Το Βερολίνο ρίχνει τους τόνους στη διαμάχη ΕΕ - Αγκυρας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Το Βερολίνο ρίχνει τους τόνους στη διαμάχη ΕΕ - Αγκυρας

  • Το Βερολίνο ρίχνει τους τόνους στον απόηχο της νέας απειλής από την Άγκυρα για ακύρωσή της. 
  • Οι εκατέρωθεν απειλές κατά της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για τους πρόσφυγες «δεν οδηγούν πουθενά», δήλωσε η εκπρόσωπος της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

«Θεωρούμε τη...συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ενωση ως κοινή επιτυχία και τη συνέχιση της εφαρμογής αυτής της συμφωνίας προς το συμφέρον όλων των πλευρών. Απειλές και από τις δύο πλευρές δεν οδηγούν πουθενά» δήλωσε η Ούλρικε Ντέμερ, αναφερόμενη -σύμφωνα με αναλυτές- όχι μόνο στις τουρκικές απειλές, αλλά και στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όταν προκύπτουν δυσκολίες, είπε η Ούλρικε Ντέμερ, τότε αυτές θα πρέπει να συζητιούνται για να ξεπεραστούν.

Όσον αφορά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος έκανε λόγο για «κοινή επιτυχία», ενώ τόνισε ότι η ισχύς της και στο μέλλον είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Η ίδια τόνισε ότι η ΕΕ θα εξακολουθεί να εφαρμόζει από την πλευρά της τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία.

Νωρίτερα, και η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η τήρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό είναι «προς το συμφέρον και της ΕΕ αλλά και της Τουρκίας».


Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε απειλήσει πως «θα ανοίξει τις πύλες» ενώ ο τούρκος πρωθυπουργός είχε πει πως η Τουρκία είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ «δεν έχει πλημμυρίσει με πρόσφυγες».

Η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως «εάν κανείς εξετάσει τα γεγονότα, τότε θα κατανοήσει ότι αποτελεί κοινό συμφέρον των δύο πλευρών να τηρήσουν την συμφωνία».

Την ένταση αποκλιμακώνει και η Κροατία, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ντάβορ Ίβο Στίερ να σημειώνει ότι η ΕΕ δεν πρέπει να παγώσει τις συνομιλίες με την Τουρκία.

Στη διάρκεια επίσκεψής του στην Σλοβενία, ο Στίερ είπε: «Δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κροατίας ή της Σλοβενίας να παγώσει τις συνομιλίες με την Τουρκία. Χρειαζόμαστε μια ισορροπημένη στάση απέναντι στην Τουρκία».
Bookmark and Share