Η τελική μάχη στη Μοσούλη τώρα αρχίζει.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Η τελική μάχη στη Μοσούλη τώρα αρχίζει..

  • Επτά εβδομάδες μετά την έναρξη της επίθεσης στο Ιράκ για την απελευθέρωση της Μοσούλης και η διαφαινόμενη διείσδυση των Ιρακινών δυνάμεων -που σταθμεύουν στο βορρά και στη δύση- στην παλαιά πόλη, όπου υψώνεται το τελευταίο μεγάλο οχυρό των τζιχαντιστών, ...φαίνεται να αναβάλλεται.

Οι ιρακινές μονάδες του στρατού αναπτύσσονται πλέον με πολύ πιο αργούς...ρυθμούς στο έδαφος της Μοσούλης, δεδομένου ότι ασχολούνται με τους περίπου, ένα εκατομμύριο πολίτες που χρησιμοποιούνται στην πόλη από την Daech ως ανθρώπινες ασπίδες, τη στιγμή που οι κυβερνητικές δυνάμεις υπέστησαν σημαντικές απώλειες.

Τουλάχιστον 2.000 μέλη αυτών των δυνάμεων σκοτώθηκαν το Νοέμβριο και τουλάχιστον 450 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται από την αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ.

Γι’ αυτό το λόγο οι υπουργοί Άμυνας του Διεθνούς Συνασπισμού, που επιχειρεί να εξοντώσει τους ηγέτες του Χαλιφάτου στο τελευταίο προπύργιό τους στο βόρειο Ιράκ, θα συνεδριάσουν στις 15 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γαλλικής κυβέρνησης.

Η προηγούμενη συνάντηση για τον ίδιο λόγο, είχε πραγματοποιήθεί στις 25 Οκτωβρίου στο Παρίσι.

Επιπλέον, ο Φρανσουά Ολάντ, σε μια επίσκεψη αυτό το Σαββατοκύριακο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα μεταβεί στη γαλλική στρατιωτική βάση, όπου απογειώνονται μερικές από τις μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας, προκειμένου να πλήξουν και τις τελευταίες εγκαταστάσεις πυρομαχικών του Ιsis.

Εντωμεταξύ χωρίς ρεύμα και ηλεκτρική ενέργεια παραμένουν, εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Μοσούλης. Πρόκειται για μια «ανθρωπιστική καταστροφή», σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου συγκρούονται δυνάμεις του Συνασπισμού και του Ιράκ με τους τζιχαντιστές.

«Σχεδόν μισό εκατομμύριο πολίτες, διατρέχουν κίνδυνο υποσιτισμού, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά που στερούνται και το καθαρό νερό», δήλωσε σήμερα η συντονίστρια των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Lise Grande.

«Σχεδόν 650.000 κάτοικοι της Μοσούλης, στερούνται το πόσιμο νερό μετά από έναν αγωγό που έχει καταστραφεί από την πολεμική σύγκρουση», δήλωσε ένα μέλος του επαρχιακού συμβουλίου της αρχαίας επαρχίας Νινευή, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη.

Από την έναρξη της επίθεσης στη Μοσούλη στις 17 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 70 000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις μάχες, ενώ περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, εξακολουθούν να ζουν στη μεγάλη μητρόπολη του βόρειου Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων 600.000 στις ανατολικές συνοικίες .

Από την άποψη της ηθικής πάντως, η διαφορά μεταξύ «καλών» και «κακών» είναι ότι ακόμη και το «καλό» -ένας πιθανός βομβαρδισμός θέσεων του Isis σε κατοικημένη περιοχή- μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παράπλευρες απώλειες, ενώ από την άλλη οι «κακοί» επιθυμούν τις απώλειες αυτές, για το σπάσιμο του ηθικού των αντιπάλων τους.

Όμως όπως και να ‘χει από τη μία πλευρά, υπάρχουν περίπου 100.000 ιρακινοί στρατιώτες και αστυνομικοί, σιίτες και Κούρδοι αντάρτες, που υποστηρίζονται από τα αεροσκάφη του Διεθνούς Συνασπισμού και από την άλλη το πολύ μόνο 5000 μαχητές εξοπλισμένοι με ελαφρά όπλα πεζικού.

Το πρόβλημα είναι ότι έχουν προετοιμάσει τις θέσεις τους και γνωρίζουν πολύ καλά τις τοποθεσίες όπου θα διεξαχθεί η τελική αναμέτρηση. Έχουν όμως κι ένα άλλο –θεωρητικά- πλεονέκτημα. Το Ισλάμ, που διακηρύσσει το φανατισμό και κάνει λόγο για ιερό πόλεμο. Και η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα γι’ αυτούς, δεν έχουν και κάτι να χάσουν... διότι έχουν πια πειστεί πως είναι οι εκπρόσωποι του Αλλάχ στη Γη.
Bookmark and Share