Σφραγίζουν με τρίτη «σαρκοφάγο» το Τσέρνομπιλ.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Σφραγίζουν με τρίτη «σαρκοφάγο» το Τσέρνομπιλ..

  • Αμφιλεγόμενο πρόγραμμα.
  • Σε λίγες ημέρες ο αντιδραστήρας 4 του Τσέρνομπιλ θα αποκτήσει το τρίτο του περίβλημα, μια πανάκριβη «σαρκοφάγο» κόστους 1,5 δισ., αποτέλεσμα ενός διεθνούς προγράμματος, το οποίο έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις.


Το νέο περίβλημα κατασκευάζεται εδώ και έξι χρόνια, έχει ύψος 100 μέτρων, μήκος 160 μέτρων και πλάτος 260 μέτρων, και μπορεί να αντέξει έναν... τυφώνα υψηλότατης έντασης. Η προηγούμενη κατασκευή από μπετόν είχε διάρκεια ζωής 25 χρόνια και έχουν ήδη περάσει 30, ωστόσο και η νέα «σαρκοφάγος», που ξεκίνησε ως υπερ-φιλόδοξο έργο, θα πρέπει να αντικατασταθεί στο μέλλον.
Η κατασκευή θα καλύπτει 180 τόνους ασταθούς υλικού, όπως πλουτώνιο και ουράνιο, που χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία, όμως και αυτή θα είναι προσωρινή, καθώς δεν αδρανοποιεί τις επικίνδυνες ουσίες του αντιδραστήρα, ούτε τις ενταφιάζει οριστικά, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο να διαρρεύσει ραδιενέργεια στον περιβάλλοντα χώρο.
Αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα μιας προσπάθειας που θα επιτρέπει την προστασία από διαρροές αλλά και τη μετακίνηση του υλικού για περαιτέρω επεξεργασία. Ηδη έχει τοποθετηθεί στο σημείο ένας τεράστιος γερανός για αυτό τον σκοπό. Μόνο που αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος να μετακινηθεί το ραδιενεργό υλικό, καθώς δεν υπάρχει η κατάλληλη τεχνολογία που θα το καταστήσει ακίνδυνο. Με τα ισχύοντα δεδομένα θα παραμείνει ενεργό για τουλάχιστον χίλια χρόνια.
Bookmark and Share