Πιθανή αλλαγή στάσης από τo Λονδίνο ως προς το αναστρέψιμο του Άρθρου 50 - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Πιθανή αλλαγή στάσης από τo Λονδίνο ως προς το αναστρέψιμο του Άρθρου 50


  • Οι νομικοί εκπρόσωποι της βρετανικής κυβέρνησης μελετούν την πιθανότητα να αλλάξουν τη γραμμή της επιχειρηματολογίας τους αναφορικά με το κατά πόσο το κοινοβούλιο θα μπορούσε να διακόψει τη διαδικασία προς το Brexit μετά από την ενεργοποίησή της με την επίκληση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Η αλλαγή τακτικής είναι πιθανή ενόψει της..εξέτασης από το Ανώτατο Δικαστήριο τον ερχόμενο μήνα της έφεσης επί δικαστικής απόφασης που δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 χωρίς πρότερη κοινοβουλευτική συγκατάθεση.

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί ειδικοί δηλώνουν στην εφημερίδα Guardian ότι είναι ενήμεροι για σχετικές συζητήσεις μεταξύ της νομικής ομάδας της κυβέρνησης και άλλων ειδικών νομικών.

Ο Έλληνας καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο King’s College του Λονδίνου Τάκης Τριδήμας λέει στην εφημερίδα πως γνωρίζει ότι το θέμα της ανάκλησης της αρχικής θέσης της κυβέρνησης είναι υπαρκτό και υπό συζήτηση.

Η απόφαση του Ανωτέρου Δικαστηρίου την οποία εφεσίβαλε η βρετανική κυβέρνηση ήταν υπέρ της κοινοβουλευτικής έγκρισης της επίκλησης του Άρθρου 50 στη βάση του σκεπτικού ότι άμα τη ενεργοποίησή της η διαδικασία του Brexit είναι μη αναστρέψιμη. Αυτό συνεπάγεται ότι η απώλεια δικαιωμάτων των Βρετανών πολιτών όπως απορρέουν από τη συμμετοχή στην ΕΕ και έχουν κατοχυρωθεί με εγχώρια νομοθεσία θα ήταν αναπότρεπτη.

Ορισμένοι ακαδημαϊκοί νομικοί εκτιμούν ότι αν η κυβέρνηση άλλαζε στάση και υποστήριζε ότι η διαδικασία του Άρθρου 50 μπορεί να ανακληθεί από το κοινοβούλιο μετά από την ενεργοποίησή της, οι πιθανότητες ανατροπής της αρχικής απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο θα ήταν αυξημένες, καθώς με τον τρόπο αυτό το κοινοβούλιο θα διατηρούσε την κυριαρχία του.

Ο καθηγητής Τριδήμας δηλώνει ότι κατά την άποψή του η διαδικασία του Brexit είναι όντως αναστρέψιμη. «Δεν υπάρχει τίποτα στη διατύπωση του Άρθρου 50 που να λέει ότι δεν μπορεί να ανακληθεί», σημειώνει.

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τιμ Φάρον δήλωσε ότι εάν η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 έρθει προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων, το κόμμα του θα υπερψηφίσει μόνο εάν η κυβέρνηση δεσμευθεί για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος επί της τελικής συμφωνίας για τους όρους της εξόδου από την ΕΕ.

Την ίδια ώρα, αρκετοί βουλευτές των Εργατικών δήλωσαν με περισσότερη ή λιγότερη σαφήνεια ότι θα καταψήφισαν την ενεργοποίηση του Άρθρου 50
Bookmark and Share