WSJ: Ο Ομπάμα καταφθάνει στην Ελλάδα για να καθησυχάσει την Ευρώπη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

WSJ: Ο Ομπάμα καταφθάνει στην Ελλάδα για να καθησυχάσει την Ευρώπη

  • «Ο Μπαράκ Ομπάμα έφτασε στην Ελλάδα, τον πρώτο σταθμό του ταξιδιού του, όπου θα προσπαθήσει να διαβεβαιώσει τους ηγέτες του κόσμου ότι θα υπάρξει συνέχεια της αμερικανικής συμμαχίας αναφέρει το δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Στο τελευταίο του ταξίδι στο εξωτερικό με την.. ιδιότητα του προέδρου, ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις στην Ευρώπη.

«Ο Μπαράκ Ομπάμα έφτασε στην Ελλάδα, τον πρώτο σταθμό του ταξιδιού του, όπου θα προσπαθήσει να διαβεβαιώσει τους ηγέτες του κόσμου ότι θα υπάρξει συνέχεια της αμερικανικής συμμαχίας και των βασικών πολιτικών στον απόηχο της εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ», σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα "WSJ".

Ο Αμερικανός πρόεδρος, με μόλις δύο μήνες θητείας να του απομένουν, δεν αναμένεται να κάνει κάποια μεγάλα πολιτικά βήματα στους σταθμούς της περιοδείας του στην Ελλάδα, τη Γερμανία και το Περού. Ωστόσο, επέλεξε να επισκεφθεί την Ευρώπη για να υπογραμμίσει τις ανησυχίες σχετικά με το μέλλον της οικονομίας και της ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου, επισημαίνουν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι η επίσκεψη Ομπάμα θα εντείνει την πίεση στους διεθνείς πιστωτές της χώρας, ειδικά τη Γερμανία, να προβούν σε ουσιαστική χαλάρωση του χρέους, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου είπε στον κ. Τσίπρα στη διάρκεια επίσκεψής του στην Αθήνα τον περασμένο Ιούλιο, ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να διευθετηθεί το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους πριν την λήξη της θητείας του.

Η κυβέρνηση Ομπάμα ήταν πρόθυμη να αποτρέψει την έξοδο της Ελλάδας απ' την Ευρωζώνη στη διάρκεια των τεταμένων διαπραγματεύσεων το 2015, που έφεραν την Ελλάδα στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης. Από τότε η Ουάσιγκτον προσπαθεί να συμβάλει στην επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της ως προς την απομείωση του φορτίου χρέους της χώρας.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην εκλογή Τραμπ το οποίο προκάλεσε σοκ τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Σε αραιές αναφορές του στην Ελλάδα πριν την εκλογή του, ο κ. Τραμπ είχε πει ότι η κρίση χρέους της Eυρωζώνης δεν είναι πρόβλημα των ΗΠΑ κι ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είναι εκείνες που πρέπει να λύσουν το θέμα της Ελλάδας.

Ο κ. Τσίπρας προσβλέπει σε μια δήλωση του Ομπάμα που θα στηρίζει το ελληνικό αίτημα για ανακούφιση του χρέους όσο θα βρίσκεται στην Αθήνα. Ωστόσο, η Γερμανία, έχει πει μέχρι στιγμής ότι το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας δεν είναι πιεστικό κι ότι η χώρα θα πρέεπι πρώτα να ολοκληρώσει το αυστηρό πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Bookmark and Share