Σε ποια προνοιακά επιδόματα θα πέσει ο πέλεκυς - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Σε ποια προνοιακά επιδόματα θα πέσει ο πέλεκυς


  • Βέβαιη θεωρείται πλέον η κατάργηση ή η μείωση σειράς προνοιακών επιδομάτων, μετά το βέτο των δανειστών στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης καθώς υπάρχει κενό (ύψους  250 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο) για την χρηματοδότηση της πανελλαδικής εφαρμογής του ΚΕΑ.


Όπου υπάρχουν..επικαλύψεις επιδομάτων με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), δεν υπάρχει λόγος να παραμείνουν αυτά τα επιδόματα, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, μετά το τέλος της σύσκεψης για την εξεύρεση κονδυλίων στον προϋπολογισμό του 2017 για τη χρηματοδότηση του ΚΕΑ.
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν τίθεται ζήτημα περικοπής επιδομάτων ειδικών κατηγοριών, όπως για παράδειγμα είναι τα αναπηρικά επιδόματα ή τα οικογενειακά επιδόματα, ωστόσο πληροφορίες λένε ότι όλα τα επιδόματα βρίσκονται στο τραπέζι προκειμένου να βρεθεί ποια θα καταργηθούν για να εφαρμοστεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη να εναρμονίσει τα επιδόματα αναπηρίας και τα κοινωνικά επιδόματα με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει τις δημόσιες δαπάνες. Ακολούθως τον Απρίλιο 2017 θα εξεταστεί η δημοσιονομική απόδοση των μέτρων.
Τα επιδόματα, βάσει του σχεδίου αναδιάρθρωσης, θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες:
Α) Σε αυτά που θα καταργηθούν καθώς έχουν διαπιστωθεί επικαλύψεις, δηλαδή για την ίδια αιτία χορηγούνται επιδόματα από διαφορετικούς φορείς. Τα επιδόματα που θα καταργηθούν θα ενσωματωθούν με το ΚΕΑ.
Β) Σε αυτά που θα αναδιαρθρωθούν με κριτήριο την καλύτερη στόχευση. Για παράδειγμα , θα αυστηροποιηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια του φοιτητικού επιδόματος των 1000 ευρώ, με αποτέλεσμα να το χάσουν τα υψηλότερα εισοδήματα . Ένα μέρος από το κονδύλι που θα εξοικονομηθεί θα κατευθυνθεί στου δικαιούχους φοιτητές ,οι οποίοι λάβουν αυξημένη παροχή και ένα μέρος θα κατευθυνθεί στη χρηματοδότηση του ΚΕΑ.

Γ) Σε αυτά που θα μείνουν ανέπαφα. Πρόκειται για το επίδομα αναπηρίας , ανεργίας και θέρμανσης . Ειδικά για το επίδομα θέρμανσης διευκρινίστηκε ότι το κονδύλι των 105 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί κανονικά στον προϋπολογισμό του επομένου έτους.

Τα πολυτεκνικά επιδόματα δε θα καταργηθούν αλλά θα εξεταστεί η βελτίωσή τους . Οι συναρμόδιοι υπουργοί υποστηρίζουν ότι μια πιθανή περικοπή επιδομάτων θα έχει ουδέτερο αποτέλεσμα καθώς οι δικαιούχοι που θα τα χάσουν θα ενταχθούν στο ΚΕΑ.

Ο νέος προνοιακός χάρτης θα σχεδιαστεί με βάση την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία έχει εντοπίσει περί τα 200 κατακερματισμένα επιδόματα και εκτιμά πως σχεδόν τα 145 χρήζουν εξορθολογισμού.

Στην έκθεση αναφέρονται πάνω από 33 επιδόματα και παροχές σε χρήμα τα οποία πρέπει να εξορθολογιστούν η να αναμορφωθούν.

Στο στόχαστρο της παγκόσμιας τράπεζας βρίσκονται:

κατασκηνωτικά προγράμματα
δωρεάν μεταφορές οικογενειών μέσω ΚΤΕΛ
φοροαπαλλαγές
επιδόματα ειδικών ομάδων π.χ. φοιτητών
προγράμματα κοινωνικού τουρισμού
το επίδομα των μακροχρόνια ανέργων
παροχές διακοπών σε ανέργους και καλοκαιρινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα ΟΑΕΔ
προγράμματα ΟΑΕΔ οικονομικής ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων (OAED Funding for Union Organizations)
προγράμματα διακοπών των οικογενειών των ασφαλισμένων και ανέργων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
Παροχές διακοπών για συνταξιούχους με αναπηρία
Χρηματικές παροχές διακοπών συνταξιούχων Δημοσίου
προγράμματα κοινωνικού τουρισμού έξι ημερών με κουπόνια
προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της τρίτης ηλικίας
προγράμματα διακοπών για άτομα με ειδικές ανάγκες
Οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα γάμου
συμπληρωματικές παροχές μητρότητας
διευκολύνσεις για την είσοδο στην αγορά εργασίας
H έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας διαπιστώνει ότι περίπου οι μισοί από τους φτωχότερους Έλληνες, το 40% , λαμβάνουν επιδόματα που επικαλύπτονται ή είναι ανεπαρκή. Ωστόσο, τα κονδύλια που δαπανώνται ξεπερνούν το 1,7 δις ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, σημειώνει, παροχές όπως οι διακοπές και ο τουρισμός προσβλέπουν σε οφέλη που δεν είναι σαφώς στοχευμένα με βάση την ανάγκη, γι ‘ αυτό και θα μπορούσαν να καταργηθούν.

Η έκθεση αναφέρεται και στις συντάξεις, σημειώνοντας ότι το 43% των νοικοκυριών στην Ελλάδα λαμβάνει τουλάχιστον μία σύνταξη και τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν 28 τύποι συντάξεων.

Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας αποτιμά το κόστος των κονδυλίων που δαπανώνται γι' αυτά τα προγράμματα μέσα στο 2016 αντιστοιχεί στο 1,02% του ΑΕΠ.
Bookmark and Share