Ερντογάν: Δεν είναι ιερό κείμενο η Συνθήκη της Λωζάνης - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Ερντογάν: Δεν είναι ιερό κείμενο η Συνθήκη της Λωζάνης

  • Για «βελτίωση» της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία ορίζει τα σύνορα της Τουρκίας και των γειτονικών της χωρών, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ομιλία του σε συνέδριο για την... ασφάλεια στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι «ιερό κείμενο», ούτε «ιερό βιβλίο» που δεν μπορεί να τεθεί σε συζήτηση, προσθέτοντας ότι «θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε το καλύτερο», σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber και όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.
«Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να μας εγκλωβίσουν στη Λωζάνη, αλλά έχουμε δώσει τον λόγο μας στον λαό», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, συμπληρώνοντας ότι «θα πιέσουμε τις καταστάσεις ώστε να επιτύχουμε τον σκοπό μας για το 2023, που είναι να γίνει η Τουρκία ένα από τα δέκα μεγαλύτερα έθνη του κόσμου σε όλους τους τομείς». Συνέχισε δε, λέγοντας ότι «έχουμε επίγνωση ότι ενοχλούμε τα συμφέροντα πολλών, όμως εμείς θα το προσπαθήσουμε».
«Πριν από την ίδρυση της Δημοκρατίας είχαμε τρία εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και αυτά μειώθηκαν σε 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Όταν αναφέρθηκα στη Λωζάνη κάποιοι ενοχλήθηκαν. Γιατί ενοχλείστε; Με την Λωζάνη από 3 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα περιοριστήκαμε σε 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μας πήραν εδάφη που ήταν δίπλα μας και κάποιοι καυχιόνταν με αυτό. Χάνεις και λες ότι είσαι "επιτυχημένος"» , είπε επίσης ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Ο κ. Ερντογάν προειδοποίησε ότι από εδώ και στο εξής οποιαδήποτε απειλή υπάρχει εντός ή εκτός της Τουρκίας «εμείς θα την αντιμετωπίσουμε στην πηγή της, και αυτή είναι η νέα αντίληψή μας για την ασφάλειά μας».
Διευκρίνισε ότι α αγώνας της Τουρκίας για την τρομοκρατία δεν θα περιορίζεται στα σύνορά της και θα συνεχιστεί στην ευρύτερη περιοχή, ανώ αναφέρθηκε και σε εδάφη στη Συρία, στα οποία κατοικούν Κούρδοι.
Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία είναι «εγκλωβισμένη» από τη συγκεκριμένη συνθήκη, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Wall Street Journal στην Κωνσταντινούπολη.
Ερωτηθείς σχετικά με τις συγκεκριμένες αναφορές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «ανεπιβεβαίωτο δημοσίευμα» επαναλαμβάνοντας ότι είναι γνωστές οι ελληνικές θέσεις.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος εξέφρασε την ανησυχία και τον έντονο προβληματισμό του.
Bookmark and Share