Δείπνο με σφυρίδα και γαρίδες, αλλά χωρίς αντιπολίτευση και «πρώτες κυρίες» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Δείπνο με σφυρίδα και γαρίδες, αλλά χωρίς αντιπολίτευση και «πρώτες κυρίες»

  • Σφυρίδα και γαρίδες θα περιλαμβάνει το μενού στο επίσημο δείπνο που θα παρατεθεί στις 19:30 απόψε, Τρίτη, προς τιμήν του Μπαράκ Ομπάμα στο Προεδρικό Μέγαρο. 


Η γραβάτα δεν θα είναι... απαραίτητη, ενώ λόγω της απουσίας της Μισέλ Ομπάμα, στο δείπνο δεν θα παρακαθίσουν ούτε η σύντροφος του πρωθυπουργού Περιστέρα Μπαζιάνα, ούτε η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Εκτός λίστας έμειναν και οι πολιτικοί αρχηγοί της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Το μενού του επίσημου δείπνου καταρτίστηκε μετά από σχετική ερώτηση μέσω μυστικών υπηρεσιών, όπως αναφέρει ο ΒΗΜΑτοδότης, αν υπάρχουν κάποια φαγητά που δεν τρώει ο Αμερικανός πρόεδρος. Η απάντηση ήταν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα τα τρώει όλα...

Την επιμέλεια του δείπνου έχουν αναλάβει δύο σεφ του Προεδρικού Μεγάρου, ο Στέφανος Τσιαμπαλής και ο Θανάσης Σκούρας, που ήταν σεφ επί εποχής Κωνσταντίνου Τσάτσου και Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά βοηθάει εθελοντικά στο Προεδρικό σε ειδικές περιστάσεις.

Οι δύο σεφ με τους βοηθούς τους θα ετοιμάσουν ως πρώτο πιάτο γαρίδες με ρύζι, κύριο πιάτο σφυρίδα με βραστά λαχανικά, θα σερβίρουν λευκό κρασί και ως επιδόρπιο γλυκό με κάστανα. Στο τέλος θα προσφέρουν καφέ φίλτρου ή τσάι, ανάλογα με τις προτιμήσεις.

Ποιοι «κόπηκαν» από τη λίστα των καλεσμένων

Δεκάδες άτομα θα παρακαθίσουν στο δείπνο, όχι όμως και οι πολιτικοί αρχηγοί της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Βασίλη Λεβέντη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κατάλογος των προσκεκλημένων αριθμεί περί τα 120 – 130 άτομα, εκ των οποίων τα περίπου 40 – 50 είναι της αμερικανικής αποστολής.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, εκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που θα δώσει το παρών θα είναι ο πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας τηλεφώνησε στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και τους ενημέρωσε ότι δεν είναι δυνατόν να παραστούν στο δείπνο.

Σε έντονο ύφος ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος έκανε λόγο για «απαράδεκτη απόφαση» και «κλειστοφοβική διπλωματία».

«Ενημερώθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας, ότι στις συναντήσεις και στο δείπνο των ελληνικών αρχών με τον Αμερικανό πρόεδρο Μ. Ομπάμα, από το πολιτικό κόσμο της Ελλάδος θα παρίστανται μόνο ο πρωθυπουργός, κυβερνητικά στελέχη και ο κ. Κ. Μητσοτάκης. Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή είναι απαράδεκτη, προδίδει κλειστοφοβική διπλωματία και δείχνει ότι εμποδίζουν κάποιοι τον αμερικανό πρόεδρο να γίνει γνώστης των θέσεων των υπολοίπων κομμάτων. Στην Ελλάδα την πτώχευση την έφεραν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικός κληρονόμος του ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς, επαφή με τον ξένο επίσημο θα έχουν μόνο αυτοί που με την συμπεριφορά τους, των τελευταίων δεκαετιών κατέστρεψαν την Ελλάδα» δήλωσε ο Βασίλης Λεβέντης.

Παράλληλα, στο Προεδρικό Μέγαρο δεν θα εμφανιστούν η σύντροφος του πρωθυπουργού Περιστέρα Μπαζιάνα και η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ Μαρέβα Γκραμπόφσκι, καθώς τον Μπαράκ Ομπάμα δεν συνοδεύει η σύζυγός του, Μισέλ Ομπάμα.

Αντίθετα, στη λίστα των προσκεκλημένων βρίσκονται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Επίσης, σύμφωνα με το πρωτόκολλο έχουν προσκληθεί να παραβρεθούν οι διατελέσαντες πρώην πρωθυπουργοί (Κ. Μητσοτάκης, Κ. Σημίτης, Κ. Καραμανλής, Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαράς, Λ. Παπαδήμος, Π. Πικραμμένος, Β. Θάνου) και οι πρώην Πρόεδροι Δημοκρατίας (Χρ. Σαρτζετάκης, Κ. Παπούλιας, Κ. Στεφανόπουλος).

Επίσης, στο δείπνο θα παρακαθίσουν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, πρέσβεις και πρυτάνεις πανεπιστημίων.
Bookmark and Share