Το δίλημμα του Αλέξη: 4o Μνημόνιο ...ή εκλογές; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Το δίλημμα του Αλέξη: 4o Μνημόνιο ...ή εκλογές;


  • Σκηνικό ρήξης με τους δανειστές, λόγω των απαιτήσεων του ΔΝΤ, στήνει η κυβέρνηση, μέσω διαρροών από αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με αυτές, η κυβέρνηση προτιμά να τα «βροντήξει» και να οδηγηθούμε σε εκλογές, παρά το γεγονός ότι... εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα υπάρξει πολιτική συμφωνία έως το Eurogroup της Δευτέρας και συνολική συμφωνία έως το τέλος του έτους, καθώς, όπως είπε, το ΔΝΤ εμφανίζεται να ζητάει νέα μέτρα ύψους 4,2 δις ευρώ για μετά το 2018.

Τα μέτρα αυτά – πάντα σύμφωνα με την κορυφαία κυβερνητική πηγή – προκύπτουν από τη διαφορά για το 2019-2020 μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος (σ.σ.: 3,5% που θέλουν οι πρώτοι και 1,5% που ζητούν οι δεύτεροι).
«Δεν νομίζω ότι οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση θα δεχόταν μείωση αφορολογήτου και συντάξεων, ποιος μπορεί να δεχθεί πακέτο μέτρων 4,2 δις. Το ξέρουν και αυτοί», σχολίασε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας: «Αν πιέσουν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ, μπορούν να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις».

Πάντως, το τοπίο είναι «καθαρό» έως το 2018, ωστόσο το ΔΝΤ εμφανίζεται να ζητάει αυτά τα μέτρα εμπροσθοβαρών, δηλαδή προκαταβολικά – ενδεχόμενο που απέκλεισε ο εν λόγω αξιωματούχος, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη σκληρή θέση του Ταμείου στον Πολ Τόμσεν, ο οποίος εμφανίζεται να δηλώνει ότι οι συντάξεις είναι μεγάλες, όπως και το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Μάλιστα, τόνισε ότι εάν ήταν μόνο οι Ευρωπαίοι εταίροι, «η συμφωνία θα είχε κλείσει εδώ και δύο εβδομάδες, με τους Μοσκοβισί και Γιουνκέρ να έχουν δώσει εγγυήσεις για τα εργασιακά».

Έτσι, η πηγή του ΥΠΟΙΚ αποκάλυψε τη στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία θα είναι η πίεση προς την πλευρά του ΔΝΤ μέσω των Ευρωπαίων ή ακόμη και η έξοδος του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα. Ένα ενδεχόμενο, το οποίο θα ήθελε ασμένως η κυβέρνηση, ωστόσο δεν φαίνεται να συζητούν οι Ευρωπαίοι και πρωτίστως οι Γερμανοί.

Επίσης, μία από τις προτάσεις της κυβέρνησης είναι η αυστηροποίηση του «κόφτη» σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι μακροπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι, σε μια προσπάθεια να αποφύγει έτσι τις πιέσεις για εμπροσθοβαρή μέτρα.
Bookmark and Share