Συγκεκριμένα, τα προκαταρκτικά δεδομένα, κατέδειξαν ότι η εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι οποιουδήποτε στελέχους της μηνιγγίτιδας Β αγγίζει το 82,9% και 94,2% κατά των στελεχών που μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού, για όλα τα παιδιά που έλαβαν τις πρώτες δύο από τις τρεις συνιστώμενες δόσεις.
Τα δεδομένα (κλινικής πράξης) υψηλής αποτελεσματικότητας του εμβολίου, πρέπει να δρουν καθησυχαστικά για τις Υγειονομικές Αρχές που εξετάζουν το ενδεχόμενο εισαγωγής του εμβολίου κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β στο Εθνικό τους πρόγραμμα, σύμφωνα με την επιδημιιολόγο Nicole E. Basta, PhD, MPhil.
Bookmark and Share