Τσαβούσογλου: «Ισχύει η Συνθήκη της Λωζάννης» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Τσαβούσογλου: «Ισχύει η Συνθήκη της Λωζάννης»


  • Μακροσκελή συνέντευξη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου δημοσιεύει η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται στον εμφύλιο της... Συρίας, στις επιχειρήσεις ανακατάληψης της Μοσούλης, τις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αλλά και στην εσωτερική πολιτική κατάσταση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Η συνέντευξη ξεκινά με την επισήμανση του δημοσιογράφου ότι ενώ παλαιότερα η τουρκική εξωτερική πολιτική ήταν συμφιλιωτική με τις γειτονικές χώρες, τώρα υπάρχουν εντάσεις σε όλα τα μέτωπα και με την Ελλάδα να ανησυχεί λόγω αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923 δια στόματος του προέδρου Ερντογάν.

«Δεν θέλουμε να καταγγείλουμε τη συνθήκη», διαβεβαιώνει ο Τσαβούσογλου, συμπληρώνοντας: «Τι λόγο έχει η Ελλάδα και ανησυχεί; Η συνθήκη ικανοποίησε τις προσδοκίες των Ελλήνων για αυτό και είναι πολύ ικανοποιημένοι. Εμείς επικρίνουμε την τότε τουρκική ηγεσία για το κείμενο που επεξεργάστηκε, όχι την Ελλάδα ή κάποιον άλλο. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο καθένας δίνει αγώνα για τα συμφέροντά του. Η Συνθήκη της Λωζάννης ίσως είναι ημιτελής ή λανθασμένη, αλλά ισχύει».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έκανε μάλιστα και έναν παραλληλισμό με τη Συμφωνία του Ντέιτον, με την οποία τελείωσε ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία. «Είναι σήμερα μια καλή συμφωνία για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη; Όχι, πρέπει να το πούμε ανοιχτά», τονίζει, «αλλά έπρεπε να υπάρξει επειγόντως μια συμφωνία για να τελειώσει ο πόλεμος και η γενοκτονία». Σε διευκρινιστική ερώτηση του δημοσιογράφου εάν η Τουρκία σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάννης χωρίς αστερίσκους και δισταγμούς ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαντά καταφατικά. «Η Τουρκία σέβεται κάθε συμφωνία, όπως και τη Συνθήκη της Λωζάννης».
Bookmark and Share