Επεσαν τα πρώτα χιόνια στη Β. Ελλάδα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Επεσαν τα πρώτα χιόνια στη Β. Ελλάδα.

  • Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους ακόμη και στο νομό Θεσσαλονίκης ήδη από τα ξημερώματα της Τρίτης.


Στα ορεινά του νομού Θεσσαλονίκης, από... νωρίς το πρωί άρχισε να χιονίζει. Σε Χορτιάτη, Φίλυρο, Μελισσοχώρι, Πανόραμα και Ωραιόκαστρο, η χιονόπτωση είναι εντονότερη -μέχρι στιγμής- με το χιόνι να πέφτει με σταθερό ρυθμό. Στο Ωραιόκαστρο, τα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν ήδη βγει στον δρόμο, για να συντηρήσουν τους δρόμους «καθαρούς», ρίχνοντας αλάτι.

Στην κυκλοφορία, δεν υπάρχουν προβλήματα, αν και ο δρόμος γλιστράει και οι οροφές των αυτοκινήτων είναι χιονισμένες.

Στις υπόλοιπες περιοχές της πόλης, υπάρχει έντονη πτώση της θερμοκρασίας και πέφτει χιονόνερο. Εντονότερη χιονόπτωση, ακόμα και στο κέντρο της πόλης, αναμένεται τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες.

Ασθενής χιονόπτωση εκδηλώνεται από τις πρώτες πρωινές ώρες και στην πόλη της Κοζάνης. Η θερμοκρασία φθάνει τον -1 βαθμό κελσίου, ενώ η κίνηση στους δρόμους της πόλης διεξάγεται χωρίς προβλήματα.

Χιόνι και στα ορεινά των Τρικάλων
Ελαφρά χιονόπτωση σημειώνεται από τα ξημερώματα πάνω από το Περτούλι και στο δρόμο προς Χρυσομηλιά, όπως αναφέρει το trikalavoice.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων κατά τη διάρκεια της ημέρας θα χιόνια θα κατεβαίνουν σε όλο και πιο χαμηλό υψόμετρο και μέχρι το βράδυ αναμένεται να χιονίσει και μέσα στην πόλη των Τρικάλων.

Χιονοπτώσεις σημειώνονται και στην Ιεροπηγή της Καστοριάς, από νωρίς το πρωί της Τρίτης.

Στα λευκά έχει ντυθεί και ο Χελμός από τη Δευτέρα.

Παγωνιά και χιόνια από σήμερα
Βροχές θα σημειωθούν σήμερα σε όλη τη χώρα, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας καθώς και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας. Όμβροι και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στο νότιο Αιγαίο και Ιόνιο, καθώς και τη δυτική Στερεά και Πελοπόννησο.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση, 5 έως 10 βαθμών. Κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και μετά τη δύση του ηλίου αναμένεται παγετός στα ορεινά όλης της χώρας καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της κεντρικής και βόρειας χώρας. Τις ίδιες ώρες και στις ίδιες περιοχές, η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα παρουσιάσουν ενίσχυση και θα φτάσουν τοπικά και τα 9 μποφόρ.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ:


Αττική
Καιρός: Βροχές θα εκδηλωθούν στην Αττική κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ χιόνια θα πέσουν τη νύχτα στα γύρω ορεινά και στα βόρεια προάστια (ενδεικτικό υψόμετρο περίπου 600 μέτρα).
Ανεμοι: Θα πνέουν βόρειοι 5 με 6 βαθμιαία 7 και στα ανατολικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί από 9 έως 12 ενώ από το βράδυ και μετά θα σημειώσει αισθητή πτώση.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Βροχές και χιονόνερο θα εκδηλωθούν με χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά και πιθανώς και από το βράδυ και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Ανεμοι: Θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 2 έως 4 βαθμούς.

Μακεδονία, Θράκη
Νεφώσεις με βροχή η χιονόνερο στις παραθαλάσσιες περιοχές και από το μεσημέρι χιονόνερο η χιόνι. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία και σε πιο πεδινές περιοχές (ενδεικτικό υψόμετρο περίπου στα 300 μέτρα).
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 στα ανατολικά 8 και το βράδυ τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -1 έως 7 βαθμούς κελσίου και στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά βροχή η χιονόνερο στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά περίπου στα 500 μέτρα). Βροχές και σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο. Χιόνια στα ορεινά και από το απόγευμα στα ημιορεινά της βορειοδυτικής Πελοποννήσου (ενδεικτικό υψόμετρο περίπου στα 700 μέτρα)
Άνεμοι: δυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 8 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Στη Θεσσαλία χιονόνερο η χιόνι και χιονοπτώσεις σε περιοχές με υψόμετρο περίπου πάνω από τα 300 μέτρα. Στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια χιονόνερο η χιόνι στα πεδινά και χιόνια στα υπόλοιπα (ενδεικτικό υψόμετρο περίπου στα 300-500 μέτρα). Στην ανατολική Πελοπόννησο βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές, χιόνια αρχικά στα ορεινά και από το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές της βορειοανατολικής Πελοποννήσου (ενδεικτικό υψόμετρο περίπου στα 700 μέτρα).
Άνεμοι: στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ . Στα υπόλοιπα νοτιοδυτικοί 4 με 5 που βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 4 έως 12 βαθμούς κελσίου. Σε πτώση από το βράδυ.

Κυκλάδες, Κρήτη
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές.
Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν βόρειους 6 με 7 μποφόρ με τάση ενίσχυσης το βράδυ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 19 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές.
Άνεμοι: στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 17 βαθμούς κελσίου, στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Την Τετάρτη, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν σε πεδινές περιοχές (υψόμετρο κάτω από 200 μέτρα) της Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας και τα νησιά του βορείου Αιγαίου, σε ορεινές περιοχές της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας και την Κρήτη, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές (υψόμετρο από 400-600 μέτρα) της Ηπείρου, της Στερεάς, της Εύβοιας, των Σποράδων, της Πελοποννήσου και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ισχυρές καταιγίδες θα σημειωθούν στα νοτιοανατολικά το πρωί.

Οι βορειοανατολικοί άνεμοι θα φτάνουν στο Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ.

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, με παγετό τη νύχτα προς την Πέμπτη σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική χώρα.

Πάντως, τα φαινόμενα γρήγορα θα σταματήσουν στη δυτική και βόρεια χώρα, σταδιακά ώς το βράδυ της Τετάρτης θα περιοριστούν στις ανατολικές και νότιες περιοχές και κατόπιν θα εξασθενήσουν και εκεί.
Bookmark and Share