Ιερώνυμος: Προβληματικός ο Φίλης.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Ιερώνυμος: Προβληματικός ο Φίλης..

  • Μία συνέντευξη εφ’όλης της ύλης έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξαπολύοντας επίθεση κατά του υπουργού Παιδείας, Νίκο Φίλη. Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε και για τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ αποκάλυψε τι του είπε ο Π. Καμμένος.


Συγκεκριμένα σε.. συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» του Αλέξη Παπαχελά, είπε τα εξής: «Δυστυχώς, και ζητώ συγγνώμη γι' αυτή τη φράση, ο κ. Φίλης είναι ένας προβληματικός άνθρωπος. Άλλα λέει το βράδυ, άλλα λέει το πρωί, είναι ασυνεπής. Και το λέω αυτό σαν αρχιεπίσκοπος. Ασυνεπής στις σχέσεις του και στα λόγια του».

Μάλιστα, σημείωσε πως το γραφείο του Πρωθυπουργού χαρακτήρισε «προσωπικές» τις απόψεις Φίλη σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών.


Η συνάντηση στο Μαξίμου

Ο Αρχιεπίσκοπος περιέγραψε την κρίσιμη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου για τα Θρησκευτικά: «Η πιο σωστή λύση ήταν αυτή που συμφωνήσαμε, να γίνει μια επιτροπή από τις δύο πλευρές και αυτή ήταν πρόταση του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Εγώ ρώτησα τον κ. Φίλη, μπροστά στον Πρωθυπουργό: “Κύριε υπουργέ έχετε να μας πείτε κάτι δικό σας;” και μου απάντησε:

“Έχουμε μπροστά μας τον Πρωθυπουργό. Ο υπουργός δεν κάνει τίποτε πέρα από αυτό που του λέει ο Πρωθυπουργός”.

Φύγαμε εν ειρήνη αλλά δεν προλάβαμε να φύγουμε και ο κ. Φίλης τα αναίρεσε όλα.

Στην διαμαρτυρία μας, μας απήντησε το γραφείο του Πρωθυπουργού: “Μην ακούτε τι λέγεται, αυτά που συμφωνήσαμε θα γίνουν. Οι απόψεις του κ. Φίλη, είναι προσωπικές”.

«Ο Καμμένος στην συνάντηση που είχαμε μου είπε: "Αν μου πείτε και θέλετε εγώ ρίχνω την κυβέρνηση αύριο το πρωί". Και μάλιστα παρακάλεσε να μη φύγουμε από αυτόν τον χώρο -σχεδόν μετά δακρύων- αν δε βρούμε λύση γιατί ο τόπος χρειάζεται συναίνεση για να προχωρήσουμε» σημείωσε.

Για τον Αλέξη Τσίπρα είπε χαρακτηριστικά: «Είναι υπερεκτιμημένες όλες οι απόψεις που λένε ότι έχουμε δύσκολες σχέσεις επειδή είναι ο πρώτος αριστερός Πρωθυπουργός. Δεν αρνήθηκα τον διάλογο με κανέναν Πρωθυπουργό - μίλησε και με τον κ. Παπανδρέου και με τον κ. Σαμαρά και με τον κ. Τσίπρα. Εκτιμώ τις προσπάθειές τους και βλέπω τα λάθη τους.

Η αλήθεια είναι ότι με τον Αλέξη Τσίπρα, είμαστε γνωστοί πριν ακόμη γίνει Πρωθυπουργός. Συνεχίζουμε να έχουμε κατά καιρούς συναντήσεις. Οι συζητήσεις μας είναι πάντοτε δημιουργικές. Βέβαια αποφεύγουμε μην είναι πάντοτε το θέμα για σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας και αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις. Υπάρχει ευρύ πεδίο συζήτησης και άλλων θεμάτων που έχει ανάγκη και ο αρχηγός του Κράτους και ο υπεύθυνος της Εκκλησίας».


Οι σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας


Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος έκανε ακόμη λόγο για τη μητρική σχέση που υπάρχει μεταξύ της Εκκλησίας και του λαού και διερωτήθηκε «Ποιος θα μας χωρίσει;».

Σε ερώτηση «υπάρχει αυτή η κρίση στη σχέση Εκκλησίας - κυβέρνησης. Ακούει κανείς εκ δεξιών, ‘’μα γιατί δεν είναι Χριστόδουλος ο Μακαριώτατος;’’, εξ αριστερών, ‘’προς Θεού να μη γίνει Χριστόδουλος ο Μακαριώτατος΄΄. Εσείς πώς αντιδράτε σε αυτό;», απαντά ότι «Εγώ δεν πιστεύω στις συγκρούσεις. Πιστεύω στη συνεργασία. Αλλά δεν κάνω πίσω στις αρχές μου. Και οι αρχές μου είναι η πίστη μας στις αξίες, όπως είναι η πατρίδα μας. Για να πάμε λίγο πιο βαθιά στην ιστορία μας, στις παραδόσεις μας, στις οικογένειες μας, στον τρόπο ζωής μας». Ωστόσο, τονίζει ότι σέβεται το έργο του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Ακολούθως, αναφέρεται στο ότι ουδέποτε αρνήθηκε τον διάλογο «και με τον κ. Παπανδρέου και με τον κ. Καραμανλή και με τον κ. Σαμαρά. Και τώρα με τον κ. Τσίπρα». Ωστόσο, «Αν τα πράγματα πάνε σε αδιέξοδο, ασφαλώς δεν θα μείνουμε με κλειστά τα μάτια και με δεμένα τα χέρια».

Σε ό,τι αφορά την εκκλησιαστική περιουσία κάνει λόγο για «εκκλησιαστική περιουσία 1.000 προσώπων, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου», ενώ για τη σχέση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, το Πατριαρχείο και το θέμα των νέων χωρών αποφαίνεται ότι «ο Πατριάρχης μας είναι δεκτός, όπου θέλει να έρθει στην Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στα νησιά μας, γιατί είναι ο δικός μας ο Πατριάρχης».

Σχετικά με το προσφυγικό, αναφέρεται στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας προς κάθε κατεύθυνση, «αλλά φοβάμαι ότι η φιλοξενία των ξένων, των προσφύγων έχει γίνει λίγο επαγγελματική».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την υστεροφημία του, επισημαίνει ότι δεν τον απασχολεί καθόλου η υστεροφημία, ότι δεν επιθυμεί να έρθει σε σύγκρουση ούτε με την κυβέρνηση «ούτε με τους δικούς μας τους ανθρώπους». Και καταλήγει: «Όπως είπα και στον ενθρονιστήριο λόγο μου, δεν θα ήθελα τίποτα περισσότερο από το να έχω ένα θρονί, όπως είπε ο Κοσμάς ο Αιτωλός, στο τέλος της ζωής μου να κάτσω σε ένα θρονάκι και να τελειώσω».
Bookmark and Share