Προς επανεξέταση επιδομάτων.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Προς επανεξέταση επιδομάτων..

  • Πλήγμα σε τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Επανεξέταση των οικογενειακών επιδομάτων και αλλαγές σε 135 επιδόματα μέσα στο 2017 για περισσότερους από 1 εκατομμύριο δικαιούχους περιλαμβάνει το...επικαιροποιημένο μνημόνιο που έχει στα χέρια της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, στο κείμενο γίνεται λόγος για ενοποίηση του επιδόματος τέκνων και του ειδικού επιδόματος τιτάνων και πολυτέκνων - που λαμβάνουν 870.000 δικαιούχοι - σε ένα ποσό, με νέα κριτήρια που αναλύονται στην πολυσέλιδη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία ανέλαβε να προτείνει ποια επιδόματα χρήζουν επανεξέτασης, μείωσης ή και πλήρους κατάργησης.

Συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει σύμφωνα με την εφημερίδα τέσσερα εναλλακτικά σενάρια:

- Κατάργηση του ειδικού επιδόματος 500 ευρώ για τις οικογένειες με 3 και άνω παιδιά, με το αιτιολογικό ότι οι οικογένειες αυτές έχουν δυσανάλογα υψηλότερες παροχές ανά παιδί σε σχέση με όσους έχουν 1 ή 2 παιδιά.

- Αφαίρεση του επιδόματος τέκνου για το τρίτο και άνω παιδί από όσους έχουν υψηλό εισόδημα.

- Αναδιανομή του επιδόματος των 500 ευρώ σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα

- Θέσπιση κατώτατου ορίου για την καταβολή του επιδόματος σε δικαιούχους με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Τα «σενάρια 3 και 4» οδηγούν σε ένα εφάπαξ επίδομα των 70 και 60 ευρώ ανά μήνα για κάθε παιδί.

Το «σενάριο 4», όπως παρατηρεί η Παγκόσμια Τράπεζα, μπορεί να αυξήσει την φτώχεια των νοικοκυριών με τρία ή και περισσότερα εξαρτώμενα παιδιά, γιατί το κίνητρο θα είναι ότι «όσα λιγότερα δηλώσεις τόσα περισσότερα θα πάρεις».
Bookmark and Share