Οι αναφορές του Τραμπ σε Ελλάδα, χρέος, νόμισμα.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Οι αναφορές του Τραμπ σε Ελλάδα, χρέος, νόμισμα..

  • Οι λίγες αναφορές του Ντόναλντ Τραμπ στην Ελλάδα δεν μπορούν να προδικάσουν τη στάση που θα υιοθετήσει η νέα αμερικανική ηγεσία έναντι της χώρας μας και σίγουρα θα πρέπει να αναμένουμε περισσότερο σαφή δείγματα γραφής. 


Αξίζει, ωστόσο, η υπόμνησή τους, καθώς, με τα έως.. τώρα δεδομένα, μόνον αυτές αποτελούν σημείο αναφοράς.

Ειδικότερα, σε σχέση με το ελληνικό χρέος ο κ. Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει: «Εμείς δεν έχουμε καμιά δουλειά με την Ελλάδα. Ας αφήσουμε τη Γερμανία να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, που άλλωστε το γνωρίζει καλύτερα. Ή ακόμα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσία. Αυτοί μπορούν να χειριστούν την κατάσταση». Στις λίγες δημόσιες τοποθετήσεις του σε σχέση με τη χώρα μας, είχε αναφερθεί στο θέμα του νομίσματος: «Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει γυρίσει στο εθνικό της νόμισμα. Ηταν ο μόνος τρόπος για να καταφέρει να ορθοποδήσει, πιθανότατα. Δεν βλέπω πώς μπορεί να το κάνει τώρα».

Μία ακόμη αναφορά στην Ελλάδα είχε κάνει όταν εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα, διεκδικώντας την εκλογή του στη θέση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών: «Το κάνω για να κάνουμε ξανά τη χώρα μας μεγάλη. Χρωστάμε 18 τρισεκατομμύρια και το χρέος μεγαλώνει. Σύντομα θα φθάσει 21. Θα φθάσουμε σε σημείο δίχως επιστροφή. Θα γίνουμε σαν την Ελλάδα», είχε πει.

Το νέο πλαίσιο

Οι δημόσιες τοποθετήσεις αυτές δεν είναι σε καμιά περίπτωση επαρκείς, προκειμένου να αξιολογήσει κανείς την πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα αμερικανική ηγεσία στα ζητήματα που ενδιαφέρουν την Αθήνα και ιδιαίτερα στο εξαιρετικά κρίσιμο θέμα του χρέους. Μένει να αποσαφηνισθεί το προσεχές διάστημα, μέσα από τις αναλυτικότερες δηλώσεις του ιδίου του κ. Ντόναλντ Τραμπ και των συνεργατών του, το πλαίσιο εντός του οποίου πρόκειται να κινηθούν και κατά πόσον θα παραμείνουν στη γραμμή της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα ή θα διαφοροποιηθούν από αυτή.
Bookmark and Share