Περισσότερα λουκέτα σε καταστήματα και επιχειρήσεις στις φτωχές περιοχές - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Περισσότερα λουκέτα σε καταστήματα και επιχειρήσεις στις φτωχές περιοχές

  • Πιο ευάλωτες στα λουκέτα αποδεικνύονται οι επιχειρήσεις στις φτωχές συνοικίες με τον αριθμό των κλειστών καταστημάτων να αυξάνεται έναντι πιο οικονομικά εύρωστων περιοχών όπου τα ποσοστά των κλειστών καταστημάτων μειώνονται ή παραμένουν σε σταθερά επίπεδα.

Αυτό καταδεικνύει η...έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας το εννεάμηνο του 2016 η οποία πραγματοποιείται σε εξαμηνιαία βάση στο κέντρο της Αθήνας, στον εμπορικό κέντρο του Πειραιά και σε κεντρικές εμπορικές αγορές της Αττικής, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα.

Αναλυτικότερα από την εικόνα της καταγραφής των κλειστών επιχειρήσεων για το Σεπτέμβριο 2016 προκύπτει ότι το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας παρουσίασε μια οριακή αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας, ωστόσο όπως δείχνουν τα στοιχεία στις τέσσερις ξεχωριστές εμπορικές ζώνες της Αθήνας καθεμία έχει διαφορετική «αντοχή» απέναντι στο φαινόμενο των «λουκέτων».

Το «εμπορικό τρίγωνο», παρουσιάζει το μικρότερο ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων συγκριτικά με τις υπόλοιπες εμπορικές ζώνες (22,3%) ποσοστό που αυξήθηκε όμως ελαφρά από τον Μάρτιο 2016 που ήταν (21,2%).

Ακολουθεί το Κολωνάκι διατηρώντας σταθερό ποσοστό (24,9%) ενώ σε χειρότερη θέση εξακολουθεί να βρίσκονται η ζώνη των Εξαρχείων με το 34,6% των καταστημάτων να παραμένουν κλειστά καθώς και η ζώνη κεντρικών οδικών αρτηριών (Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ακαδημίας) με 33,1%.

Στον Πειραιά φαίνεται ότι το εμπορικό κέντρο συρρικνώνεται γεωγραφικά, και περιορίζεται στην ονομαζόμενη ζώνη «Κέντρο Πειραιά» όπου εκεί παρατηρείται πολύ υψηλή συγκέντρωση επιχειρηματικής δραστηριότητας με το ποσοστό των λουκέτων στο 28%. Όμως στις άλλες δυο περιοχές στο Λιμάνι και την Τερψιθέα τα λουκέτα φτάνουν το 40%.

Στο Περιστέρι τα κλειστά καταστήματα φτάνουν στο 30% , στην Καλλιθέα 40% ενώ ιδιαίτερα χαμηλό είναι το ποσοστό στην Γλυφάδα (10,7%) αλλά και στην Κηφισιά φτάνοντας στο 18,1%.

Αντίστοιχη εικόνα με τις υπόλοιπες αγορές των Βορείων προαστίων εμφανίζει και το Μαρούσι (17,3) από (18,1%) αλλά και το Χαλάνδρι (19%). Τέλος στην υπόλοιπη Ελλάδα σταθεροποίηση βάσει των τριών τελευταίων καταγραφών εμφανίζει η Θεσσαλονίκη όπου το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων φαίνεται να έχει παραμείνει στο 26.7%.

Όσο για την Πάτρα η κατάσταση δείχνει να επιδεινώνεται καθώς εμφανίζει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση ως προς το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων που απογράφηκαν. Η αύξηση αυτή που είναι της τάξης του 1,8% έρχεται να ανατρέψει την τάση αποκλιμάκωσης του φαινομένου των κλειστών καταστημάτων που παρατηρήθηκε την τελευταία διετία.
Bookmark and Share