Πράσινο φως για την μονάδα εμπλουτισμού στις Σκουριές. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Πράσινο φως για την μονάδα εμπλουτισμού στις Σκουριές.

  • "Νέα εποχή” ως προς την αντιμετώπιση της θυγατρικής του ομίλου Eldorado Gold, Ελληνικός Χρυσός, που υλοποιεί την μεγαλύτερη επένδυση στον εγχώριο ορυκτό πλούτο, φαίνεται να δημιουργεί η τοποθέτηση στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος του Γιώργου Σταθάκη.
  •  Ξεκινάει η παραγωγή -και- στην Ολυμπιάδα


Αυτό διαφαίνεται από την απόφαση που υπέγραψε ο αντικαταστάτης του Π. Σκουρλέτη, βάσει  της οποίας "ξεπαγώνει” η... κατασκευή της μονάδας εμπλουτισμού στις Σκουριές, καθώς εγκρίθηκε το συμπληρωματικό-τροποποιητικό τεύχος του προσαρτήματος 4 της τεχνικής μελέτης του έργου.

Τέλη του περασμένου Μαΐου η Ελληνικός Χρυσός είχε υποβάλει αίτηση στη Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ για την έγκριση του συμπληρωματικού -τροποποιητικού τεύχους της τεχνικής μελέτης. Η αίτηση αυτή ήταν απαραίτητη, επειδή η Αρχαιολογική Υπηρεσία είχε ζητήσει την αλλαγή χωροθέτησης δευτερευουσών εγκαταστάσεων του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η έγκριση αυτή- ουσιαστικά ρουτίνας- παρέμενε στο συρτάρι του τέως υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αποτέλεσμα στο σύνολό της η μονάδα εμπλουτισμού να βρίσκεται "στον αέρα”. Η απόφαση Σταθάκη επιτρέπει τη χωροθέτηση του εργοστασίου, αφότου προηγηθεί η επικαιροποίηση του φακέλου για την λήψη άδειας δόμησης από την Πολεοδομία.

Αυτή τη στιγμή, στις Σκουριές υλοποιείται η πρώτη φάση του έργου για την οποία η Ελληνικός Χρυσός έχει υπογράψει σύμβαση με την Άκτωρ. Το έργο ξεκίνησε, εκ νέου, τον Ιούνιο του 2016, ενώ είχε ανασταλεί, τον Ιανουάριο του 2016, λόγω των προσκομμάτων του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη και της κυβέρνησης. Έτσι, σήμερα στις Σκουριές χωματουργικές εργασίες, θεμελιώσεις και πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του μεταλλείου όπου θα πραγματοποιηθεί συνδυαστικά επιφανειακή και υπόγεια εξόρυξη.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα της Eldorado Gold, η παραγωγή από το μεταλλείο των Σκουριών θα ξεκινήσει το 2019 οπότε η παραγόμενη ποσότητα τοποθετείται σε 6.200 τόνους.

Να σημειωθεί ότι το δεύτερο στάδιο του έργου στις Σκουριές θα απορροφήσει 540 εκατ. δολάρια, ενώ οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες στην περιοχή, για το τρίτο τρίμηνο του 2016, διαμορφώθηκαν σε 13,2 εκατ. δολ.

Ξεκινάει η παραγωγή στην Ολυμπιάδα

Την ίδια στιγμή, στην Ολυμπιάδα, έως τον Μάρτιο του 2017 προβλέπεται να έχει ξεκινήσει η έναρξη λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας. Ο ετήσιος στόχος που τίθεται είναι η παραγωγή 72.000 ουγγιών χρυσού και 55.000 ουγγιών ισοδύναμων χρυσού.
Πρόκειται, ουσιαστικά, για τη δεύτερη φάση του έργου, με την πρώτη φάση που ολοκληρώνεται, να περιλαμβάνει την επεξεργασία παλαιών τελμάτων της Ολυμπιάδας.

Σύμφωνα με παλαιότερη ενημέρωση προς τους αναλυτές, ο καναδικός όμιλος υπολογίζεται ότι θα επενδύσει για την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του έργου - από το, εν εξελίξει, τρίτο τρίμηνο του 2016 έως το πρώτο τρίμηνο του 2017- συνολικά 212 εκατ. δολάρια.

Το σύνολο των κεφαλαιουχικών δαπανών που πραγματοποίησε στην περιοχή η εταιρεία, το τρίτο τρίμηνο, ήταν 41,7 εκατ. ευρώ.
Bookmark and Share