Η Αμερική αποφασίζει.. ο πλανήτης παρακολουθεί. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Η Αμερική αποφασίζει.. ο πλανήτης παρακολουθεί.

  • Αφιέρωμα στις αμερικανικές εκλογές.
  • Στις κάλπες συρρέουν από το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) της Τρίτης περίπου 225 εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφοφόροι προκειμένου να επιλέξουν τον διάδοχο του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.




Οι κάλπες κλείνουν τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) και περίπου μέχρι τις 8 το πρωί (ώρα Ελλάδος) ο νικητής θα είναι γνωστός...
εκτός και αν υπάρχουν πολύ μικρές διαφορές στις επονομαζόμενες «swing states».
Στόχος των υποψηφίων με βάση το πολύπλοκο σύστημα των ΗΠΑ η διασφάλιση της πλειοψηφίας των 538 ψήφων του κολεγίου των εκλεκτόρων. Ο μαγικός αριθμός 270 δηλαδή βγάζει Πρόεδρο.
usa
"Κλειδί" για το αποτέλεσμα το ποσοστό συμμετοχής
Το ποσοστό συμμετοχής θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για το αποτέλεσμα, καθώς η αποχή αναμένεται να λειτουργήσει υπέρ του Τραμπ και οι Δημοκρατικοί το τελευταίο διάστημα προσπάθησαν να πείσουν τους ψηφοφόρους να πάνε στις κάλπες για να στηρίξουν τη Χίλαρι.
Στο "παιχνίδι" αυτό μπήκε το προεδρικό ζεύγος, Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα που κάλεσαν τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες, σημειώνοντας πως η αποχή σημαίνει επί της ουσίας ψήφο στον Τραμπ. Ανάλογες δράσεις ανέλαβαν και πλήθος καλλιτεχνών, που με δημόσιες παρεμβάσεις τους, ζήτησαν από τους Αμερικανούς πολίτες να ψηφίσουν τη Χίλαρι, για να αποφευχθεί το "ατύχημα" εκλογές του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών.
Οι κρίσιμες Πολιτείες
Το εκλογικό σύστημα στις ΗΠΑ είναι τέτοιο που καθιστά εξαιρετικά σημαντικές συγκεκριμένες Πολιτείες με πλειοψηφικό σύστημα, το οποίο δίνει όλους τους εκλέκτορες στον υποψήφιο που θα συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους. Με έστω και μία ψήφο παραπάνω, δηλαδή, ο νικητής παίρνει όλους τους εκλέκτορες και ασφαλώς αποκτά σημαντικό προβάδισμα για τη νίκη.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Αλ Γκορ το 2000, ο οποίος αν και συγκέντρωσε περίπου 500 χιλιάδες περισσότερες ψήφους από τον Τζορτζ Μπους δεν πέρασε την είσοδο του Λευκού Οίκου, καθώς ο Μπους είχε συγκεντρώσει περισσότερους εκλέκτορες…
Στο πλαίσιο αυτό, οι πλέον κρίσιμες στην εκλογή του 2016 είναι το Κολοράντο, η Φλόριντα, η Αϊόβα, το Μίσιγκαν, η Νεβάδα, το Νιου Χάμσάιρ, η Βόρειος Καρολίνα, το Οχάιο, η Πενσιλβάνια, η Βιρτζίνια και το Ουισκόνσιν.
Ο χάρτης των ψηφοφόρων
Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, οι υποστηρικτές του Τραμπ είναι κατά κύριο λόγο λευκοί άνδρες, χωρίς πανεπιστημιακή εκπαίδευση και ηλικιωμένοι.  

Η Κλίντον έχει με το μέρος της τους Αφροαμερικανούς, τους νέους και τους λευκούς με πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Τα "προπύργια" και τα ανοιχτά μέτωπα
Τα Κάστρα των Ρεπουμπλικανών Αλαμπάμα (9), Αλάσκα (3), Αρκάνσας (6), Άινταχο , (4),Ιντιάνα (11),Κάνσας (6),Κενάκι,(8), Λουιζιάνα (8), Μισισίπι  (6), Μισούρι (10) , Μοντάνα (3), Νεμπράσκα (4), Βόρεια Ντακότα (3), Οκλαχόμα (7), Νότια Καρολίνα (9), Νότια Ντακότα (3), Τενεσί (11), Τέξας (38), Δυτική Βιρτζίνια, (5), Γουαιόμινγκ (3) 
ΣΥΝΟΛΟ 157
Πολιτείες στις οποίες εκτιμάται πως έχουν προβάδισμα οι Ρεπουμπλικάνοι  Τζόρτζια (16), Αιόβα (6), Μέιν (1), Οχάιο (18), Γιούτα (6) 
ΣΥΝΟΛΟ 47  
Τα Κάστρα των Δημοκρατικών Καλιφόρνια (55), Κονέκτικατ,Ντελαγουέρ (3), DC (3), Χαβάη (4), Ιλινόις (20), Μέιν (3), Μέριλαντ (10), Μασαχουσέτη (11), Νιου Τζέρσει (14), Νέα Υόρκη (29), Όρεγκον (7), Ροντ Άιλαντ (4), Βερμόντ (3), Ουάσινγκτον (12), Μινεσότα (10), Νιου Μέξικο (5) 
ΣΥΝΟΛΟ 200
Πολιτείες στις οποίες εκτιμάται πως έχουν προβάδισμα οι Δημοκρατικοί Κολοράντο (9), Μίσιγκαν (16), Πενσιλβάνια (20), Βιρτζίνια (13), Ουισκόνσιν (10) 
ΣΥΝΟΛΟ 68
Οι Πολιτείες που"παίζονται" και θα κρίνουν το αποτέλεσμα Αριζόνα (11),Φλόριντα (29), Νεβάδα (6),Νεμπράσκα (1), Νιου Χαμσάιρ (4), Βόρεια Καρολίνα (15) 
ΣΥΝΟΛΟ 66
Δείτε πόσους εκλέκτορες «βγάζει» η κάθε πολιτεία
polities eklektores
Ψήφισαν οι βορειοανατολικές ΗΠΑ
Η αυλαία της ψηφοφορίας άνοιξε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη στο Ντίξβιλ Νοτς, στα Απαλάχια Όρη, στο βορειοανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι οκτώ ψηφοφόροι του Ντίξβιλ Νοτς, στα Απαλάχια Όρη, ψήφισαν από νωρίς και έβγαλαν και αποτέλεσμα!
O δικαστικός αντιπρόσωπος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα: η Χίλαρι Κλίντον έλαβε 4 ψήφους, ο αντίπαλός της Ντόναλντ Τραμπ 2 ψήφους και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γκάρι Τζόνσον 1 ψήφο.
Μία ψήφος ακυρώθηκε διότι έφερε χειρόγραφο το όνομα του Μιτ Ρόμνεϊ, του προεδρικού υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών που ηττήθηκε στο 2012 από τον Μπαράκ Ομπάμα.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Bookmark and Share